Vem tar ansvar om det krisar?

De flesta av oss har någon eller några gånger upplevt en kris. Det kan vara större eller mindre kriser. En del kriser orsakar vi själv och andra har vi själv svårt att påverka.

Mina personliga kriser har uppstått i samband med skilsmässor, arbetslöshet, ekonomi eller liknande. De kriserna har jag själv löst efter bästa förmåga. Ibland har det krävts stora insatser av mig och ofta har jag fått söka nya vägar här i livet. Att våga förändra och söka nya vägar är en förutsättning för att gå vidare. När alla nya pusselbitar har fallit på plats efter krisen så har resultatet blivit bra och över förväntan.

Men … vad gör vi då när krisen inte orsakas av oss själv eller i vår närhet? Vad gör vi när krisen uppstår pga politiska beslut – och när vi ser att den kommer rusande emot oss? Jag menar nu inte kriser i form av Putin, krig, brist på integration eller liknande. Nej, jag tänker på något mer grundläggande! Jag tänker på ett helt livsavgörande behov – vår föda!

Det finns de som förutspår att vi inte kommer att ha någon svensk mjölkproduktion om tio-femton år om den här utvecklingen inte bryts. Dagens politik motarbetar de svenska bönderna. Det går helt enkelt inte att få någon lönsamhet i verksamheten. För några veckor sedan läste jag om att vi kommer att få brist på smör och höjda priser på t ex glass. Orsaken är mjölkbrist!

mejeri

Samtidigt läser jag om bristen på färska grönsaker i våra butiksdiskar. Bristen förklaras med kyligt väder, snö och översvämningar i Sydeuropa. BBC gick i förra veckan till botten med vad bristen beror på: Under vintermånaderna står regionen Murcia i Spanien för en stor del av Europas produktion. Men efter att ha upplevt de värsta regnen på 30 år är bara runt en tredjedel av åkrarna brukbara. Detta har inträffat samtidigt som en köldknäpp drabbat Italien, som i stället för att exportera grönsaker nu tvingas importera dem.

Den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel sägs ligga på mellan 50 och 55 procent. Siffran är ifrågasatt, men klart är i alla fall att Sverige ligger på en betydligt lägre nivå än Finland, där självförsörjningsgraden är 80 procent. Sverige saknar också, till skillnad från alla våra EU-grannar, ett produktionsmål för det egna jordbruket, och ingen tar heller det övergripande ansvaret för matförsörjningen. Politikerna tycks inte inse allvaret i detta.

Vi har inga beredskapslager på livsmedel. Butikerna har bara små lager och likaså livsmedelsdistributörerna. De flesta lagren ligger på vägarna i lastbilar i transport från tillverkaren till butiken. Vad händer om vi får ett avbrott i dessa transporter? Orsakerna till dessa avbrott kan vara att andra länder inte har så stora lager att de vill eller kan dela med sig eller brist på drivmedel eller transportstrejker eller något annat. Vad avbrottet beror på spelar mindre roll. Det uppstår en kris när affärerna snabbt töms på färskvaror och restauranger måste stänga pga livsmedelsbrist!

Ett land som bara har 50 procents självförsörjningsgrad är beroende av andra länders välvilja och möjlighet att hjälpa. När detta landet utökar invånarantalet minskar självförsörjningsgraden och landet blir mer beroende av omvärlden.

Har politikerna insett vilken kris som kan uppstå om omvärlden inte levererar längre? När människor ,som är vana att gå till butiken eller en restaurang när de är hungriga  upptäcker att maten börjar ta slut då börjar de hamstra och roffa åt sig. Maten tar helt enkelt slut! När maten tar slut blir människor desperata. Risken är helt enkelt stor att anarki uppstår och kriminalitet uppstår.

Det är ju politiska beslut som ligger bakom den låga självförsörjningsgraden. De är de som har sett till att det blir mer lönsamt att lägga svenska fält i träda och importera grönsakerna. Det är de som har gjort det olönsamt att vara bonde!

Vilken beredskap har politikerna inför ett sådant skeende? Vilka förändringar skulle de kunna göra för att förhindra en sådan kris?  Vi har gott om vatten och gott om mark. Vi har också duktiga lantbrukare som idag går på knäna för att de har svårt att konkurrera med andra länder, som inte har samma djurskyddskrav eller miljökrav på sig. Om politikerna förbättrar villkoren för lantbrukarna så kan vi höja självförsörjningsgraden och därmed också förebygga en livsmedelskris! Inser de allvaret eller måste vi få tomma affärshyllor först?

Nu presenterar regeringen en strategi för hur det ska gå till, men med få konkreta åtgärder. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) talar om en ”historisk dag” i och med att det finns en så bred politisk samsyn om att svensk matproduktion ska öka fram till 2030. Målet kommer att gälla oavsett vilken regering som styr framöver. En luddig formulering som jag inte litar för mycket på. Hur ska politikerna kunna återställa det lantbruk som de genom sina beslut i princip har lagt ner?  Vi vet ju att politiker ”lovar runt men håller tunt”!

tomma affärshyllor

 

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Jan 31, 2017 @ 12:23:08

  Du måste rösta på ett protektionistiskt parti om du vill ha detta. Sådana partier hade vi i Sverige fram till 1990-talet. I dag är endast SD ett protektionistiskt parti i riksdagen. V är endast halvt protektionistiskt, d.v.s. endast emot EU-frihandeln, men för massinvandringen….märkligt nog….

  På lång sikt är det endast Vetenskapliga partiets politik som är protektionistisk eftersom vi dessutom vill komma i balans med naturen på lång sikt.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. worlpresscomsite
  Jan 31, 2017 @ 12:51:04

  1. Ut ur EU nu – innan det faller samman vilket inte kommer att bli vackert!
  2. Handelsavtal med Ryssland, Kina, Schweitz, UK, USA och fler ”fria” stater. Även med EU men de verkar mer på ”mobbningshumör” mot stater som vill lämna! 🙂
  3. Ge stora subventioner till det Svenska jordbruket. Målet ska vara att kunna försörja hela befolkningen. Sverige har vatten nästan längs hela gränsen så vid krig eller naturkatastrofer ( ett utbrott av en supervulkan t. ex. ) är det mycket svårt att få hit varor – om vi över huvud taget kan köpa dem!
  4. Riksdagspolitiker måste ha minst tio års yrkesverksamhet innan de kan hamna på valsedeln. Det går inte att ha oerfarna ungdomar med utopiska drömmar i ett lands ledning! Förnuft och pragmatism är nödvändigt. Att ett land lånar sig fram är vansinne!

  Att jag skriver Ryssland först för handelsavtal beror på att de har odlingsmarken och är ett grannland. De kommer också att hålla sig utanför när käbblet inom EU övergår till väpnade konflikter.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen

Sveriges mest progressiva blogg - nu från regeringskansliet

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: