Sakfrågor styr den lokala politiken i USA

 

 

 

 

Så går det inte till i USA.

Så borde det gå till i Sverige om vi hade en lokal demokrati.

KRÖNIKA För några veckor sedan förklarade jag i en krönika hur Donald Trumps order om att tillfälligt stoppa flyktingmottagningen till USA direkt och omedelbart påverkade en liten ort vid namn Rutland i min hemdelstat. I krönikan nämnde jag att borgmästaren i Rutland gick tvärt emot folkets vilja i flyktingfrågan då han enväldigt beslutade att öppna upp för 100 syriska flyktingar trots att ortens medborgare inte stod bakom det beslutet. Här kommer uppföljaren. Borgmästaren fick nämligen nyligen möta folkets vilja i flyktingfrågan genom valurnan och fick storstryk.

Gräsrotsdemokratin i USA och framförallt min delstat Vermont är, mot många svenskars vetskap, överlägsen Sveriges. Inte nog med att man röstar på allt från borgmästare till diverse andra offentliga positioner, man röstar även på den kommunala budgeten, skolbudgeten och andra saker som påverkar skatterna och levnadsvillkoren i kommunen. Val till offentliga positioner är dessutom personval där politiska partier och ideologi är helt oväsentliga eftersom konkreta sakfrågor styr. Migration är en sådan konkret sakfråga även på lokalnivå.

Rutland, Vermont där borgmästaren Christopher Lauras gick emot folkets vilja beträffande flyktingmottagning är ett paradexempel på att lokaldemokratin i min hemdelstat blomstrar och något Sverige borde lära sig av.

Som jag förklarade i den krönikan stod folket aldrig bakom borgmästarens beslut att öppna staden för 100 syriska flyktingar. Motargumenten var, vilka är baserade på verkligheten, att det råder bostadsbrist, arbetslöshet, drogmissbruk och diverse andra problem i området som medborgarna anser vara viktigare än att skapa ytterligare problem genom migration av syrier.

Argumentet att ortens egna invånare, inte minst de fattiga och hemlösa, ska gå före flyktingar stod även i centrum för medborgarnas motstånd, utöver den ökade risken för terrorism, kriminalitet och sexuella övergrepp som kommit med migration från tredje världen till Europa och Sverige, men även till USA.

Folket i Rutland har nämligen följt utvecklingen i just Europa inklusive Sverige, inte minst genom diverse amerikansk media som regelbundet rapporterat om Europas och Sveriges migrationshaveri, dels i samband med Donald Trumps nyliga uttalande om just Sverige men även innan. Det kan alltså argumenteras att Sveriges migrationsfiasko direkt påverkade hur människor i Rutland, Vermont ställde sig i flyktingfrågan.

Eftersom valet av borgmästare i Rutland skulle gå av stapeln endast några månader efter borgmästarens totalitära beslut i flyktingfrågan, visste alla att valet skulle fokuseras på just den frågan.

Som ett resultat av att borgmästaren i Rutland inte lyssnade på sina medborgare trädde omedelbart en motståndarkandidat fram, David Allaire, för borgmästarrollen som var emot den syriska flyktingmottagningen och hur den nuvarande borgmästaren gick över huvudet på folket i frågan.

Borgmästarvalet den 7 mars slutade precis som många förutsåg, inklusive jag själv, nämligen att den flyktingvurmande och totalitära borgmästaren Lauras förlorade och hans motståndare och flyktingmottagningskritikern Allaire vann med övertygande marginal. Kort och gott, folket röstade mot flyktingmottagning i valet av borgmästare.

Som jag nämnde i den förra krönikan om Rutland, skickade en medborgargrupp som representerade majoriteten av folket från staden ett brev till det amerikanska utrikesdepartementet och förklarade att just majoriteten av folket i Rutland var emot det syriska flyktingmottagandet. Allair var med i den medborgargruppen som skickade brevet där utrikesdepartementet konkret uppmanades att inte skicka några syrier till Rutland.

Allair har även antytt att han röstade för Donald Trump och inte Hillary Clinton i presidentvalet, så att han vann borgmästarvalet är även en seger för Donald Trump i Rutland.

Som vi väl vet vid det här laget så röstade amerikanarna fram en president som vill driva en mer önskvärd migrationspolitik för folket. Samma princip gäller även på lokalnivå där nu en borgmästare som bekvämt suttit i rollen i tio år på en liten ort i lilla Vermont omedelbart röstades bort enbart på grund av en enda fråga – densamma som troligen var avgörande för Donald Trumps valseger, nämligen flyktingfrågan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: