Att regera ett land

Under mycket lång tid har jag funderat kring hur vårt land styrs. Jag har haft en vag föreställning om att riksdagen beslutar och regeringen verkställer. Statsministern leder regeringens och regeringskansliets arbete. Det är så det ska vara enligt vår grundlag och regeringsform.

Men jag blir mer och mer förvirrad. Hur hinner vår statsminister med att leda arbetet i regeringskansliet? Hur hinner han med att regera Sverige? Han är ju mest ute och reser!

Jag läste om den gångna arbetsveckan på hans FB-sida:

 • måndag: Informerade Kungen och Kronprinsessan om regeringens arbete. Möte med MSB.
 • tisdag: Träffade jag Syriensändebudet.  Åt lunch med Kroatiens premiärminister. Höll tal på lanseringen av Human Development Report med FN:s utvecklingsprogram UNDP.
 • onsdag: En heldag i Värmland – Uddeholms järnverk i Hagfors, arbetsmarknads- och integrationsenheten i Filipstad och öppet möte i Storfors på kvällen.
 • torsdag: Säkerhetspolitiska rådet, veckans regeringssammanträde, PRO i Jakobsberg och å kvällen träff med WTO-chefen.
 • fredag: Telefon med Indiens premiärminister, åkte till Rom för att delta i EU-toppmöte, träffa Italiens premiärminister, Påven och deltog i trepartssamtal mellan EU:s institutioner och arbetsmarknadens parter. På vägen hem från Rom åkerhan till Ljubljana och träffar Sloveniens president och premiärminister och är hemma igen till måndag lunch.

Ja, detta var statsministerns vecka. Han  har träffat en mängd människor.Men vilken nytta har vårt land av att han träffar och pratar med någon en timme innan han hastar vidare till nästa? Hinner han att leda arbetet i regeringskansliet? Kan han verkligen hålla reda på vad var och en har sagt under deras möten? Hinner han att följa upp alla dessa möten?

För mig verkar det som om han mest åker runt och pratar och representerar. Jag förstår att det är viktigt att knyta kontakter. Men … det måste ju finnas mängder av administrativa uppgifter, även för honom, att göra. Det måste ju vara viktigt att knyta gemenskapen med dem som jobbar på regeringskansliet. Vet han någonting om vad som har hänt i regeringskansliet under veckan? Vet han något om vad som händer i Sverige eller hur medborgarna upplever sitt land och hans regerande?

En statsminister som hellre reser runt och representerar än regerar tillför knappast något! Vårt land behöver en statsminister som ägnar sig mer åt sitt land och sin befolkning.Vi har ju en utrikesminister och en EU-minister. Vad gör de? Är det inte meningen att de ska ha dessa utlandskontakter?

Jag förstår inte mycket av hur denna regering jobbar. Det beror kanske på att regeringen saknar ledning? Den person som skulle leda dem är ute och representerar. Han har inte tid över för sitt land och landets befolkning. Han ägnar mer tid åt sin egen status och karriär.

 

 

 

Annonser

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans Nilsson
  Mar 26, 2017 @ 16:51:14

  Det är inte så konstigt att det ser ut som det gör i landet när chefen ständigt är på resande fot. Men nu är chefen en svetsloppa så om han är på sin plats eller inte spelar ingen roll.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. Albert
  Mar 26, 2017 @ 17:07:01

  Han förbereder antagligen en reträtt utomlands då han inte kommer att våga visa sig i det här landet längre när mandatperioden är över…

  Liked by 2 people

  Svara

 3. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Mar 27, 2017 @ 17:07:44

  Visst kan man ogilla statsministern för mycket ont han medverkat till, men sådan är demokratin. Folket väljer hur det ska bli i fortsättningen 2018. De beslut som regerar landet tas i riksdagen. Vi kunde haft en betydligt bättre representant för Sverige, men det är ändå statsministerns uppgift att res lite hit och dit också.

  Liked by 1 person

  Svara

 4. Birger
  Mar 29, 2017 @ 09:44:58

  Hur menar du att han är mycket ute och reser? Så vitt jag kan se är han en halv dag i Italien på en hel vecka- i övrigt hemma i Sverige. En dag i Värmland visserligen- men det är ju Sverige det med.
  För övrigt är det lite tråkig ton i kommentarerna här tycker jag. Vad spelar hans bakgrund som svetsare för roll? Alla måste så klart inte älska statsministern. Men samtalsklimatet skulle tjäna på om folk är sakliga och inte elaka.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 29, 2017 @ 10:40:24

   I mitt inlägg påpekade jag att han i första hand är statsminister för vårt land och befolkningen här. Hela befolkningen – inte bara (S). Jag ifrågasatte hur mycket tid han lägger i regeringskansliet och om han hinner vara chef för sin personal.
   Vårt land har en mängd interna problem. Hinner han med att engagera sig i dessa.
   En statsminister är inte enbart en galjonsfigur. Han ska vara en sammanhållande länk – en landsfader.

   Ang hans bakgrund så spelar den en stor roll. Han är vare sig bildad eller utbildad för statsministerrollen. Därför gör han klavertramp hela tiden. Den som inte inser det har nog gömt huvudet i sanden.

   Gilla

   Svara

 5. Birger
  Mar 29, 2017 @ 13:19:17

  Jag får det till att han åtminstone hälften av tiden är på Rosenbad (givet att de flesta möten han refererar till äger rum där). Skulle snarast tycka att han borde vara mer ute bland folk.
  Om du tycker han gör klavertramp, helt ok. Foka på dem då istället för vad han gjorde innan han blev statsminister.
  Konstigt nog får Carl Bildt aldrig höra att han är outbildad, fast det är sant. Klassperspektiv på det?
  Själv tycker jag det är fantastiskt att Sverige är ett land där också personer utan akademisk examen (som ändå blir inaktuell efter ett par år) kan väljas till höga förtroendeposter.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 29, 2017 @ 13:58:06

   Det flesta mötena ägde inte rum på regeringskansliet.
   Dessutom förutsätter jag att alla möten måste förberedas. Så har iallafall alltid jag jobbat. Lika lång förberedelsetid ungefär som mötestiden.
   Han var väl knappast ute bland folk så mycket: Kungen och Kronprinsessan, MSB, Syriensändebudet, Kroatiens premiärminister, Human Development Report , Uddeholms järnverk i Hagfors, arbetsmarknads- och integrationsenheten i Filipstad osv. Det var inte så mycket vanligt folk !?
   Ang hans brist på både bildning och utbildning så har detta ingenting med klassperspektiv att göra. Alla företag vill ha en kompetent ledare. Varför ska inte företaget Sverige kunna kräva att ledaren är kompetent?

   Gilla

   Svara

   • Birger
    Mar 29, 2017 @ 18:52:09

    Hm… Vilka jobbar på järnverket i Hagfors om inte vanligt folk? Eller på kommunen i Filipstad? PRO i Jakan, är de inte heller vanligt folk?
    Nä, mötena i fråga ägde nästan alla rum på Regeringskansliet.
    Ärligt talat Ulla, du verkar bara leta efter en orsak att hacka på Löfven. Hade han bara haft interna möten pp RK, är jag säker på att du tyckt han var för osynlig. Bättre kan du.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Mar 29, 2017 @ 19:41:23

    Tyvärr tror jag inte att han träffade och fik tid att prata med ”vanliga” människor vare sig i Hagfors eller Filipstad. Vad var syftet med PRO-mötet. Jo, att fiska röster med hjälp av moroten 7 kronor mer om dagen! (Vad får man för 7 kr?) Gjorde han denna resa som statsminister eller som Socialdemokrat? Han är osynlig för oss vanliga människor!
    Nej jag letar inte efter orsaker att hacka på Löfven. Han bjuder på sådana tillfällen själv! Jag var tveksam när han blev statsminister men gav honom en, två , tre, fyra, …, chanser. Men kan bara bedöma att han är den sämsta statsminister som vi har haft i min livstid. Han har inte de kvalifikationer som en statsminister behöver!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: