Vem tar ansvar om det krisar?

De flesta av oss har någon eller några gånger upplevt en kris. Det kan vara större eller mindre kriser. En del kriser orsakar vi själv och andra har vi själv svårt att påverka.

Mina personliga kriser har uppstått i samband med skilsmässor, arbetslöshet, ekonomi eller liknande. De kriserna har jag själv löst efter bästa förmåga. Ibland har det krävts stora insatser av mig och ofta har jag fått söka nya vägar här i livet. Att våga förändra och söka nya vägar är en förutsättning för att gå vidare. När alla nya pusselbitar har fallit på plats efter krisen så har resultatet blivit bra och över förväntan.

Men … vad gör vi då när krisen inte orsakas av oss själv eller i vår närhet? Vad gör vi när krisen uppstår pga politiska beslut – och när vi ser att den kommer rusande emot oss? Jag menar nu inte kriser i form av Putin, krig, brist på integration eller liknande. Nej, jag tänker på något mer grundläggande! Jag tänker på ett helt livsavgörande behov – vår föda!

Det finns de som förutspår att vi inte kommer att ha någon svensk mjölkproduktion om tio-femton år om den här utvecklingen inte bryts. Dagens politik motarbetar de svenska bönderna. Det går helt enkelt inte att få någon lönsamhet i verksamheten. För några veckor sedan läste jag om att vi kommer att få brist på smör och höjda priser på t ex glass. Orsaken är mjölkbrist!

mejeri

Samtidigt läser jag om bristen på färska grönsaker i våra butiksdiskar. Bristen förklaras med kyligt väder, snö och översvämningar i Sydeuropa. BBC gick i förra veckan till botten med vad bristen beror på: Under vintermånaderna står regionen Murcia i Spanien för en stor del av Europas produktion. Men efter att ha upplevt de värsta regnen på 30 år är bara runt en tredjedel av åkrarna brukbara. Detta har inträffat samtidigt som en köldknäpp drabbat Italien, som i stället för att exportera grönsaker nu tvingas importera dem.

Den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel sägs ligga på mellan 50 och 55 procent. Siffran är ifrågasatt, men klart är i alla fall att Sverige ligger på en betydligt lägre nivå än Finland, där självförsörjningsgraden är 80 procent. Sverige saknar också, till skillnad från alla våra EU-grannar, ett produktionsmål för det egna jordbruket, och ingen tar heller det övergripande ansvaret för matförsörjningen. Politikerna tycks inte inse allvaret i detta.

Vi har inga beredskapslager på livsmedel. Butikerna har bara små lager och likaså livsmedelsdistributörerna. De flesta lagren ligger på vägarna i lastbilar i transport från tillverkaren till butiken. Vad händer om vi får ett avbrott i dessa transporter? Orsakerna till dessa avbrott kan vara att andra länder inte har så stora lager att de vill eller kan dela med sig eller brist på drivmedel eller transportstrejker eller något annat. Vad avbrottet beror på spelar mindre roll. Det uppstår en kris när affärerna snabbt töms på färskvaror och restauranger måste stänga pga livsmedelsbrist!

Ett land som bara har 50 procents självförsörjningsgrad är beroende av andra länders välvilja och möjlighet att hjälpa. När detta landet utökar invånarantalet minskar självförsörjningsgraden och landet blir mer beroende av omvärlden.

Har politikerna insett vilken kris som kan uppstå om omvärlden inte levererar längre? När människor ,som är vana att gå till butiken eller en restaurang när de är hungriga  upptäcker att maten börjar ta slut då börjar de hamstra och roffa åt sig. Maten tar helt enkelt slut! När maten tar slut blir människor desperata. Risken är helt enkelt stor att anarki uppstår och kriminalitet uppstår.

Det är ju politiska beslut som ligger bakom den låga självförsörjningsgraden. De är de som har sett till att det blir mer lönsamt att lägga svenska fält i träda och importera grönsakerna. Det är de som har gjort det olönsamt att vara bonde!

Vilken beredskap har politikerna inför ett sådant skeende? Vilka förändringar skulle de kunna göra för att förhindra en sådan kris?  Vi har gott om vatten och gott om mark. Vi har också duktiga lantbrukare som idag går på knäna för att de har svårt att konkurrera med andra länder, som inte har samma djurskyddskrav eller miljökrav på sig. Om politikerna förbättrar villkoren för lantbrukarna så kan vi höja självförsörjningsgraden och därmed också förebygga en livsmedelskris! Inser de allvaret eller måste vi få tomma affärshyllor först?

Nu presenterar regeringen en strategi för hur det ska gå till, men med få konkreta åtgärder. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) talar om en ”historisk dag” i och med att det finns en så bred politisk samsyn om att svensk matproduktion ska öka fram till 2030. Målet kommer att gälla oavsett vilken regering som styr framöver. En luddig formulering som jag inte litar för mycket på. Hur ska politikerna kunna återställa det lantbruk som de genom sina beslut i princip har lagt ner?  Vi vet ju att politiker ”lovar runt men håller tunt”!

tomma affärshyllor

 

 

5 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
    Jan 31, 2017 @ 12:23:08

    Du måste rösta på ett protektionistiskt parti om du vill ha detta. Sådana partier hade vi i Sverige fram till 1990-talet. I dag är endast SD ett protektionistiskt parti i riksdagen. V är endast halvt protektionistiskt, d.v.s. endast emot EU-frihandeln, men för massinvandringen….märkligt nog….

    På lång sikt är det endast Vetenskapliga partiets politik som är protektionistisk eftersom vi dessutom vill komma i balans med naturen på lång sikt.

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. worlpresscomsite
    Jan 31, 2017 @ 12:51:04

    1. Ut ur EU nu – innan det faller samman vilket inte kommer att bli vackert!
    2. Handelsavtal med Ryssland, Kina, Schweitz, UK, USA och fler ”fria” stater. Även med EU men de verkar mer på ”mobbningshumör” mot stater som vill lämna! 🙂
    3. Ge stora subventioner till det Svenska jordbruket. Målet ska vara att kunna försörja hela befolkningen. Sverige har vatten nästan längs hela gränsen så vid krig eller naturkatastrofer ( ett utbrott av en supervulkan t. ex. ) är det mycket svårt att få hit varor – om vi över huvud taget kan köpa dem!
    4. Riksdagspolitiker måste ha minst tio års yrkesverksamhet innan de kan hamna på valsedeln. Det går inte att ha oerfarna ungdomar med utopiska drömmar i ett lands ledning! Förnuft och pragmatism är nödvändigt. Att ett land lånar sig fram är vansinne!

    Att jag skriver Ryssland först för handelsavtal beror på att de har odlingsmarken och är ett grannland. De kommer också att hålla sig utanför när käbblet inom EU övergår till väpnade konflikter.

    Gillad av 2 personer

    Svara

  3. S Eriksson
    Okt 08, 2019 @ 09:54:54

    Det var någon annan kunnig som sa att Sverige var ett av de länder som hade lägst självförsörjning av många om det nu var av EU eller något annat. Det och bristen på lager av livsmedel och bränsle gör det väldigt utsatt vid en kris. Det kan nog bara så att effektiviseringsivern har gått så pass långt att risken är stor att ingenting kommer att fungera då det inte finns några marginaler alls. Se på skogsbränder o dylikt MSB har väl inte gjort något fantastiskt jobb precis, om det nu är dom man ska skylla på. Nerläggningen av många jordbruk är nog också tveksam inför sämre tider.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning