Anonyma röster på nätet

För en stund sedan hörde jag Veronica Palm på TV. Hon talade om allt hat och hot som hon har varit utsatt för på nätet. Jag försvarar inte hat och hot men funderar på om hon inte kan betraktas som medskyldig. Hon skriver och uttrycker sig ju själv ganska provocerande. Den som sticker ut hakan får kanske räkna med en käftsmäll?

Men jag regerade mest för att hon vill förbjuda att människor skriver anonymt på nätet. Varför? Inser hon inte att det finns en gammal tradition i att använda pseudonymer? Det är inget nytt fenomen. Feminismen, som Veronica omhuldar,  har faktiskt använt sig av pseudonymer.

” —Att publicera sig och träda ut i offentligheten var ett stort steg för kvinnor på slutet på 1880-­talet. Det stred mot den kvinnliga normen att verka i det tysta, i bakgrunden. Man kan misstänka att det ymniga bruket av pseudonym och signatur speglar deras osäkerhet — det var en strategi för kunna verka som författare, men ändå behålla sin kvinnlighet, säger hon
I sin avhandling Fången och fri konstaterar Eva Heggestad att av 58 kvinnliga författare som debuterade under 1880-talet, använde ett 30-tal någon form av taget namn.
—Man kan också tänka sig pseudonymen som ett uttryck för författaridentiteten. Genom att använda pseudonym, trädde ett annat typ av jag fram, ett intellektuellt och framgångsrikt jag, skilt från vardagsjaget som var bundet vid hemmet. Det gav en mental frihet, säger Eva Heggestad.”

“Det är en utbredd föreställning att många kvinnliga författare valde — eller kände sig tvingade — att skriva bakom ett mansnamn. Som Victoria Benedictsson som kallade sig Ernst Ahlgren. Eva Heggestad fann nio exempel på fenomenet under 1880-talet.
—Man kan spekulera i om detta fungerade som en dubbel skyddsåtgärd — dels skyddades namnet, dels kunde man räkna med ett bättre bemötande i en manligt dominerad litteraturvärld. Man kan konstatera att under samma period var det bara en man som valde att skriva under kvinnlig pseudonym, säger Eva Heggestad.”

Många krönikörer har skrivit under pseudonym t ex Kar de Mumma som egentligen hette Erik Zetterström. Så länge som vi höll oss till papperstidningar var det självklart att vi fick skriva insändare under pseudonym.

Jag förstår faktiskt inte varför anonymitet inte godkännes idag. Många människor som skriver har en familj – partner, barn, barnbarn, föräldrar syskon m fl – som de vill skydda. Vi är ju i ett läge där människor förföljs, trakasseras, förlorar jobbet, och stöts ur gemenskapen enbart för att de skriver sina åsikter.

Veronica är inte ensam om att vilja förbjuda anonymitet. Läser ibland på insändarsidor där politiker vägrar att svara på anonyma insändare. Varför? Hur skulle de ha svarat om de visste namnet på den som skrev? Är det bara bristen på argument som gör att de påstår att det beror på anonymiteten som de inte vill svara.

Att vilja beskära möjligheten att skriva eller på annat sätt yppa sina åsikter  anonymt innebär ju att begränsa yttrandefriheten! Det är ett stort demokratiproblem. Varför är det oftast människor som hyllar demokrati som samtidigt vill begränsa yttrandefriheten?

anonym

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Mar 05, 2017 @ 17:39:28

  Utan anonymiteten skulle det inte vara så kul för den monopolkapitalistiskt ägda tabloid-lögnpressen att hänga ut familjeförsörjare när de inte tycker som dem.

  Faktum är att framträdandet bild och namn har en stor fördel. Mobbare ger sig oftast inte på starka människor, med de med svagheter eller rädslor. Bilden och namnet är på så vis mer skyddande än vad man först kan tro.

  Att Veronica Palm utsatts för hat och hot etc. kan visserligen vara sant. Det betvivlar jag inte. Det kommer med offentligheten, men är man så svag att man inte kan hantera det bör man givetvis inte ge sig in i politiken alls.

  Sverige behöver inga mes-politiker som viker sig för minsta lilla motstånd.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: