Signaler – Marita Ulvskog och Carl Bildt har gått över gränsen

Alla sänder under hela livet signaler – medvetet eller omedvetet. Vi uppfattar signalerna som andra människor sänder ut utifrån våra egna erfarenheter. Ibland missuppfattar vi signalerna och i värsta fall går vi in på kollisionskurs. Idag funderar jag kring alla dessa felaktiga signaler.

Min sambo säger att hans första uppfattning om mig var att jag såg så bestämd ut. Nu säger han att han inte kunde ana att jag var en ”flamsemaja”.  Som ung jobbade jag på barnpsyk och har ett intyg därifrån ”med sitt lugn har Ulla en positiv inverkan på våra ofta stökiga barn. Ja, många uppfattar mig som lugn – även när mitt inre är i uppror. Jag sänder signaler om att jag är lugn och bestämd.

Birgitta Olsson har skrivit en bok om den duktiga flickan som pluggar hårt, har ambitioner och som betraktas som undergiven och utarbetad. Men jag uppfattar inte Birgitta som underdånig. Tvärtom! Signalerna som når mig är att hon är kaxig och makthungrig och kan ”gå över lik” för att få makt. För mig är hon den duktiga flickan som har en utarbetad strategi för att nå sina mål.

marita

Marita Ulvskog försökte vara rolig med sin tweet. Men signalen som hamnade hos mig var att hon enbart var plump. Hon gav samma plumpa översittarattityd som ”värsta tjejgänget” gjorde när de tog selfies iklädda hattar. Eller när Carl Bildt undrade om Trump hade rökt på. Tänkte de aldrig på hur svenska folket uppfattar dem?

Samma felaktiga signaler sändes när handelsdelegationen besökte Iran och ”damerna” tog på sig slöja. Tänkte de inte på kvinnosynen och förtrycket i Iran? Förstod de inte att när de svenska feministerna ställer upp på detta så legitimerar de förtrycket av kvinnor i Iran? Deras uppsåt var kanske bra men de sände helt felaktiga signaler. Dessa felaktiga signaler har nått ut i hela världen.

Journalisterna försöker tala om för oss att USA:s president i lördags  påstod att ett terrordåd skulle ha inträffat här i fredags kväll i Sverige. Nej, han sa inte så! Han sa ”det som hände” och nämnde aldrig terrordåd! Nu försöker journalisterna att köra med härskarteknik och förlöjligar Trump. Men … ”det som hände” händer hela tiden och har gjort så i många år!

malmo

Förnekelser sänder också felaktiga signaler. Under många år har det grova våldet i förorterna accelererat. Men politiker, myndigheter och medier har lagt på locket och förnekat.

”– När man är 20 år gammal så är det kul att begå brott. Det är spännande, det ger gemenskap, man får massor av brudar – för det är spännande och maskulint med brottslighet.”

”Uppväxtens roll är mycket tydlig. Dessa män kommer så gott som alltid från trassliga hem, men man kan inte reducera deras beteende till bara problem under uppväxten.

– Det handlar snarare om att deras föräldrar varit frånvarande, säger Jerzy Sarnecki. Många berättar om att de lämnats mer eller mindre vind för våg under uppväxten. Det verkar snarare handla om bristande tillsyn än enbart om sociala förhållanden.

Överrisken för kriminalitet är stor bland barn till kriminella; det har forskarna också kunnat konstatera. Men för varje generation som går så halveras risken för kriminalitet. Det sociala arvet är alltså inte determinerande.

– Samtidigt tillkommer ju kriminella från icke-kriminella familjer – annars skulle ju brottsligheten ha dött ut för länge sedan, konstaterar Jerzy Sarnecki.”

Sarnecki brukar ju annars alltid peka på socioekonomiska faktorer men då – 2013 – säger han att det sociala arvet inte är avgörande. Varför sänder han då andra signaler i medierna?

gw

I Veckans brott såg vi Peter Springare sitta rak i ryggen, med auktoritet, pondus och trovärdighet när han talade om våldsbrotten. Leif G W Persson satt hopsjunken och lite uppgiven när han talade om att de nog har mörkat en del. Camilla Kvartoft försökte leka duktiga flickan och avbröt hela tiden. Hon sände felaktiga signaler. Jag önskade att hon skulle hålla tyst och låta herrarna samtala.

Varför sänder vi så ofta felaktiga signaler? Vi vanliga människor får oftast en chans att räta till med nya signaler. Men det som kändisar, politiker och journalister förmedlar blir kanske ett bestående intryck. Ger de fel signaler så får vi en skev bild av det som de menar. De borde tänka efter före. De får kanske inte fler chanser att förbättra bilden av sig och sitt budskap!

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. korvkaka
    Feb 22, 2017 @ 16:32:22

    Carl Bildt börjar nu bli passé, bör dra sig tillbaka i lugn och ro samt knapra på sina Aricept tabletter.

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: