Blir vi sjuka av att leva

Då och då möter vi rubriker om att sjukskrivningstalen ökar. Psykisk ohälsa har blivit allt vanligare. Stress och press på jobbet gör oss sjuka. Ökade sjukskrivningar – jämställdhetens baksida. Dubbelarbete orsakar stress.

Vad beror all denna ohälsa på? Är detta ett nytt fenomen eller har befolkningen blivit mindre tåliga? Jag försöker att tänka tillbaka hur det har varit förr.

I bondesamhället var man tvungna att jobba för att överleva. Man jobbade de ljusa timmarna på dygnet och sov de mörka timmarna. Det fanns få tillfällen för nöjen och fritid.

Idag jäktar människor mellan hemmet, jobbet, förskolan, gymmet, affären, pizzerian, … Samtidigt ska de gå på bio, se på Idol och Let´s dance och insamlingsgalor, spela dataspel, lyssna på och delta i debatter, åka på semester, ha senaste bilmodellen, festa, vara miljömedvetna, köpa kravmärkt och Fairtrade, vara feminister och antirasister, vara bra föräldrar, … Mitt i detta så är de hela tiden uppkopplade på mobilen eller datorn, svarar på SMS och är tillgängliga dygnet runt.

Det verkar som om nutidsmänniskan springer planlöst omkring utan något mål. Många tycks tro att de får en guldstjärna i himlen för detta – men istället uppträder stress, utmattningsdepressioner och psykisk ohälsa. Följden blir sjukskrivningar och medicinering. Då tycker många att det är bra att skylla på stressen på arbetet och att det är arbetet som gör människor sjuka!

Men de flesta jobbar bara 40 timmar i veckan, förutom vissa helgdagar och semestern, – en vecka innehåller 168 timmar. De befinner sig alltså på sin arbetsplats max 1/4-del av dygnet. Om de sen sover 8 timmar per dygn så har de  fortfarande 10 timmar kvar. Kan inte ohälsan bero på dessa 10 timmar? Vem tvingar människor till alla dessa ”fritidsaktiviteter”?

Den tekniska utvecklingen under hela 1900-talet har gjort allting enklare. Vi har ju tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp och frysskåp, microugnar, termostater, värmeelement, klimatanläggningar, borrmaskiner, vinkelslipar, fibernät, datorer, kameraövervakning, helautomatiska tillverkningsprocesser,..

Men trots alla hjälpmedel inom arbetslivet, i hemmet och på fritiden så drabbas människor av ohälsa. Varför? Vi har ju också fått bättre sjuk- och hälsovård samt läkemedel. Människor lever längre. Men är människor lyckligare? En del är inte det och drabbas av ohälsa!

Är samhällets strukturer medskyldiga till ohälsan? När människor utsätts för otrygghet så blir de stressade! Idag finns det stora portioner med otrygghet i samhället – sämre välfärd, sämre pensioner, högre skatter, ökat våld, mindre säkerhet, pålagor från politiker och myndigheter, krafter som vill polarisera befolkningen och skapa osämja, … Allt detta beror på dålig politisk ledning. I så fall är ju politikerna ansvariga för den psykiska ohälsan! Men även medierna måste känna sig skyldiga med alla deras försök till opinionsbildning!

ohalsa

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. maggan
  Okt 13, 2016 @ 17:31:48

  Arbeta 8 timmar + rast 45 minuter + restid 2 timmar/ dag, sova 7 timmar. Där var genast 17 timmar och 45 minuter av dagens 24 timmar förbrukade. Kvar finns 6 timmar och 15 minuter. Den tiden skall räcka till att vakna och få i sig frukost, växa barn och se till att de kommer i ordning för dagen. Lämning och hämtning av barn på dagis. Laga mat och äta den, duka av och plocka in i diskmaskinen. Umgås med sina barn och se till att eventuella läxor är gjorda. Skjutsa till och från fotbollsträningen. Läsa saga och natta barn. Se till att rena kläder finns för barnen nästa morgon. Sätta ner rumpan i soffan och se på Aktuellt i max en halvtimma. Sedan var den dagen slut……

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Okt 13, 2016 @ 18:26:33

   Men vad är nytt? Det var likadant när mina barn var små på 70/80-talet – nästan. Vi hade ingen diskmaskin, ingen bil och hade dessutom vedeldning. Vi bakade bullar och syltade och saftade. Hade inga pizzerior – all mat lagades från grunden. Trots det hade vi inga utmattningsproblem!
   Men vi hade inga mobiltelefoner, datorer eller läsplattor. Vi gick inte på gym utan lekte med våra barn eller jobbade i trädgården istället. Vi festade inte. Äkte inte bort på semestern utan umgicks med våra barn istället. Våra barn fick vara barn och leka. De deltog inte i en mängd fritidsaktiviteter utan hjälpte till med hemarbetet.
   Vi stressade inte runt för att hinna med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Det är kanske det som är skillnaden!

   Gilla

   Svara

 2. maggan
  Okt 13, 2016 @ 22:09:19

  Jobbade du heltid då?

  Gilla

  Svara

 3. tompas11
  Okt 13, 2016 @ 23:11:31

  Tycker Ulla sammanfattar detta på ett utmärkt sätt. ”Våra barn fick vara barn och leka.” ”…vi hade inga mobiltelefoner, datorer eller läsplattor. Vi gick inte på gym…”
  Där har vi kärnan i varför dagens föräldrar blir sjuka av att leva. Om man inte prioriterar barn, varför skaffar man då barn och tycker att allt är jättejobbigt?

  Liked by 2 people

  Svara

 4. larslindblog
  Okt 17, 2016 @ 10:25:32

  Psykisk ohälsa har jag klarat mig från , ännu så länge får jag väl säga för jag blir rent ilsk varje gång jag ser Rapport eller Aktuellt för att inte tala om SR P1 som har en reporter som heter Randi Mossige Norheim , som använder skådespelarröst när hon berättar hur synd det är om Marockanska gangsters , ”papperslösa” osv.
  Däremot har jag klarat mig från alla säsongsinfluensor sedan jag flyttat från Stockholm och slutat åka tunnelbana . I bussar och tunnelbana sprids massor av baciller , folk nyser och hostar för att i nästa stund hålla i stänger och räcken….
  Man kan också tänka på att man inte vet vem som hållit i handtagen på korgar/vagnar i affärer …man skall inte slicka på ett finger för att öppna plastpåsar till frukt osv…..tvätta händerna ofta , använd ett par sköna handskar där det är lämpligt , så minskar risken för förkylningar.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: