Far är värd att fira

På söndag är det fars dag. Fars dag är både en dag för att minnas och en dag att fira pappa. Han är den speciella mannen i våra liv och den man som spelat en stor roll hur våra liv har blivit formande. Den här dagen ger oss möjlighet att visa och uttrycka vår kärlek och omsorg till denna man. Pappor har alltid förknippats med vägledning och skydd. Fira Far på hans speciella dag just för att han är speciell.

Varje år vid denna tiden dyker det upp debatt artiklar som handlar om att far inte förtjänar att firas. Så även i år. Jag blev arg och letade reda på bloggen som jag skrev förra året.

 

far2

 

”Aldrig tidigare har jag varit så motiverad att fira en kommersiell dag som nu. Jag har alltid skänkt både far och morfar en extra tanke på fars dag. Ja, jag har ju alltid tänkt på dem ändå. De är ju de två människor som har betytt mest av allt för mig här i livet – mer än mina barn och mer än andra män i mitt liv. Jag har far och morfar att tacka för så mycket, De har gett mig en trygg barndom. Båda är döda sedan många år. Trots det så tänker jag ofta på dem. Har jag svårigheter så tänker jag: ”Detta skulle de ha klarat av! Då klarar jag det också!”

Fäder har strävat i det dolda med att försörja familjen.  De har ofta haft ett tungt jobb. Medan mammorna har skött hem och barn. Ja, hushållsarbetet har också varit tungt. Med teknikens hjälp har har de flesta jobb blivit så mycket lättare – både i och utanför hemmets väggar. Familjens struktur har förändrats mycket under 1900-talet. Kvinnor har kommit ut på arbetsmarknaden, barnen finns i förskolan och jämställdheten har  förankrats i de flesta människors tankemönster.

Ändå skriker feministerna om patriarkatets förtryck Ändå påstår de att de är utsatta för strukturellt förtryck! Min tanke är: ”Bortskämda! De skulle ha levt för 100 år sedan. Då hade de kunnat klaga.” Så läser jag en artikel om att vi inte ska fira fars dag – för det har han inte förtjänat. Författaren bygger sitt resonemang på statistik – ensidig sådan. Många kvinnor tar själv på sig huvudansvaret för hemmet. Många kvinnor har högre krav på hemmets skötsel än männen – och klagar sedan för att mannen inte gör som hon har bestämt.

Så nu vill jag denna dag i ren protest hylla alla fäder! Jag vill ge er en stor eloge för allt som ni har gjort för era döttrar och söner. En del av er kanske inte lyckades så bra men ni gjorde ert bästa. Många mödrar har också misslyckats.”

 

far

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. C-G
  Nov 12, 2016 @ 23:59:12

  Instämmer. Vi började redan idag, med farsafton.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. larslindblog
  Nov 13, 2016 @ 09:55:41

  Min far dog 1988 men det minne som plötsligt hoppade upp var hur pappa alltid läste texten högt ,så jag kunde hänga med när vi såg Bröderna Cartwright eller Perry Mason på TV . Jag gick nog bara i första klass då…(.TV.s barndom )
  Mina föräldrar var gifta med varandra livet ut , men jag läser ibland om olika kändisar…till ex bröderna Måns &Felix Herngren som gör en del roliga komikprogram , båda bröderna är visst inne på sin tredje fru och nya kull barn.
  Jag undrar om det inte blir en slags rotlöshet ?
  Kanske borde folk lära känna varandra bättre innan dom skaffar familj ?
  Jag minns att det förr var lite mer komplicerat att skiljas , man skulle först tala med kyrkoherden , även om man inte var aktivt kristen , präster hade väl någon slags psykologisk skolning antar jag….
  men saken var väl att man skulle försöka reda upp vad som gått fel , och inte bara sticka iväg. Parterna har ju iaf älskat varandra i början.
  Jag undrar om inte traditionella familjer där samma man/kvinna är tillsammans ett helt äktenskap börjar bli ovanligt…?
  Däremot kan jag hålla med om att kvinnor bör bryta omedelbart om mannen visar sig vara våldsam eller hemfaller åt dryckenskap / speldjävulen mm.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: