Att vara modig

 

 

vaga

Igår såg jag ett programinslag i Opinion live om civilkurage och började fundera över begreppet och vilken innebörd ordet har. Jag funderade kring mitt eget civilkurage och på vilket sätt det yttrar sig. Men jag tänkte också på en mängd andra modiga människor.

Om jag börjar med mig själv så har jag aldrig tålt orättvisor, felaktigheter och elakheter. Jag har alltid ställt upp för andra som har behandlats illa eller kunnat råka illa ut. Det kanske beror på att jag lever efter den enkla regeln ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad!” Några exempel:

När grannens 3-åring lekte på gatan som var en genomfartsled så gick jag ut och hämtade flickan och gick vidare in till mamman – och bad henne att hålla bättre uppsikt över sitt barn.

När butiken hade en skål med godis framsatt för smakprov. En dam skulle tömma skålen i sin ficka när jag ingrep. Hon ursäktade med att hon skulle bjuda barnbarnen. Jag sa åt henne att KÖPA godiset till barnbarnen.

När någon försöker tränga sig fram i butikskön så säger jag med hög och klar röst: ”Vi andra köar här!”

När killen i väntsalen fick för sig att använda glasflaskor att kasta prick mot papperskorgen. De hamnade på klinkersbeläggningen och gick naturligtvis sönder. Folk runtom låtsades som om de inte märkt något. Jag reste mig, gick fram till honom, tog honom i armen och sa: ”Nu plockar du upp glasbitarna så att ingen gör sig illa på dem!” Han försökte att ta sig loss och en herre sa: ”Gör nu som damen säger!” Min replik blev:”Du håller tyst! Kunde du inte säga något innan så behövs det inte nu!” Killen som kastat flaskor blev så paff över en bestämd kärring att han gick bort och plockade upp glasbitarna. Efteråt berömde jag honom men tillade: ”Gör inte om det!” Väninnan som jag hade med mig sa: ”Du är inte klok! Tänk om han hade haft kniv!”

Nej, jag är inte modig! Jag anser inte att jag har civilkurage. Jag har bara vissa moralbegrepp och anser att jag måste ingripa då och då när allt håller på att gå fel. Exakt samma saker har jag gjort, dvs sagt ifrån, när något har varit fel på jobbet eller i föreningslivet.

Jag har också skrivit ett stort antal insändare genom åren och kommenterat flitigt på diverse debattsidor. På debattsidorna har jag använt ett nic – för att skydda min familj, min omgivning och vårt företag. Men jag har alltid hållit mig till vett och etikett och har aldrig skrivit något som jag inte står för. Aldrig hatat eller hotat! Naturligtvis har det inte varit populärt alltid. Jag har kallats för alla tänkbara invektiv. Det har hittats på lögner om mig. Jag har blivit beskylld för en mängd saker. Men jag har stått rakryggad och försvarat mina åsikter.

Idag skriver jag min blogg plus en och annan kommentar på FB. Med detta når mina åsikter ut till alla våra trogna läsare både i Sverige och utlandet. Mitt skrivande har väl mognat med åren – argumenten har blivit mer slipade – men det handlar fortfarande om orättvisor, felaktigheter och elakheter. Jag anser inte att jag är modig eller har civilkurage.

”Att ha civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.” enl Wikipedia

Det finns en mängd människor runt om i landet som dagligen visar civilkurage t ex de som är med i Folkets Demonstration … eller Peter Springare …. eller Granskning Sverige … eller de som engagerar sig partipolitiskt i SD … eller Katerina Janouch … eller …

Listan kan bli lång! Alla dessa människor vet att de möter ett öppet och massivt motstånd från politiker och medier. Men de fortsätter! De låter inte sina röster tystas! De är medvetna om att deras familjer och omgivning kan drabbas samt att de kanske förlorar jobbet. Men de står upp för ett bättre samhälle. De är idealister.

Jag önskar att jag hade haft deras mod och civilkurage. Men jag kämpar på – på mitt sätt! Jag sticker inte huvudet i sanden!

huvudet-i-sanden

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Mar 03, 2017 @ 22:34:07

  ”Folk frågar mig om jag har någon form av dödslängtan, eftersom jag säger de saker som jag gör. Svaret är nej: Jag skulle vilja fortsätta leva. Men vissa saker måste dock sägas, och det finns tillfällen när tystnaden blir en medbrottsling till orättvisa.”
  /Ayaan Hirsi Ali (Källa: Wikiquote Ayaan Hirsi Ali )

  ”People ask me if I have some kind of death wish, to keep saying the things I do. The answer is no: I would like to keep living. However, some things must be said, and there are times when silence becomes an accomplice to injustice.”
  /Ayaan Hirsi Ali (Source: Wikiquote Ayaan Hirsi Ali)

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-religionskritik/

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Mar 03, 2017 @ 22:43:32

   Det finns en mängd olika personer från olika kulturer som inspirerar. Var och en person utgår från sina egna kunskaper och värderingar och försöker i möjligaste mån förverkliga sig själv och dela med sig av sina kunskaper.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: