Representanter – för vem?

Vi har invaggats i att vi lever i en demokrati. Vi lever i ett styrelseskick som kallas för representativ demokrati. All makt utgår från folket. Folket avgör fart 4:de år över hur de ska representeras. Men sen … Hur mycket makt har vi?

Igår lyssnade jag på  journalisten, författaren och fd. chefredaktören Bengt Ericson som har skrivit boken ”Den härskande klassen”. Intressant men egentligen berättade han ingenting nytt. Men mina tidigare kunskaper blev bekräftade. Jag förstod att jag har gjort fel yrkesval. Jag borde ha tagit de erbjudande som jag fick om politiska uppdrag. Jag borde ha armbågat mig fram inom politiken. Men … hade mitt samvete klarat av det? Jag tror inte att det är min grej att sälja min själ!

Det är bara 3% av befolkningen som är medlemmar i ett politiskt parti. Av dessa 3% väljs de som sen ska representera oss. Totalt är det 2-3000 personer som representerar oss inom kommun, landsting och stat. Det är ju så som den representativa demokratin fungerar och finns väl inte mycket att anmärka på det? Eller …?

Hur mycket lyssnar de på folket och tar hänsyn till folket? Ja, de är ju inte beroende av folket! De har sett till att partiernas största inkomstkälla inte är medlemsavgifter. Den största inkomstkällan är partistödet – det stödet som de själv beslutar storleken på. Löner och arvoden inom politiken bestämmer de själv över. Skatteuttaget av oss medborgare bestämmer de själv. Vilken makt har folket?

Det finns andra krafter som har större inflytande över politikerna! Lobbyister, globalister, kapitalister, karriärister, socialister, aktivister, idealister, feminister, journalister, reformister, alarmister, vänskapskorruptionister, …, Nej, politiker behöver inte bry sig om befolkningen. När de väl är valda så har de makten under 4 år att göra exakt vad de själv vill. De kan göra saker som de själv vinner mest på. För dem gäller det bara att hålla sig kvar vid makten och under den tiden förbereda för sin vidare karriär efter politiken. De har ett intresse – att fixa sin egen ekonomiska framtid. Naturligtvis tror de själv att de drivs av sin ideologi.

Vårt samhälle drivs på samma sätt som på den tiden när kungen bestämde eller då när kyrkan hade makt över folket. Nu har regeringen exakt samma makt. De styr samhället enbart för egen vinning!

Den representativa demokratin är bra när den fungerar. Men i vårt land fungerar den inte längre. Makten utgår inte från befolkningen. Vad kan vi göra åt det? Bengt Ericson vill ha fler folkomröstningar, vill att medborgarna engagerar sig och skriver insändare, artiklar eller liknande. Han tycker också att vi ska bli medlemmar i något parti och arbeta inifrån det.

Tyvärr tror jag inte mycket på att vara engagerad inom partipolitiken. Jag läser alltför ofta om mobbning av oliktänkande inom partierna och uteslutningar. Däremot premieras ryggkliandet. Jag skulle inte vilja vara någon ryggkliare och hade varit den som var obekväm och blivit utesluten.

Det allra bästa sättet för mig att engagera mig är att skriva – vara obekväm och skriva om politiska fel och brister. Jag vill påverka samhället i en positiv riktning. Jag gör detta av rent intresse och utan ekonomisk vinning. Kanske är jag en idealist? Men alla de åsikter som jag skriver ner är mina egna (oftast diskuterade till leda med sambon). Därför har jag ibland sympatier åt höger, ibland åt vänster och ibland mitt-i-mellan. Jag tar ställning för eller emot en sak och det behöver inte överensstämma med någon partilinje.

 

Annonser

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. fakafones
  Mar 25, 2017 @ 13:07:20

  Demokrati är ett döende koncept… Det kan inte vara så att TVÅ imigranter har mer makt än EN Svensk – och det är bara ett av flera exempel.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 25, 2017 @ 13:14:19

   Det finns tyvärr inget bättre koncept. Men den representativa demokratin måste reformeras. Våra representanter måste bli mer beroende av sina väljare och föra en politik som gynnar väljarna.

   Gilla

   Svara

 2. Gustav Hjelm
  Mar 25, 2017 @ 20:36:37

  Hej,

  Du har en läsvärd blogg här och jag instämmer medi dina iakttagelse Krim den lilla skaran som bestämmer i Sverige.
  Fast jag håller inte med dig i en del av dina slutsatser, vilket leder till att din och min lösning kommer att skilja sig åt.

  För det första anser jag att en liberal konstitution (ej att förväxlas med partibeteckningen) kommer före demokratibegreppet. Vi fick en sådan konstitution 1809 efter ett sekel av politiskt kaos. RF1809 garanterade vidgående och för tiden radikala fri- och rättigheter för svenska medborgare tillsammans med konstitutionella begränsningar som skulle begränsa maktmissbruk och korruption.
  Det fanns en folklig representativitet i riksdagen genom stånderna och lokalt ordnades saker upp genom byalag och stadsfullmäktiga. Varje håla hade en tingsrätt med ett tiotal nämndemän förutom domare och åklagare. Överlag var medbestämmandet mer lokalt än idag.
  Detta samhälle lade grunden till det modena Sverige och var förutsättningen för framväxten av folkrörelserna och ledde till slut till allmän rösträtt.

  Märk dock att friheterna var en viktig förutsättning till argumenteringen inför rösträttsreformerna. RF1809 skapades dock med en avsikt att hindra maktmissbruk och förtryck oaktat HUR beslutsfattarna och de styrande kommer till makten!

  Detta märktes och noterades till de folkvalde politikerna stora förtret under 1900-talet. De trodde att de kunde styra och härja fritt i kraft av deras så kallade ”demokratiska mandat”. De fick tji på det. Adlersparre, Af Håkanssson, Hjerta, mfl av 1809-års författare till RF1809, vis av frihetstiden riksdags-kaos, förutsåg detta och lade in en maktdelningsmekanism i konstitutionen med vättentäta skott mellan riksdagens lagstiftning, dömande makt och styrande makt.
  Riksdagen hade dessutom en första kammare (inrättat 1866 vid ståndsriksdagens avskaffande) med representation från länen som ivrigt bevakade de regionala intressen. Utöver detta hade vi Axel Oxentiernas kungliga (statliga) verk, oberoende från politiker, ledde av proffs under ett tjänstemannaansvar.

  Okej, nog om historien.
  Den är dock viktig att känna till, för att kunna förstå varför vi har hamnat där vi är nu i Sverige.

  I rask följd demonterade socialisterna på 70-talet, utan större protester från de övriga partierna HELA strukturen som garanterade svenskarnas dras fri- och rättigheter, maktkontrollsystemet avskaffades, samtidigt som politiker (riksdagen) gav sig själva utnämningsmakten till alla samhällets positioner, regeringen och även verken, mest till sig själva, sina familjer och polarna.
  För att inte rättsligt drabbas av sin egen inkompetens inom verken avskaffades därför för säkerhets skull även tjänstemannansvaret.

  Folksuveränitetsprincipen, med ”all makt utgår från folket” är så försåtligt och enbart en självinbillad floskel som tydligt har gett just den grupp du nämner ”rätten” att topprida svenska folket utan protester.
  Vi har alldrig varit så oskyddade från politisk inkompetens och maktmissbruk (totalitärism) sedan tidigt 1800-tal.

  Effekterna och följderna av de avgörande besluten 1971 (Torekov), 1972 (Riksdagsordningen), 1974 (RF) och 1976 (avskaffande av riksrätt eller tjänstemannaansvar) blommar därför ut för fullt nu.

  De sådde självrättfärdigast, godtrogenhet och naivitet, och idag skördar vi oförblommad och katastrofal idioti med en förskräcklig handlingskraftig inkompetens…

  Lösningen på våra bekymmer har därför inget med demokratibegreppet att göra, eftersom vilka politiker vi än väljer kommer vi att vara oskydda från dessa nya härskares mänskliga brister och frestelser.

  Vi behöver alltså FÖRST en ny konstitution. Alternativt återta RF1809.

  Med vänlig hälsning,
  Gustav H

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 25, 2017 @ 22:10:44

   Ja, vi behöver en ny konstitution som gör makthavarna beroende av sina väljare och gynna dem. Makten ska utgå från folket annars fungerar inte demokratin.

   Gilla

   Svara

   • Gustav Hjelm
    Mar 25, 2017 @ 23:24:46

    Hej,

    Jag är nog mer cynisk än dig vad gäller demokratins ofelbarhet, även om jag instämmer i att vi skall ha valda representanter i vår lagstiftande församling.

    Konstitutionen skall iskall i alla lägen skydda medborgarna från makthavarnas godtycklighet. Folkvalda eller ej.

    Vår ”eminenta” Folksuveränitetsprincip där ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” har givit de svenska riksdagens politiker en total makt över både de verkställande och dömande myndigheterna (regeringen, myndigheter, verk och domstolarna). I praktiken även över landstingen och kommunerna.

    Folksuveränitetsprincipen är en motpol till ”maktdelningsprincipen” i vilket makten i en stat fördelas på olika parallella maktcentra för att minska korruptionsrisken (Montesquieus’ horisontella maktdelning).

    Sverige är ensam i Europa och bland övriga västorienterade stater om att inte ha maktdelning.
    Obehagligt.

    Med vänlig hälsning,
    Gustav H

    Liked by 1 person

   • ulsansblogg
    Mar 26, 2017 @ 07:37:57

    Vi är nog helt överens om detta – även om vi uttrycker oss olika.

    Gilla

 3. Bengt Holmgren
  Mar 30, 2017 @ 10:11:07

  Bra skrivet och tänkt. Jag håller med 100%. Jag skulle vilja tala med dig. Finns på 0763905020. Bengt.holmgren@gmail.com

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: