Känslostyrda eller rationella beslut

Idag på morgonen ser jag åter på TV:n att världen står inför en kommande svältkatastrof där 20 miljoner människor i fyra länder riskerar att dö. 1,4 miljoner barn kan komma att svälta ihjäl redan i år – och nu vädjar FN om hjälp. Detta lär vara den värsta krisen sedan 1945. Detta berättar Programledarna med låg, ledsen och vädjande röst. Nu måste vi åter bli känslomässiga och skänka pengar.

Men … är detta sant? Värsta situationen sedan 1945? Då levde inte jag men jag har hört det förut. Över två miljoner människor dödades under inbördeskriget i Nigeria åren 1967-70. Bilderna av de svältande, skelettliknande så kallade Biafra-barnen chockade en hel värld.

Jag läser vidare på Unief:s hemsida:

”Varje dag dör 16 000 barn under fem år i världen. Nästan hälften dör redan under sin första månad i livet. En hel miljon barn dör redan under sin första dag i livet. De flesta dör av sjukdomar som går att förebygga som lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen.”

16 000 barn per dag innebär 5,84 miljoner per år! Hur kan då 1,4 miljoner vara den värsta katastrofen sedan 1945? Visst tycker jag att det är hemskat att något barn ska lida. Men jag vill inte bli lurad! Jag vill inte bli förledd av en mängd känsloargument!

Men det har blivit så att politiker och medier hela tiden vädjar till våra känslor. Vi har minnet av bilden med Aylan Kurdi som manglades ut i alla medier runt om i världen. Han utnyttjades cyniskt för att vi skulle bli goda och skänka mycket pengar till olika insamlingar. När insamlingsorganisationer inte kan rida på ”Aylan Kurdi vågen” så måste de hitta på något nytt.

Att hjälpa och vara goda ger många människor en kick – det bidas endorfiner som gör att vi mår bra. Det är speiellt  kvinnor som får en höjd endorfinhalt av att vara goda. Många av dem blir beroende av sin godhet – utan den höga endorfinhalten kan de bli deprimerade. Vi såg fenomenet att det var mest kvinnor som visade sin godhet i ”flyktingkrisen”. Kvinnor tycks drivas av sina känslor – att ta hand om och vara goda.

Vad händer då med en feministisk regering? Är den känslostyrd eller tar den rationella beslut? Hade vårt land styrts bättre av män eller iallafall rationellt styrda människor? Vilka ”fakta” har blivit riktiga idag – de känslostyrda eller de rationella?

Politiker – sluta käbbla, och sluta vränga till fakta utifrån egna upplevelser eller rykten. Använd i stället den kunskap som finns. Det är fyra välkända professorer vill nu hyfsa debatten i ett klimat som de ser som alltmer oroande. Staten bör tillsammans olika organisationer lansera en folkbildningskampanj för att hamra in kunskap om demokrati och källkritik. Hur känslostyrda är dessa professorer? När jag tittar på deras partifärg inser jag ganska snabbt vad deras folkbildningskampanj går ut på och vilka ”fakta” som de vill förmedla.

Vi är nog allihop både känslomässigt styrda och rationellt styrda. Men kan vi låta vårt land och vår värld styras av känsloargument? Ibland behövs väl också rationella beslut?

Jag såg  en video igår om känslotänkande. Mycket intressant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

A.L - M.Foto

Välkomen till min sida med bilder från natur - landskap och stadsmiljö, hoppas du kan inspireras och njuta av vad ögat ser!

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Politik blandat med ett och annat boktips.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: