Propaganda i maktens tjänst

Vi medborgare har under mycket lång tid varit utsatta för politisk propaganda. I stort sett hela mitt liv har jag indoktrinerats med denna. Men … eftersom jag inte har haft något annat val så har jag accepterat. Medierna har ju hela tiden förmedlat den bild som våra etablerade partier har velat att vi skulle tro på. Det har inte funnits någon motvikt.

I tankarna har jag haft svårt för att hålla med. Många politiska beslut har känts felaktiga. Genom åren har jag författat många insändare om detta. En del av dem har aldrig publicerats eftersom de inte har passat in i makthavarnas agenda.

Så kom de sociala medierna. Vanliga människor kunde plötsligt uttrycka sina åsikter offentligt. SVT startade en debattsajt. Dagstidningar öppnade kommentarsfält. Allt var frid och fröjd så länge som det bara var vänliga kommentarer som höll med makthavarna. När vanliga människor kritiserade makten var det nödvändigt  att moderera kommentarsfälten. De som uttryckte sig ”olämpligt” fick kommentarerna borttagna. Fortsatte någon att uttrycka olämpliga sanningar så blev den personen blockerad. När massan av kritiska människor växte så stängdes kommentarsfälten av ett efter ett. Vanliga människor skulle inte få uttrycka sig negativt om makthavare och politiska beslut. (Jag har skrivit om när jag blev blockerad av SVT debatt numera SVT Opinion.) Kritiska röster kallades för rasister och deras kanaler för att nå ut med budskapet kallades för ”pissrännor” och hatsajter.

medier

Men … vanliga människor hade blivit vana att ifrågasätta makten och medierna. På FB bildades debattgrupper där politiska beslut debatterades. De som gick maktens ärende rasade och gjorde allt vad de kunde för att förstöra all form av demokratiska samtal. Med detta blomstrade olika samhällskritiska bloggar och alternativmedier. Många poddar, Youtubeklipp och WebTVkanaler finns innehållande intervjuer med människor som är politiker, akademiker och näringslivet. Dessa alternativmedier avslöjar lögner och propaganda som vi utsätts för.

MSM tappar mark. Papperstidningar rasar i försäljningssiffror. MSM satsade på nättidningar men … vanliga människor ratar dem eftersom de bara förmedlar tillrättalagda sanningar. De lever kvar i sin propagandabubbla och anser att de måste opinionsbilda för att befolkningen ska få rätt värdegrund. Denna värdegrund består av de uppfattningar som makthavarna – politiker (inom Sverige, EU, FN m fl), organisationssverige och näringslivet – deklarerar.

Makthavarna har tappat sin största kanal för att nå ut med propaganda! Det räcker inte längre att statsministern upprepar att ”det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”. Få människor tror på honom. Det räcker inte heller att kulturministern tar FB och Twitter i örat med mer eller mindre hot om lagstiftning. Inte heller att vissa krafter lanserar begreppet ”Trollfabriker”. De vill skrämmas och skrämma alternativmedier till tystnad!

Eskilstuna kuriren skriver en artikel baserad på lögner om ett av medierna GS. Genst kommer våra ministrar till räddning:

”– Journalisterna och journalistiken är frihetens väktare och om de fråntas möjligheterna att göra sina jobb på grund av hat eller hot eller på grund av att deras journalistik ifrågasätts då har väktarna – de som ska försvara vår demokrati – förlorat sin kraft, säger Alice Bah Kuhnke som läst Eskilstuna-Kurirens granskning.”

”– Det är allvarligt med en systematiserad påverkan som ser väldigt amatörmässig ut men som är så strukturerad och med så hög volym. Det är klart det är ett problem när folk inte vet vad det är. Det journalistiska arbetet är viktigt men vi måste informera ännu mer för att människor ska vara medvetna om vad som kan komma, säger Stefan Löfven.

För att göra det anser Stefan Löfven att skolorna har en viktig uppgift att undervisa om källkritik.

– Det blir allt viktigare så att barn redan tidigt lär sig att se upp och vara på sin vakt om vad det är för information man tar emot. Skolorna ska ha resurser och förutsättningar att utbilda barn och ungdomarna så att man har rätt undervisning, säger han.”

Både statsministern och kulturministern vill att barnen i förskola och skola ska indoktrineras i skolan för att få ”rätt värdegrund”. Barnen ska vaccineras mot alternativa medier! Barnen ska bli goda socialister som lyssnar och läser MSM. Att de sväljer maktens propaganda rakt av utan ifrågasättande.

Propaganda kan vara farlig eftersom den ofta påverkar oss omedvetet. Den kan även vara positiv då den får oss att göra goda handlingar! Under andra världskriget kom propagandan att bli väldigt omfattande. De krigförande länderna försökte t ex påverka människor att jobba ännu hårdare för segern. Genom propaganda visade man också på de felaktigheter och grymheter som fienden stod för, och varnade för följderna av ett nederlag. Här använde man ofta illdåds – och skräckpropaganda.

Nu för politiker och medier en massiv illvillig skräckpropaganda mot alternativa medier. De vill ta död på det fria ordet och ta ifrån enskilda människor möjligheter att yppa sina åsikter! Varför? De känner väl att makten rinner ur deras händer! Tiden börjar ta slut för dem!

timglas

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
    Feb 19, 2017 @ 20:04:45

    Det är utmärkt att de lär eleverna att vara skeptiska. Det kommer sannolikt inte få den underkastelse-effekt de hade tänkt sig, tvärtom. Alternativa medier kommer stärkas ytterligare samtidigt som tokiga överkonspiratoriska Youtube-klipp skapade för att ge många klick sannolikt kommer sluta spridas.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: