Integritet och värdighet

För mig känns det självklart att respektera andra människor, deras tillhörigheter och egendomar. Jag skiljer på mitt och ditt! Det är så som jag har blivit uppfostrad.

money

Men vi lever i ett samhälle som mer och mer utvecklas mot ”allt åt alla”. Några ska jobba och försörja resten av befolkningen. De som anstränger sig för en bättre tillvaro ska dela med sig åt de som inte vill anstränga sig. Större delen av våra inkomster ska gå till skatter som används till en mängd saker som vi själv aldrig kommer att få någon nytta av. I en rapport ”Migration, en åldrande befolkning och offentliga finanser” , Finansdepartementet december 2015 , läser jag följande:

”Grupper som invandrat från ”Övriga Europa” (exkl. Norden och personer födda i Sverige som återvänt) skapar ett stort överskott medan utomeuropeiska invandrare som grupp genererar ett stort underskott.”

”Det diskonterade överskottet (vid 3,5 procents diskonteringsränta) uppgår till mer än 540 000 kronor per person för de från ”Övriga Europa” medan motsvarande beräkning för de som invandrar från länder utanför Europa är ett underskott på drygt 370 000 kronor”

Detta underskott betalas via våra skatter! Med andra ord stjäl staten de pengar som skulle användas för vår gemensamma välfärd och använder dessa pengar till utomeuropeiska invandrare! Vem har gett våra makthavare rätten att handskas så ansvarslöst med våra pengar?

Vid detta läget i argumentationen infinner sig nästan alltid fraserna: ”På sikt blir invandringen lönsam.”, ”Vi behöver invandringen.” och ”Vem ska torka dig i rumpan när du blir gammal?” Jag har hört dessa fraser under många år nu. De två första fraserna försöker jag – och många med mig – ständigt att hitta bevis på. Hittills har det varit omöjligt att hitta sådana bevis!

Den tredje frasen är egentligen den viktigaste för mig. ”Vem ska torka dig i rumpan när du blir gammal?” Den förutsätter att jag ska bli totalt hjälplös när jag blir gammal! Men … när blir jag så gammal? Kommer jag någonsin behöva ”rumptorkarhjälp” och vem ska få hjälpa mig? Det handlar om mänsklig integritet!

En gång i tiden när jag läste psykologi lärde jag mig att det finns vissa integritetszoner och de kan variera mellan olika kulturer. Men för de flesta gäller ungefär:

 • Intima zonen, 15-46 cm.
 • Personliga zonen, 46-122 cm.
 • Sociala zonen, 122-360 cm.
 • Allmänna zonen, >360 cm.

Om dessa gränser inte respekteras upplever de flesta av oss obehag och hotfullhet. Vi gillar inte om någon kommer för nära oss.  Det är det som händer när ett antal människor står hopträngda i en hiss eller på en fullpackad buss. Det tar sig uttryck i att vi söker största möjliga avstånd till de andra. Revir förekommer också som ”mitt” arbetsrum, ”min” bil, ”min” stol, ”min” sida av bordet osv. Genom att luta sig mot sin bil, hålla om en människa o s v markerar man sitt ”ägarskap”. Att klampa in i andras revir upplevs som kränkande.

Jag upplever alltså en obehaglig och hotfull känsla när jag tänker på att någon ska ”torka mig i rumpan”. Denne någon måste vara en person som jag litar på och känner starkt förtroende för. Det måste vara en person som jag kan kommunicera med både verbalt och känslomässigt. Det kan absolut inte vara vem som helst! Vi måste ha samma kultur och samma uppfattning om integritetszonerna. Den som eventuellt ska få förmånen att sköta mig måste respektera ”mitt och ditt”. Min kropp är min och den bestämmer jag över även om staten tar alla mina pengar!

Den svenska befolkningen blir äldre och äldre. Det är få äldre som behöver ”rumptorkning”. Däremot behöver många hjälp med vardagliga ting som städning, dusch, påklädning och liknande. Men även där krävs integritet och ”fingertoppskänsla”. Den som ger hjälpen och den som tar emot hjälpen måste ha samma värderingar för att kunna förstå varandra.

Jag vet att jag har stora svårigheter i att acceptera att jag kanske en dag blir i behov av hemtjänsten. Jag vet att min mamma aldrig gillade att vara i behov av den. Jag vet att min svärmor tycker att det är trevligt att de kommer in och pratar lite med henne. Vi uppfattar alltså detta olika! Mänskliga och sociala möten är viktiga och ska inte påtvingas någon!

Värdighet och integritet är viktigt i livets alla skeden! Mitt liv är mitt liv och ingen annans!

 

 

stopp 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Jan 03, 2017 @ 15:07:40

  Vill du inte att en mörkhyad kvinna i huckle från Yemen ska torka dig rektalt? Då kan du alltid hamstra sömnpiller eller spara på en särskilt tät plastpåse. Beslutar du dig att redan vid 65 år göra slag i saken är du heller inte, likt den bidragsberoende politikeradeln, tärande för vår fina extremkapitalistiska ”nyliberalism”. Gott Nytt År! 😉
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/12/14/politisk-satir-god-jul-med-ett-julrim-och-ett-politiskt-satiriskt-julkort/

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 03, 2017 @ 17:16:42

   Jag vill inte att någon ska torka mig därbak, vare sig kvinna, man, mörk- eller ljushyad, född i Sverige eller något annat land och inte ens en hen. Jag lider av ett starkt integritetsbehov. Men om jag någon gång behöver den hjälpen så måste vårdgivaren förstå och vara lyhörd för mina behov. God fortsättning!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: