Desinformation

 

 

svt

Att avsiktligen förvränga, åsidosätta eller rent av uppdikta information i syfte att vilseleda kallas för desinformation. I debatten upplever vi ofta detta! En del av denna desinformation kommer till enbart för att nå egna politiska syften och samtidigt för att dölja sanningen. Det var just detta som jag tänkte på när jag läste Göran Perssons ord:

”Ska man då höja pensionerna måste man in med mer pengar i systemet. Då finns det ungefär 15 miljarder som i dag tas ut som avgifter till pensionssystemet men som i praktiken används som en skatt. Det är avgifter över tak som det heter.”

Ja, dagens pensioner är låga p g a den s k bromsen. Persson ”glömmer bort” att han är medansvarig till dagens dåliga pensioner!

”Omkring år 2000 överfördes totalt ca 260 miljarder kronor från AP-fonden (buffertfonden) till statskassan. Bakgrunden var ett riksdagsbeslut baserat på princippropositionen 1994 om det nya pensionssystemet. Sådana överföringar motiverades bl.a. med att det nya pensionssystemets konstruktion ställde mindre krav på buffertfond, bl.a. genom den restriktion för pensionsuppräkningarna som följsamhetsindexeringen kunde medföra. Ytterligare motiv var viss omfördelning av betalningsansvaret mellan fonden och statskassan, något som statskassan dock kompenserats för genom införande och höjning av andra arbetsgivaravgifter. Ett uttalat villkor för framtida överföring var dock att den inte skulle få äventyra en betryggande fondstyrka.

År 1998 fattade riksdagen ett mera definitivt beslut om det nya pensionssystemet bl.a. om införande av ytterligare en restriktion för pensionsuppräkningen, nämligen den automatiska balanseringen (bromsen). Det beslutet ställde helt nya och större krav på buffertfondens storlek. Märkligt nog fattade man samtidigt beslut om att försvaga fonden genom att fullfölja tidigare intentioner att överföra medel till statskassan.  Man började med 45 miljarder kronor för vartdera året 1999 och 2000 och ökade sedan på så att totalbeloppet blev ca 260 miljarder kronor.” enl Spf

Persson har alltså varit ansvarig för att staten har tagit 260 miljarder från AP-fonderna. 260 miljarder som skulle ha gett avkastning till högre pensioner för oss pensionärer. Dessa pengar har hamnat i den vanliga statskassan och har använts till annat. Men det ”glömmer” Persson att nämna. Istället väljer han att tala om för nuvarande regering att han inte är nöjd med sin pension och att de måste använda mer (15 miljarder) av våra inbetalda pensionsavgifter till just pensionsutbetalningar.

Politiker har alltså sitt eget sätt att handskas med sanningen. De väljer desinformation!

 • Magdalena Andersson säger att finanserna är goda trots att vi lånar till att finansiera hela flyktingindustrin.
 • Statsministern väljer att tala om att det enda partiet som har en ansvarsfull politik är fascistisk. Men han vill inte tala om vad S har för något i ryggsäcken.
 • Fridolin försöker låtsas att han är okunnig om islam men har i själva verket gedigna kunskaper i ämnet.
 • Kaplan visste inte vem han åt middag med. Varför åt han då middag med helt okända människor?
 • Oppositionen smutskastar regeringspartierna. Men varför vill de inte själv ta ansvaret? Vet de att de innerst inne inte själv skulle klara av att regera?

Medierna ”glömmer” också att förmedla sanningar. Nu senast hade en polis uttryckt sig på ett rasistiskt sätt mot en person. Men medierna glömde att personen ifråga hade uppviglat asylsökande till att bråka och till att kräva under några dagar. När personen inte släpptes in av vakterna började han åter bråka. Inga medier undrade över varför han påpassligt filmade just när polisens tålamod brast!

Hela tiden utsätts vi för denna desinformation. Vi måste alltså ägna stor tid åt källkritik. Det går inte att acceptera vilka ”sanningar” som helst!

FAKTA: SÅ ÄR DU KÄLLKRITISK

När du hanterar information kan du tänka på följande saker, tipsar MSB:

– Vem är det som ligger bakom, går det att hitta den ursprungliga källan? Hur fick du tag på informationen?

– Fundera över varför informationen finns och hur dess budskap vill förändra ditt sätt att agera och tänka. Vem tjänar på att du sprider den?

– När är informationen ifrån? Är den fortfarande relevant?

– Kan du hitta informationen även i andra källor? Kommer det från endast en källa bör det hanteras med stor försiktighet. Om informationen verkar vara för bra för att vara sann är den ofta det också.

– Leta efter information som inte bara bekräftar din nuvarande ståndpunkt.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

vägvisare

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Stefan
  Nov 01, 2016 @ 20:46:56

  De flesta villaägare idag, skulle säkerligen säga att finanserna är goda.
  Fast de säkerligen har 3 miljoner i skulder och 95% av villan är skuld.
  De har dock goda finanser, eftersom räntan är så låg, att kostnaderna är knappt märks. De facto är även räntekostnaden avdragsgill.

  Men den dagen då räntan är dubbelt så hög som idag, och räntekostnaden blir rejält kännbar, kommer säkerligen allt färre säga att finanserna är goda.

  Samma sak är det för Sverige, Andersson ljuger inte, för det är så billigt att låna.
  Men går räntan upp (tro mig det gör den), så ökar statens utgifter rejält.
  Hur skall vi kunna täcka den kostnaden?

  Svensken betalar redan bland världens högsta skatter, för en medioker sjukvård, ett polis och rättsväsende som är rejält på dekis, och politiker som verkar vilja göra allt annat än regera.

  Sverige kommer inte att bromsa in, vi kommer kraschlanda.
  Utanförskapet som vi ser nu, är ingenting mot vad komma skall.
  Otryggheten som vi känner nu, är bara en försmak.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Nov 01, 2016 @ 20:59:33

   Jag håller med dig till viss del. Men Magdalena Andersson ljuger och trixar med siffrorna som hon redovisar. Hon gör glädjeprognoser som bara regeringen själv kan tro på.

   Gilla

   Svara

 2. larslindblog
  Nov 01, 2016 @ 20:56:23

  Mediasituationen påminner om hur det var i Sovjet och Öst förr , tidningarna var fulla av artiklar om ”socialismens framsteg” , nya fabriker , nya bostadsområden , artiklar om när deras ledare besökt västländer och hur ” hyllade deras ledare blivit ”.. en massa trams och lögner…..fast i dessa länder visste alla att journalisterna sprang maktens ärenden….

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Nov 01, 2016 @ 21:05:50

   Det är nog en stor del av svenska folket också som vet att medierna ljuger om det mesta. Det pratar man om med varandra över staketet eller vid köksbordet.

   Liked by 1 person

   Svara

   • larslindblog
    Nov 02, 2016 @ 08:46:17

    javisst , men tillräckligt många håller fast vid Löfven , 26 % och AKB 23 % ,såg jag för en tid sedan..(C) hade 8,5 % ..dessa hindrar en rejäl förändring. Varför kan dom inte åtminstone en gång rösta för förändring ? Det finns lokala partier och SD . Är man övertygad vänster finns det gammaldags kommunistpartiet …..jag menar att det vore härligt att få bort hela den gamla maktstrukturen……i kommunerna blir det alltid sossar med hjälp av t.ex (L) och (C) eller (M) i olika konstellationer….samma personer lyckas alltid bita sig fast på något sätt. Jag vill ha bort dom !!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: