Mörkar myndigheterna om TBC?

Jag skrev en artikel om TBC och att den på nytt har kommit in i vårt land den 20 juli i är. Den är fortfarande aktuell. En del av det som jag skrev då:

”Förra året insjuknade 835 människor i Sverige  TBC. Det är  en ökning med 22 procent från 2014 , en dubblering sedan 2003. Nivån är fortfarande sett låg men globaliseringen sätter oss på prov. Hur många smittade människor kommer hit. Många av dem kommer till Sverige från kontinenter där sjukdomen fortfarande är ett gissel men de testas inte. Vart år insjuknar i världen ca 10 miljoner i tbc – 1,4 miljon dör. Men i landet där vi är rädda för att kränka tas inga prover på nyanlända. De kan därmed sprida den smitta som en gång utrotades i det svenska samhället.

De yngre generationerna har ingen aning om hur allvarlig denna sjukdom är. De har ingen aning om sanatorier, massvaccination , skärmbildsundersökningar och lungröntgen. De vet inte att faran över blåstes 1975 och massvaccinationen upphörde. Då ansågs sjukdomen vara utrotad i Sverige. Men nu finns den här igen – på flyktingförläggningar och i fängelser. Personalen och alla andra som kommeri kontakt med dessa smittade individer utsätts för en stor risk. I vår lokaltidning kunde jag för en tid sedan läsa:

”I Emmaboda kommun finns det ett 20-tal ensamkommande som har TBC. Några av dem har varit isolerade på länssjukhuset i Kalmar. De flesta har latent TBC och medicinerar.”

”Flera chefer har känt till situationen med TBC bland ensamkommande, men när ny personal har rekryterats till bland annat HVB-hemmen har den nya personalen, enligt källan, inte informerats. ”

Är cheferna medvetna om vilka risker de utsätter personalen och deras omgivning för? I absolut värsta fall är dessa chefer och andra som inte informerar ansvariga för en ny epidemi här i Sverige.”

När jag skriver om lokaltidning så avser jag Barometern. Det var just en artikel i den som inspirerade mig att skriva. Samma dag fick jag följande kommentar på artikeln:

tbc

Den 28 september skrev Barometern;

”Tuberkulos, TBC, har åter börjat diagnostiserats i Sverige. I Kalmar län upptäcktes under 2015 15 smittade personer samtidigt ökar antalet personer som behandlas för latent TBC. Mellan januari och augusti 2016 behandlades 110 patienter i länet mot latent tuberkulos via infektionsmottagningen, 2015: 55 patienter.

Denna utveckling av spridning av TBC lyftes på landstingsfullmäktige via en interpellation av Sverigedemokraterna. Svaret på frågorna blev att smittskyddet i länet är medvetna om situationen och eftersom TBC faller under smittskyddslagen följs den ökande spridningen noga.”

Senare sanna dag skrev samma tidming:

”I en interpellation till kommunalrådet frågar Mikael Eljans (SD) bland annat varför kommunen har hemlighållit att TBC-smittade personer har kommit till kommunen.

Vi har tidigare berättat om flera personer som jobbat på hvd-hem för ensamkommande som blivit smittade med TBC. Från flera håll har det riktats kritik mot hur kommunen har hanterat detta.

– Vi har inte hemlighållit något och har ej heller skäl att redovisa personliga uppgifter som exempelvis sjukdomsbilden för enskilda personer. Rutiner för hur ensamkommande barn ska kontrolleras vid ankomst till Sverige utarbetas av Folkhälsomyndigheten för landstinget att följa, svarar Fagerström. (Fagerström är kommunalråd. min kommentar)

När sjukdomen konstaterades skedde provtagning, och för det aktuella boendet fann man en smittbärare samt 17 personer med latent TBC, som inte är smittsam.

– Det ligger inom landstingets ansvarsområde att besluta om och utföra de kontroller som anses vara nödvändiga. Enligt de uppgifter som kommunens socialförvaltning har fått finns det inget behov av provtagning för samtliga elever eftersom insjuknande i TBC kräver att man under en längre tid exponeras för en smittbärande, symtomatisk person.

Eljans är inte helt nöjd med svaren.

– Jag har inte fått svar vilket ansvar som kommunen tar för sin personal på hvb-hem. Jag vill inte hänga ut någon som är smittad, men kommunens befolkning rätt att veta att det finns TBC.

Eljans efterlyste svar på om alla elever som varit i kontakt med de smittade ska testas.

– Jag tycker att alla skolbarn borde testas, för latent TBC kan bli öppen TBC och alla vet att detta är en sjukdom som ska tas på stort allvar. Jag tycker att kommunen tar för lätt på det här, säger Mikael Eljans som tagit en politisk timeout av hälsoskäl.”

Roland Finser, en av de smittade figurerade i en artikel i samma tidning den 12 augusti. Tyvärr måste man betala för att läsa artikeln. Men i ingressen kan man läsa:

”Varje dag måste Roland Finser ta stark medicin för latent TBC. Han smittades i jobbet på kommunens HVB-hem i Bussamåla.

Nu kritiserar han socialchefen och facket för deras agerande.”

Den 30 september skriver han på FB:

”Korrigering av några uppgifter och fakta från tidningsartikeln.

Då jag både arbetar på den nämnda anläggningen (HVB hem Bussamåla) och själv har blivit smittad av TBC har jag fått helhetsbilden av förhållandena.
( http://www.barometern.se/…/roland-smittades-av-tbc-pa-jobb…/ )

När kommunalrådet Ann-Marie Fagerström besökte min Gård „Finser Peaceland“ vid ”öppet hus” 30 juli 2016 var jag den som välkomnade gästerna. Vid detta tillfälle informerade jag henne och gästerna om min sjukdom och hon Asa att hon inte visste att jag hade blivit smittad.

I ett telefonsamtal med henne ungefär två veckor senare bekräftade hon att hon inte visste något om att TBC existerade i Emmaboda då det råder sekretess i den sociala dokumentationen.

Hon sa att kände sig mycket upprörd över att jag hade blivit smittad och att det inte har diskuterats eller blivit informerade över dessa förhållanden tidigare.
Kommunalrådets uttalanden står i motsats till vad som står i tidningen idag.

Som svar på frågan från en ledamot (SD) i kommunfullmäktige om Emmaboda kommun ville dölja något verkar det som om Ann-Marie hade all information vid varje tillfälle.

Om kommunalrådet Ann-Marie Fagerström talade sanning till mig vilket jag antar så visste hon så gott som ingenting om den övergripande situationen om tuberkulos sjukdomarna i Emmaboda innan början av augusti.

I Bussamåla fanns 17 ungdomar som behandlades för latent tuberkulos. Tre av personalen har behandlats för latent tuberkulos. Två ungdomar hade aktiv tuberkulos och isolerades efter upptäckten.
De ungdomar med aktiv tuberkulos var före diagnosen av sjukdomen i skolan och det är naturligtvis möjligt att andra barn har smittats under den tiden.
Således är jag av samma åsikt som Mikael Eljans att alla barn i skolan ska få en undersökning av tuberkulos i förebyggande syfte.

På grund av olika sekretessbelagd arbetsdokumentation är jag av den meningen att några chefer har försökt att dölja information kring TBC och smitta av personalen gentemot allmänheten.

Som ett exempel hade jag fått meddelande om från min handledare på arbetsplatsen att arbetsskada skulle registreras internt utan jag kontaktar med fackförbundet eller försäkringsbolaget. Några veckor senare, under ett möte med denna handledare och socialförvaltnings chefen Thomas Svensson, då jag informerade om denna information och Svensson var synbart förvånad över detta beteende av överordnade-
Chefen motiverade informationen till sist på följande sätt: Efter personal hade informerat facket om saker som hänt så ville jag inte att fler från personal gruppen skulle kontakta facket.

Så för mig detta uttalande och intentionerna bakom det är klart. Ingenting bör gå allmänheten!”

Ja, även för mig är det uppenbart att kommunen har mörkat! Varför har inte alla som har umgåtts med de smittade undersökts? Varför har inte kommunens invånare informerats?

I hur många fler kommuner går det till på exakt samma sätt?

emmaboda

 

Tillägg:Publicerad: 2016-10-12 00:30 Skriven av: TT

”Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell går resultaten helt i linje med erfarenheterna från Sverige som under de senaste åren tagit emot högst antal flyktingar sedan andra världskriget.

– Naturligtvis upptäcker vi fall, men det gör vi ju för att vi letar aktivt. Hittills har vi inte sett ett enda fall av smittspridning av tbc i samhället på grund av flyktingsituationen, och bara enstaka fall där någon fört smittan vidare till någon annan, oftast inom den egna familjen eller boendet, säger Anders Tegnell.”

 

 

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Max
  Okt 13, 2016 @ 02:08:57

  SVT program ”Vetenskapens värld” ”hade ett helt program om TBC och den dramatiska ökningen i Sverige. Den i Sverige ansvariga för smittsamma sjukdomar, PK damen, hävdade i programmet att vi smittades på resor utomlands!
  Hon var röd i ansiktet av sina lögner. Alla forskare och experter i programmet sa att det var invandringen som gjort att TBC ökat så mycket!

  SvD hade för ngt år sedan några artiklar om TBC. Det var två SD politiker som tog upp detta i en debattartikel, tog upp risker med invandrare med TBC smittrisker mm men fick mothugg av PK doktorer. SD politikena återkom med vetenskapliga fanta som backade upp deras oro och då tystnade PK doktorerna och avstod från vidare desinformation.

  I tyskland har man, bla i Hamburg genomfört stora medicinska screeningar av uppåt 10 000 migranter och man har hittat många migranter med TBC och resistent TBC! Framförallt hos Afghaner och Somalier! Två folkslag som enligt FN WHO har de största populationerna av TBC smitta.

  Det förvånar mig inte ett dyft att myndigheterna mörkar TBC i Sverige! Här ljugs det nog friskt!

  Många från Afrikanska länder har resistent TBC då de aldrig har orkat genomgå långa behandlingar utan avbrutit dessa. Många från Afrika med TBC har också HIV. HIV viruset får latent TBC att bryta ut!

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Okt 13, 2016 @ 09:51:09

   Tack för ditt svar!
   Intressant att man fortsätter att mörka trots att uppenbara fakta kommer fram.
   TBC är bara en del. Hur många fler obehagliga fakta mörkas? Hur många s k experter är köpta för att mörka?
   vem kan vi egentligen lita på?

   Gillad av 1 person

   Svara

 2. Trackback: Sanningen får inte nå allmänheten | ulsansblogg
 3. rostaratt (@rostaratt)
  Nov 24, 2016 @ 10:25:38

  Sent om sides, men detta risktagande globaliseringen medför håller inte längre. längre.https://twitter.com/rostaratt/status/801024224550907904

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. Trackback: Därför litar jag inte på Anders Tegnell | ulsansblogg
 5. Trackback: Flera miljoner TBC-bärare utgör en stor riskgrupp för coronaviruset | ulsansblogg
 6. Trackback: Svenska berättelser. Flickan och tuberkulosen | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: