Intressanta artiklar ska spridas eller hur Björn.

 

Malmös mordfrekvens ur ett annat amerikanskt perspektiv

 

KRÖNIKA Häromdagen publicerade Olle Lönnaeus i Helsingborgs Dagblad en artikel där Malmös mordfrekvens jämförs med metropoler i USA med flest antal mord per capita, sannolikt i syfte att relativisera att Malmö blir allt farligare med allt högre mordfrekvens. I denna krönika visar jag hur Malmö jämförs beträffande mord med ett antal andra städer och olika delstater i USA. Då visar det sig att risken att bli mördad i Malmö är högre än i flera storstäder, städer med liknande befolkningsstorlek som Malmö samt ett antal delstater i USA.

Under 2016 begicks i Malmö 11 mord, vilket ger en mordfrekvens på 3,4 per 100 000 invånare. Detta är betydligt lägre än Chicago, en stad som styrts av det vänsterliberala demokratiska partiet i årtionden. Granskar vi några storstäder i USA med betydligt fler invånare än Malmö ser vi dock att Malmö faktiskt har fler antal mord per capita än dessa avsevärt större amerikanska städer. San José i Kalifornien hade en mordfrekvens på 2,9. San Diego i Kalifornien hade en mordfrekvens på 2,7.  Austin i Texas hade en mordfrekvens på 2,5. El Paso i Texas hade en mordfrekvens på 2,5.

Vi kan även gå vidare och jämföra Malmö med städer i USA med ungefär samma befolkningsstorlek. Arlington i Texas hade en mordfrekvens på 2,2. Arlington ligger dessutom i mångmiljonområdet Dallas. Honolulu på Hawaii hade en mordfrekvens på 1,5.

Vi kan även jämföra mordfrekvensen i Malmö med städer i USA vars befolkningsstorlek är nästan lika stor som Malmö men som ligger i storstadsmetropoler med flera miljoner invånare. Chula Vista, som ligger i storstadsområdet San Diego, hade en mordfrekvens på 2,5Irvine i Kalifornien, som ligger i världsmetropolen Los Angeles, hade en mordfrekvens på 0,8Chandler i Arizona, som ligger i mångmiljonområdet Phoenix, hade en mordfrekvens på 0,4.

Jämför vi Malmö med jättestaden New York City så blir det intressant. New York City som har 25 gånger fler invånare än Malmö hade under 2016 en mordfrekvens på 3,9. Samtidigt som Malmös mordfrekvens stiger så sjunker densamma i New York City. Malmö är alltså nästan jämförbar med självaste New York City beträffande antal mord per capita. Om det är ett gott betyg för New York City eller ett dåligt betyg för Malmö får ni läsare avgöra.

Vi kan även jämföra Malmös mordfrekvens med hela amerikanska delstater. Malmös statistik är från 2016 och delstaternas från 2015. Jag hittade inte delstatsdatan från 2016, men den från 2015 ger iallafall en hyfsad indikation om hur Malmös mordfrekvens förhåller sig till amerikanska delstater som helhet. Jämför vi så ser vi att risken att mördas i Malmö är högre än i 18 av 50 amerikanska delstater, alltså högre än i 36 procent av delstaterna.

Poängen med den här krönikan är att sätta Malmös mordfrekvens i en kontext där inte antalet mord per capita relativiseras genom jämförelser mellan Malmö och städerna i USA med flest mord per capita. Syftet med den här texten är att påvisa att Malmö, trots att staden inte skulle tillhöra de farligaste i USA beträffande mord, absolut inte skulle anses tillhöra en av de säkraste städerna heller i samma kategori, inte ens i jämförelse med amerikanska städer med större och jämförbar befolkningsstorlek som Malmö.

Risken att vapenmördas i Malmö är helt enkelt högre än i ett betydande antal, med svenska mått, “storstäder” och delstater i USA, trots att dessa har avsevärt liberalare vapenlagar än Sverige och betydligt fler legala vapen per capita än i Malmö.

Istället för att som Lönnaeus skryta över och relativisera att lilla Malmö fortfarande iallafall har färre mord per capita än mångmiljongangsterstaden Chicago, anser jag att det bör lyftas fram som skamligt att lilla Malmö numera har fler mord per capita än stora delar av i USA.

Det som är intressant med den här informationen är bristen på information i Sverige och den snedvridning av fakta som de svenska tidningarna dagligen leverera till den svenska befolkningen.

Vill vi svenskar få till ett bättre Sverige kan vi inte lita på svenska politiker och media som är extremt styrda.

För att få en sann bild bör vi söka nyheter i den internationella pressen.

 

HALVA SANNINGAR ÄR OCKSÅ LÖGNER. Ett vist konstaterande från en ärlig svensk journalist som slår till både höger och vänster.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: