Floskelbingo

När jag denna morgon med ett halvt öra lyssnade på SVT:s morgonprogram så undrade jag: ”Vad håller de på med?” Anders Lindberg och Anna Dahlberg gjorde en analys av vad vi kan förvänta oss av 2017.

De lät nästan som småbarn som ska berätta för mamma eller pappa om vad man har sagt i förskolan. De har ju upptäckt att bostäder och jobb inte löser alla problem. De satt med tindrande ögon och berättade självklarheter som jag och många med mig har skrivit om i många, många år. Men de vägrade att nämna det som är viktigast av allt – integration. Jag fick faktiskt för mig att de kämpade för att fylla sina bingobrickor med floskler.

Sen läser jag att

”Merhdad Darvishpour har tidigare varit med och genomfört undersökningen som ligger till grund för mångfaldsbarometern, men inte 2016. Han tror att den generellt ökande negativa attityden kan ha flera orsaker, utöver flyktingströmmen 2015.”

”– Satsa på ett aktivt antidiskrimineringsperspektiv, att öka integrationen. Det kan leda till att synen på invandring och mångfald blir betydligt mer positiv, säger Merhdad Darvishpour.”

Ja, där kom vikten av integration – men inga lösningar. Det fina ordet  antidiskriminerings-perspektiv fanns också med i hans analys. Men … vad består diskrimineringen av? Det måste ju definieras innan vi kan sätta negationen anti framför!

Nima Gholam Ali Pour har skrivit en artikel om detta där han hänvisar till Finansdepartementets Långtidsutresning 2015:

”Samma tes kan man läsa om och om igen i Långtidsutredningens huvudbetänkande:

”Att utrikes födda med goda färdigheter verkar behandlas likvärdigt med inrikes födda med goda färdigheter tyder på att det blir väsentligt lättare för utrikes födda att etablera sig på arbetsmarknaden om de utrustas med gångbara färdigheter.”

Så vad gör alla dessa organisationer som bekämpar diskriminering om det nu inte finns någon etnisk diskriminering på arbetsmarknaden? Varför ger vi så mycket skattemedel till organisationer som bekämpar diskriminering om etnisk diskriminering är knappt ett problem i Sverige?”

”Nästa gång ni hör talas om att någon med invandrarbakgrund har blivit diskriminerad, kom ihåg att det är ett undantagsfall. I Sverige så är inte etnisk diskriminering ett utbrett fenomen. Därför måste man ifrågasätta de som pratar om att det finns etnisk diskriminering i samhället, eftersom etnisk diskriminering är ovanligt i Sverige, precis som snö på sommaren. Om någon säger att det snöar på sommaren så skulle man ifrågasätta det eftersom underlaget säger att det inte snöar på sommaren. Underlaget från Långtidsutredningen 2015 säger att svensk arbetsmarknad inte präglas av etnisk diskriminering, utan det är de utrikes födda som saknar utbildning.”

Han menar alltså att om det förekommer diskriminering så beror den inte på etnicitet utan på en mängd andra faktorer. Så vilket antidiskrimineringsperspektiv syftade Merhdad Darvishpour på?

SVT skriver:

”Att raketer skjuts mot människor, hus och bilar har på Möllevångstorget i Malmö blivit en tradition de senaste åren, berättar Mathias Nilsson, polisens insatschef för nyårskommenderingen i Malmö.”

”Polisförbundet välkomnar en översyn av lagstiftningen, men Emma Cronberg tror inte att en begränsning eller förbud av försäljningen skulle vara tillräckligt.

– Det är ett symtom på ett samhälle som inte mår bra. Det måste angripas på flera olika sätt och man måste gå till roten varför det uppstår. Under vissa perioder har vi stenkastning, under andra bilbränder. Det handlar om en oro och en rastlöshet i samhället.”

Nej, samhället mår inte bra! Det är ju bra att någon vågar nämna det! Men vi måste också prata om varför samhället mår dåligt. Det handlar inte om diskriminering, brist på bostäder, brist på enkla jobb eller avsaknad av ungdomsgårdar.

De allra största faktorn är integration eller brist på sådan. För mig handlar integration om att förstå det svenska samhället och språket samt att leva enligt de lagar och normer som finns i Sverige. Det gäller för alla som vill vara integrerade att så snabbt som möjligt fånga upp de svenska koderna och försöka leva upp till dem. Att kasta stenar mot poliser, skjuta raketer mot människor, bränna bilar och skjuta varandra vittnar om en misslyckad integration!

Men så länge som våra medier och politiker vägrar att tala om integration på detta sätt och vägrar att kräva att de nya medborgarna integreras så kommer samhället att må dåligt! Så länge som de spelar floskelbingo så mår vårt samhälle illa!

bingo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: