Precis som jag?

TV:n stod på men jag varken såg eller lyssnade på den. Det var annat som upptog min tid. Men … av en slump ser jag en mörkhyad sydafrikansk man i ögonvrån. Han säger ungefär så här:

Jag bryr mig inte om människor är svarta eller vita. Det är bara ANC som vill ha skillnader. Annars har de ju inget att kämpa för!

Det är ju precis så som jag tänker! Jag kände gemenskap med en man i Sydafrika som jag aldrig har träffat! Han uttryckte ju en universal tanke. Politiker över hela världen måste hela tiden påtala att det finns grupper som är diskriminerade på något sätt – annars behövs ju inte politikerna. De kämpar helt enkelt mot väderkvarnar!

De flesta av oss bryr sig inte om skillnader i hudfärger. Det är andra faktorer som är avgörande. Främst handlar det nog om beteende. Det finns människor av alla kulörer som är trevliga. Det finns tyvärr också människor av alla kulörer som är otrevliga.

Jag minns Salvatore, en kolsvart neger från Burundi som jag träffade för några år sedan. Han var veterinär men fick inte jobba i Sverige utan kompletterande utbildning på 2 år! Varför? Jag brukade skoja med honom: ”Korna i Sverige kan inte råma på franska!” Han skrattade åt det. Salvatore kunde inte skilja på orden hej och hejdå. Han sa alltid ”Hejdå!” när han kom in i ett rum. Men jag berättade skillnaden för honom. Det handlar ju om uppförandekoder. Samma man hörde en kvinna avsluta ett telefonsamtal (med dottern) med ordet ”PUSSPUSS”. Senare när han skulle ringa och söka jobb frågade han om han kunde säga: ” Jag söker jobb hos er. PUSSPUSS.” Vi skrattade så vi låg dubbla och talade om för honom att så ska han nog inte säga. Att ”PUSSPUSS” ska han spara åt frun och barnen. Han skrattade själv när han förstod. Det där med språk och nyanser i språk är inte lätt. Trots språkskillnaderna så var det alltid lätt att umgås med Salvatore. Jag undrar om han har kompletterat sin veterinärexamen och jobbar som sådan nu?

Jag tänker på Jusef som jag träffade för många år sedan när jag hade SFI-undervisning. Han berättade att han en gång hade uttryckt sig  fel. Han hade sagt: ”Jag är nödig!” Genast hade någon pekat ut toalettdörren för honom. Han menade egentligen ”Det är nödvändigt att jag går för att …”  Språket är svårt, men allt blir lättare om man kan tala om det och skratta åt språkförbistringar.

Så tänker jag på Afrim, kosovoalbanen som har bott i Sverige i drygt 20 år. Han kallar sig själv för blatte och ser sig själv som kosovoalban. Det sista jag hörde från honom var att han ville  öppna en restaurang och talade om dubbla plånböcker – en för redovisning och en för svarta pengar. Honom gillade jag aldrig! Han var en dålig människa!

Jag kan räkna upp mängder av svenskar som jag INTE känner någon gemenskap med. Det finns något i deras beteende som jag inte gillar. Några av dem skulle jag vilja benämna som SKITSTÖVLAR! Deras beteende gör att jag inte vill ha något med dem att göra. Det har inte med etnicitet eller hudfärg att göra. Vi kan se olika ut men ändå känna gemenskap!

olika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Åsiktsministerns Edikter!

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: