Stjäl avokado vatten?

Under helgen publicerade miljöorganisationen Danwatch rapporten Avokadorna och den stora vattenstölden”. I den berättas om hur floderna i Petorcaprovinsen har torkat ut sedan ett stort antal avokadoodlingar har flyttat till området. Det krävs i genomsnitt 70 liter vatten för att producera en avokado, men i den torkdrabbade Petorcaprovinsen går det åt 320 liter.

Jag blir nyfiken? På många saker! Varför har avokadon utsetts som syndabock? Varför äter vi mer avokado nu än tidigare? Vad händer om vi slutar att köpa avokado?

Om vi börjar från början:

”Västvärlden äter allt mer avokado. Både för att den är hälsosam, och för att avokadoröran guacamole går bra ihop med tacomiddagen. Danmark har fördubblat sin import på tio år, men enligt inköpsansvariga på Ica är vi i Sverige världstrea i konsumtion per capita. Chile är en av världens största exportörer av avokado, men har liksom andra storproducenter drabbats av klimatförändringar och torka.” enl Sydsvenskan.

Men är det hela sanningen? Varför äter vi mer avokado? Jag ser två möjliga orsaker. Den första är att allt fler övergått till vegetarisk och(/eller vegansk mat. De som inte äter animaliska produkter måste ju få näringen från annat håll. Den andra förklaringen kan vara att vi har fått in ny befolkning med andra matvanor. Jag tror nämligen inte att vi har börjat livnära oss på guacamole!

” Avokado (Persea americana) är en art i familjen smörplantor, som odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.

Avokado blir en 20 meter hög städsegrön smörplanta och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat.

Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna. Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.” enl Wikipedia

Ett 20 m städsegrönt träd borde hålla kvar fuktigheten i marken – ungefär som i regnskogarna. Det växer på platser där det är svårt att odla någonting annat pga klimatet och torkan. När nu plantageägare ser en möjlighet att bruka jorden protesterar miljönissar och drar sig inte för att ta till lögner.

Om jorden inte hade brukats så hade fukten avdunstat och fallit ner som nederbörd som sen hade avdunstat och … Det är så kretsloppet fungerar. Nu brukas jorden. Vattnet till växtligheten tas i viss mån från floden men kommer också från nederbörd. En del vätska binds i jorden, trädet och avokadobäret. Resten avdunstar och faller ner i form av nederbörd. Samma kretslopp! Platserna där odlingar finns har blivit mer beboeliga. En avokado dricker inte 320 liter vatten! Kretsloppet!

” Terrängen i Petorca Province är bergig åt nordost, men åt sydväst är den kuperad. Omgivningarna runt Petorca Province är i huvudsak ett öppet busklandskap.]Runt Petorca Province är det glesbefolkat, med 17 invånare per kvadratkilometer. Medelhavsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 17 °C. Den varmaste månaden är januari, då medeltemperaturen är 26 °C, och den kallaste är juli, med 9 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 302 millimeter. Den regnigaste månaden är juni, med i genomsnitt 90 mm nederbörd, och den torraste är mars, med 1 mm nederbörd.” enl Wikipedia.

Ett Medelhavsklimat! Ja, jag har upplevt torkan i Spanien och öknar i Egypten. Inget konstigt alls. Ibland regnar det och kommer mycket på en gång. Däremellan kommer ingen nederbörd alls och det krävs bevattning för att växterna ska kunna överleva. Om inte växterna överlever finns det inga möjligheter att sälja till ”de rika västerlänningarna”.

Nej, jag tror inte att avokadon torkar ur floderna och dricker upp vattnet för ”de stackars fattiga människorna”. Jag tror snarare att nederbörden som rann direkt ut i floderna binds i odlingsmarken och gör dessa platser mer beboeliga. Människor får inkomst av detta. Kanske fler människor får en dräglig tillvaro genom dessa odlingar.

Nu slutar Dansk Supermarked (Netto, Føtex och Bilka) och tyskägda Aldi att ta in frukten från Petorca-provinsen. Restauranger i både Danmark och Sverige slutar att servera rätter där avokado ingår. Vad händer då? Ja, det kan ju gå så illa att vissa odlingar försvinner och en del människor förlorar sina försörjningsmöjligheter.

Om dessa miljönissar verkligen vill befolkningen väl så borde de ge sig på de styrande i Chile. De skulle kunna försöka påverka till en omfördelningspolitik i området. Då skulle de kanske kunna hjälpa befolkningen!

Jag hoppas verkligen att de som gillar avokado fortsätter att köpa och äta – trots larmrapporter!

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Mar 20, 2017 @ 21:36:12

  Förmodligen ligger problemet inte i att det odlas eller äts avokado, som transporteras runt halva planeten med fossilt och starkt försurande bränsle, snarare på antalet människor som existerar på planeten.

  Det tycks istället vara så att miljöorganisationer arbetar åt samma monopolkapitalister som hittat på klimathotet och asylkaoset. Syftet? Att köpa upp de odlingar som bojkottas ända tills bojkotten hävs och att få bygga och driva de boenden som kan pungslå välfärden.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

%d bloggare gillar detta: