Skattehöjarna utan långtidsplanering

Riksrevisionen kritiserar idag regeringens budget i skarpa ordalag. Bland annat anser myndigheten att regeringen underskattar de offentliga utgifterna fram till 2020. Regeringen bortser helt från hur förändringar i befolkningens storlek och ålderssammansättning påverkar kommunernas utgifter för vård, skola och omsorg, skriver Riksrevisionen. När invånarantalet höjs så sätts ju välfärden på prov. Redan i mars-2016 skrev jag en blogg om vår svenska ekonomi efter att ha läst Konjunktur Institutets rapport. Då konstaterade jag – precis som Riksrevisionen skriver idag – att regeringen inte har någon långsiktig budget och/eller planering. Såhär skrev jag då:

budget

”Efter att ha ägnat drygt en timme på att läsa och försöka analysera Konjunktur Institutets rapport känner jag stor pessimism. Jag tänker: Vad är det jag och många med mig har sagt?

Finansministern upprepar likt en papegoja: Vi har ordning på finanserna men … vi lånar, plockar hem vinster från statliga företag (så att de inte kan investera), tar pengar från biståndet, … men annars har vi en bra ekonomi! Men dagens läsning sa mig något helt annat. KI har ett framtidsperspektiv fram till 2040. Finansministerns perspektiv gäller fram till valet 2018. Däri ligger en stor skillnad! Alla politiska beslut som tas nu får följder under mycket lång tid framöver.

KI lägger fram olika scenarier för framtiden. Det första är att vi fortsätter att konsumera skattepengarna precis som vi gör nu och det går mer eller mindre åt hel…e. Ett andra scenario  för att lösa svensk ekonomi är skatte- och avgiftshöjningar. Ytterligare ett scenario är att minska lönekostnader inom den offentliga sektorn – främst vård, skola och omsorg.

Alla är väl införstådda med att vård- och omsorg redan går på knäna. Skolan krisar och regeringens ända botemedel tycks vara mer resurser. Så vi medborgare får nog förbereda oss på höjda skatter!

KI pekar också på vikten av att det finns arbetstillfällen och att de nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt.

”I en bilaga till Långtidsutredningen 2015 gör Flood och Ruist (2015) livscykelanalyser för invandrares nettopåverkan på de offentliga finanserna.25 Enligt deras beräkningar genererar en svenskfödd person som återinvandrade till Sverige 2014 ett genomsnittligt (nuvärdesdiskonterat) nettobidrag på ca 1,7 miljoner kronor till offentlig sektor. Motsvarande siffra för en person som invandrade från Europa (exklusive Norden) är ca 540 000 kronor och för en person som invandrade från övriga världen ca –370 000 kr. Att nettot är negativt för utomeuropeiska invandrare förklaras i första hand med den låga sysselsättningsgraden jämfört med andra grupper som antas i beräkningarna. I en alternativberäkning, där utomeuropeiska invandrare antas uppnå samma sysselsättningsgrad som europeiska invandrargrupper, blir nettot i stället något positivt (10 000 kr per person).”

Regeringen och KI har inte samma ingångsvärde i sina analyser. Regeringen tror i sina prognoser att övriga konsumtionskostnader inom offentliga sektorn inte stiger i samma takt som lönekostnader gör!  Om KI har rätt – och det tror jag – så måste något drastiskt till för att rädda Sveriges finanser. Vårt land kan inte fortsätta att låna sig ur kriserna. Lånen ska någon gång betalas tillbaka! Att underskatta kostnader på det sätt som regeringen gör leder inte heller till stabilitet i landets finanser!”

KI

Jag är lika bekymrad idag över regeringens brist på framförhållning. Sverige kommer att få dras med konsekvenserna av regeringens okunskap under mycket lång tid framöver. Varje ekonom vet att det hjälper inte med att höja intäkterna. Man måste också minska kostnaderna. Men vår regering inriktar sig enbart på att hitta nya beskattningsmöjligheter. Det håller inte i längden!

Det största bekymret för vårt land är oansvariga politiker som inte gör konsekvensanalyser innan de tar beslut

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: