Varför överskattar vi andelen muslimer?

Européers bild av hur många muslimer som bor i deras hemländer överensstämmer inte med verkligheten. Det konstateras i en ny undersökning. Vi tycks tro att andelen muslimer är myket större än vad den är verkligheten. Intressant! Varför är det så?

”Det visar en ny mätning från Ipsos Mori, rapporterar The Guardian. Fransmän tror i genomsnitt att 31 procent av landets befolkning är muslimer. Enligt siffror från Pew Research utgör de i verkligheten cirka 7,5 procent. Svenskar tror att 17 procent av deras landsmän är muslimer, jämfört med verklighetens 4,5 procent.
När de tillfrågade får uppskatta hur stor andel av befolkningen de tror kommer vara muslimer år 2020 blir skillnaderna ännu större: I Frankrike tror man att 40 procent av befolkningen kommer vara muslimer om fyra år, jämfört med Pew Researchs uppskattning på 8,5 procent.”

”Mätinstitutet Ipsos Mori har intervjuat 27 250 personer i 40 länder mellan den 22 september och den 6 november i år.” enl Omni.

Vad är det som får oss svenskar att tro att 17 procent av befolkningen är muslimer, jämfört med verklighetens 4,5 procent? För mig är det ganska uppenbart att de 4,5 procenten tar alldeles för stort utrymme i samhället. De syns och hörs som om de var många fler. Dessutom läser jag på Wikipedia att endast 20 procent av muslimerna i Sverige utövar sin religion ca 160 000 dvs ca 1,5 procent av svenska folket är aktiva muslimer. Det är denna 1,5 procent som syns och hörs!

Medierna har en stor del i detta! De har frossat i rapporter om alla attentat mot moskéer, alla hatbrott mot muslimer och om alla ”antirasistiska” kampanjer som bedrivs inom´moskéverksamheter.Vi ser muslimer allt som oftast i TV. Oftast i sammanhang då de klagar över att de är missgynnade och inte kan utöva sin religion. Hur ofta rapporterar medierna på samma sätt om andra religioner i Sverige typ frikyrkor, buddister eller katoliker?

Ofta blandas kultur och religion ihop då det gäller personer som kommer från Mellanöstern och Afrika.Hedersvåld och hederskultur påstås att vara religiöst betingat. Kvinnoförtryck och terror sägs bero på religionen. Fel! Oftast är detta kulturellt. Religionen används enbart för att bibehålla denna kultur – på samma sätt som svenska kyrkan har velat ha makt över svenska folket.

Muslimerna har också blivit slagträ i debatten. Människor som debatterar invandringen blir kallade för islamofober – utan att över huvud taget ha diskuterat religion! Debatten har kommit att handla om slöjor, niqab, badtider, hat och hot i religionens namn, inte äta fläsk, halalslakt, handhälsning, bönerum, kränkthet, diskriminering mm. Egentligen borde debatten handla om kulturkrockar!

År 2015 var 1,6 miljoner personer av Sveriges befolkning födda utomlands, vilket motsvarade drygt 16%, enl Migrationsinfo. Men varför rapporteras det nästan uteslutande om muslimer? Varför diskuteras aldrig eller sällan övriga invandrares situation? Kan det bero på att de flesta invandrare integreras men en liten grupp vill inte anamma den svenska kontexten?

Vad vill egentligen undersökningen säga? Att vi är främlingsfientliga islamofober? Att vi är rädda och oroliga? Att befolkningen är dåliga på att förstå och överdriver? Högljudda personer som tar – och får – plats och syns ofta uppfattas naturligtvis som en större grupp än vad de är! Med en skev rapportering i medier får befolkningen en skev syn på tillvaron!

bad

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Dec 15, 2016 @ 23:20:34

  Varför är det krig och elände i Mellanöstern? Beror det på den spillra av kristna som finns kvar där? Nej, naturligtvis inte. Allt och då menar jag allt kokar ner i att dessa krig beror på Islam och ingenting annat. Islam är roten till allt som händer i dessa länder. Inte ens FN har fattat detta. De tror att de kan göra skillnad. Bullshit!

  Västländerna vill införa demokrati i Mellanöstern. Det är i sanning dömt att misslyckas. Vad som krävs är att en stark man, ja jag skriver man, för det är ingen kvinna som blir diktator. Men detta är vad som krävs för att i någon mån få lite ordning. Se vad som hände när Saddam och Khadaffi störtades. Blev förhållandena bättre i Mellanöstern? Infördes demokrati? Nä det blev ett totalt kaos och det kommer fortsatt att vara kaos innan en stark diktator styr upp detta.

  Det enda sättet att få dessa länder på fötter vore att Islam avskaffades, tyvärr kommer detta aldrig att ske. Därför så kommer heller aldrig fred eller samexistens att råda i dessa länder. Västvärlden borde verkligen ta varning om vad som händer i Mellanöstern. Sätter vi inte ned foten mot Islam så är snart västvärlden i samma situation som i Mellanöstern.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. ma
  Dec 16, 2016 @ 11:26:29

  Intressant. 17 procent mycket fel, men 4,5 är väl inte senaste siffran. Läste 3,5-4 procent från forskare på GU 2008 och Pews rapport 2010 anger 4 (eller 4,5) och endast förra året kom nog mer än 50000 individer, alltså mer än 0,5 procentenheter av befolkningen.

  6-7 procent skulle jag – utifrån Pew, invandringen och fertilitet – gissa är andelen nu. (I Malmö 20 eller 30…?)

  Pew anger i sin prognos för länder 10 procent muslimer i Sverige 2030, men den nivån torde mtp högre migration inträffa under 20-talet.

  Över tid blir fertilitetet mkt viktigt för tillväxttalen, men om 1/2 av 100000 som nu årigen ges uppehållstillstånd är muslimer ökar deras andel nästan 0,5 procentenheter årligen.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. ma
  Dec 16, 2016 @ 11:36:18

  Förresten nämner du att 160 000 motsvarar 1/5 av muslimerna i Sverige. Därmed anger du att de är 800 000, vilket är nästan 8 procent. Så 4,5 procent säkert outdated siffra. Men journalister brukar inte vara noga med data, och beter sig väl ofta som aktivister.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Dec 16, 2016 @ 12:01:44

   Det finns nästan ingen statistik att tillgå då det gäller religiös hemvist i Sverige. Det kan bero på den ängslighet som det har funnits för att inte kränka vissa grupper. Muslimerna själv gör gärna sin grupp större för att kunna få mer i stats- och kommunbidrag. Det borde gå att ta fram mer relevant statistik. Men det är i alla fall ett gap mellan verkligt antal och uppfattat antal. Vi uppfattar antalet utifrån den beskrivning som vi får via olika medier.

   Gilla

   Svara

 4. Rickard
  Dec 16, 2016 @ 11:40:40

  Siffran 4,5% har använts långt innan de senaste årens migrantvåg. Bara de senaste åren har ca 300000 ytterligare muslimer tillkommit, vilket ger bortåt 8%. Ytterligare 370000 väntas komma som anhöriga, vilket ger 12%.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Dec 16, 2016 @ 11:49:26

   De 4,5 procenten är muslimer som har fått uppehållstillstånd (tror jag). De som har kommit hit under den senaste vågen har inte hunnit få sina ärenden prövade och finns inte med i statistiken. alla är inte heller muslimer. Det är så med statistik – det går inte att få med hela sanningen.

   Gilla

   Svara

 5. En normbrytande kropp
  Dec 16, 2016 @ 17:34:47

  Vi överskattar inte antalet. Titta dig omkring. I minska stad och större samhälle finns de. Sysslolösa men välförsörjda. De finns dock inte som delar av befolkningen. Vi kan inte längre lita på den officiella statistiken i Sverige.

  I snabb takt passerar vi de gränsvärden som gäller för muslimer i civiliserade samhällen. När de är passerade börjar andra dynamiska lagar att gälla. Enklavbildning, import av släktingar till ghettosamhällen, maffialiknande strukturer som myndigheter och politiker förhandlar med om röster/förmåner etc. Radikalisering och hat mot majoritetssamhället.

  Colliers bok Exodus anbefalles för den intresserade.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Dec 16, 2016 @ 17:49:26

   Till viss del håller jag med dig. Men … alla som kommer hit räknas inte som invandrare och finns inte med i statistiken. De är kanske asylsökande eller lever som papperslösa. Det är inte alls säkert att de kommer att stanna kvar i landet. Alla är inte heller muslimer.
   Jag känner samma oro som du inför framtiden.
   Allt beror egentligen på vårt generösa bidragssystem!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: