Ängsliga förklaringar

All ängslighet ger mig enbart en bitter eftersmak. Medierna förvandlas idag intill mesighet. Allt för att vissa åsikter och eller vissa fakta inte ska få komma fram i debatten.

apor

Vi såg ett praktexempel på detta igår kväll. Agenda annonserade om en diskussion det behövs en ny BRÅ-rapport nu efter 11 år. Genast, innan programmet hade sänts,  sparkade journalistkollegorna bakut på twitter:

 • ”SVT Agenda är numera definitionen av nyttiga idioter”
 • ”Kan nån förklara? Vad skulle sådan statistik användas till?”
 • ”Varför får en politiker debattera mot en kriminolog?”
 • ”Apropå kvällens uppmärksammade diskussionsämne på SVT Agenda: Hur stort publicistiskt haveri tål Sverige egentligen?”
 • Besviken nu. Det enda partiet som ska diskutera brottsstatistik, om utlandsfödda, är ett rasistiskt parti”
 • Gulligt att SD får stå i Agenda och låtsas stå för jämställdhet”

En timma före sändningen kände Agenda sig tvingade till att förklara på sin websida (för sina kollegor) varför de väljer att sända detta program:

”Bland andra Sverigedemokraterna har länge krävt en ny undersökning mot bakgrund av de senaste årens stora flyktinginvandring och uppmärksammade övergrepp där människor från andra länder pekas ut som ansvariga.
Vi vill med vårt inslag visa vad som talar för, och vad som talar mot, en uppdatering av den här typen av brottstatistik.

Är ursprungsland en relevant faktor eller finns det andra som är viktigare, när det gäller orsak till kriminalitet? Såsom socioekonomisk utsatthet, fattigdom och bostadsort, till exempel, som annan forskning visar.
Och med en eventuell ny rapport från BRÅ – vad är tanken att resultatet ska leda till för politiska åtgärder?”

Sen när började SVT förklara sina programidéer? Vem ska de förklara för – kollegorna eller oss tittare? Journalister som uppför sig som klösande kattor mot varandra är inte trevligt att beskåda! De är så ängsliga över att ”fel” åsikter ska få komma fram att de offrar varandra!

Ängsligheten visade också den pensionerade professorn Jerzy Sarnecki i programmet! Han sa att både han och drottningen har utländskt ursprung – därför finns det ingen anledning att rapportera om etnicitet! Den 11 år gamla rapporten räcker för ändamålet. Vilket är ändamålet? För mig skulle en ny rapport kunna vara ett betyg på regeringarna som vi har haft. Hur har de lyckats med integrationen? Den skulle också vara ett bra underlag för fortsatt planering. Som det känns nu känns det som om våra beslutsfattare sticker upp fingret i luften för att känna vilket håll det blåser ifrån.

Ängsligheten lamslår hela samhället. Vi får inte nämna var problemen finns och vem som orsakar dem! Om vi gör det så måste vi kanske erkänna att vissa människor har haft rätt! Jerzy Sarnecki vill att rapporten ska vara vetenskaplig men tycker samtidigt att den ska vara politiskt korrekt. Han poängterar att han är professor men kryper tillbaka med att han numera är pensionerad privatperson! Han vill framstå som expert men vill inte ta ansvar för det som han säger!

Varför är makthavare, journalister och experter så ängsliga för att se verkligheten? Varför vågar de inte kasta skygglapparna? De är de stora bromsklossarna för utveckling!

stopp

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Jan 17, 2017 @ 02:26:26

  Jag skulle inte bli förvånad om de ser hela Sverige som ett intressant experiment. De vill väl se vid vilken gräns som det hela exploderar.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 17, 2017 @ 08:36:21

   Ja, de förväxlar verkligheten med ett dataspel!

   Gillad av 1 person

   Svara

  • S Eriksson
   Jan 17, 2022 @ 11:25:37

   Sverige är ett experiment, dessutom extremt. Det tråkiga, milt sagt, är att det inte redovisas löpande hur experimentet utvecklar sig.
   Man kan faktiskt dra flera paralleller till Östtyskland.
   Konstigt hur ett land som för ca 50 år sedan var en förebild för resten av världen nästan har förvandlats till ett nytt Venezuela, dock utan olja.
   Jag överdriver en aning, men bara en aning.

   Gilla

   Svara

   • Martin Gustavsson - Valsamverkanspartiet
    Jan 19, 2022 @ 20:05:42

    Du har rätt i att Sverige är ett extremt experiment. Sant också att det inte redovisas, samt att vi saknar olja, men Sverige var ju en förebild som hade en balanserad blandekonomi med hög nivå av frihet och demokrati, samt var oerhört jämlikt jämfört med andra monopolkapitalistiska länder som USA, Frankrike och Storbritannien.

    Medierna var betydligt mer objektiva. SVT/SR följde sitt uppdrag någorlunda. Mycket var statligt och mycket var privatiserat och vi hade en hel del kooperativ också, allt i en balans.

    Sverige var neutralt och alliansfritt. Ingen hets mot stormakter, förutom då de begick krigsförbrytelser förstås, då Palme läste lusen av dem genom sitt tal om de olagliga bombningarna av Hanoi.

    Det är inte i riktning mot mer demokratisk socialism som i Venezuela, eller kommunism som i Östtyskland, som vi har förvandlats, snarare motsatsen, i riktning totalitär fascism, d.v.s. en allt mer extrem höger, i vilken monopolkapitalismen är i maskopi med korrumperad politikeradel, fulmedier och totalitär stat.

    Detta är en krigshetsande imperialism som stövlar in i land efter land. De s.k. ”Sossarna” köper t.o.m. oblygt in lastgamla ”Patriot” av ingen mindre än Trump. Man baxnar.

    Jämlikheten (socialismen) har ju inte ökat de senaste decennierna. Tvärtom har Vänsterpartiet kollrats bort medelst rasistisk antirasism, vettlös massinvandring av icke-barn, icke-flyktingar, vettlösa sekterister som riktiga flyktingar har flytt och sexistisk feminism, som pekar på att allting är ditt fel för att du är född med vit hud och med manligt kön och att just du har skuld eftersom vita manliga slavhandlare i USA (men aldrig afrikanska sådana) var svinaktiga.

    Det är V:s eget fel att vänstern inte längre är en ”klassisk vänster”. I sanning ett experiment, Eriksson. I sanning ett extremt och allt mer extremt högervridet experiment.

    Vissa kallar den vettlösa massinvanringen för ”vänster” eller ”vänsterliberal”, men det är i min mening hittepå från högern för att ta billiga, men osanna, poäng.

    Sanning är det inte. Vettlöshet är varken ”höger” eller ”vänster”. Massformation in i vettlöshet kan drabba vemsomhelst oavsett politisk färg. Se bara på de s.k. ”gröna” mittenpartierna! Idioti på riktigt.

    Gillad av 1 person

 2. ulsansblogg
  Jan 16, 2022 @ 19:35:18

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:

  REPRIS från 16 januari 2915

  Gilla

  Svara

 3. S Eriksson
  Jan 16, 2022 @ 22:51:31

  Jag tror att många är rädda för verkligheten.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 4. S Eriksson
  Jan 17, 2022 @ 13:09:03

  Det här är en tuff person.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: