Lärande i positiv och negativ mening

OBS! Denna blogg ersätter en ej färdigskriven blogg som publicerades av misstag!

 

Hela mitt liv har jag lärt mig nya saker. De flesta nya kunskaper har varit bra och användbara. Men i min lärprocess har också smugit sig in dåliga saker – dåliga för mig och dåliga för min omgivning. Det är så det är med kunskaper. Alla kunskaper är inte bra. All utbildning är inte bra. All opinionsbildning är inte bra. All information är inte bra.

När det lilla barnet lär sig att jag får min välja fram om jag sparkar och skriker eller att jag får uppmärksamhet från mamma och pappa när jag busar – då kommer barnet att fortsätta med att sparka och skrika eller busa. Barnet har lärt sig fel saker! Barnet fortsätter med detta beteende i förskolan och skolan. Ingen talar om att vi premierar inte sådant beteende. Istället får barnet mer uppmärksamhet med dialogsamtal, diagnostik och/eller medicinering. Barnet får aldrig lära sig att uppföra sig på ett sätt som vi förväntar oss. Det blir en miss i lärprocessen!

Samma sak händer när barnet inte suger åt sig den kunskap som skolan förmedlar. Det barnet som bråkar får all uppmärksamhet. Det barnet som inte lär sig får extra resurser. Men de andra … som inte busar och som gör sitt bästa för att lära sig … de får inga extra resurser, ingen uppmärksamhet och en stökig studiemiljö. Flumskolan ger fel signaler och premierar inte kunskap och bra beteende! Det är en grov miss att lära barn att använda sig av dåligt beteende. Det leder inte till några grundläggande kunskaper i matematik, svenska, engelska, samhällskunskap eller något annat som vi behöver.

När flyktingar kommer hit och vi ger dem mat, husrum, kläder och följer minsta krav från dem så lär vi dem att kräva. Vi lär dem att i Sverige får man allting gratis. Vi lär dem att ställa krav och att strejka för att få ännu mer. Däremot lär vi dem ingenting om hur ett liv i Sverige fungerar för en helt vanlig svensk eller vilka krav som vi har på dem. De får helt enkelt fel kunskaper. Tycka-synd-om-människorna bidrar med att förmedla bilden av hur synd det är om dessa människor som vi inte ställer några krav på. Medierna, speciellt public service, förmedlar just nu en bild av människor som kommer från Syrien. Den bilden är just att tycka-synd-om. De får inte tillräckligt stor bostad eller så får de inte hit sin familj som de en gång har lämnat. Varför lär medierna dem att kräva mer? Varför lär de inte ut att Sverige har begränsade resurser och att svenska folket betalar denna flyktingindustri via skattepengar? Varför lär de inte ut att det är svenska folket som försörjer flyktingarna, ger de allt som de behöver och vill ha lite tacksamhet tillbaka?

Politikerna talar om ”Den svenska modellen” och om ”samhällsbygge” utan att berätta om alla problem som finns i vårt land. De talar inte om vilka påfrestningar detta innebär för befolkningen – både monetärt och materiellt. De lär de unga och invandrarna fel saker. De lär inte ut att med rättigheter följer skyldigheter. De lär inte ut att alla har ett personligt ansvar och kan inte bara ställa krav.

När den sk eliten talar om hat och hot glömmer de ofta bort sitt eget hat och hot! Genom sitt eget beteende har de själv satt ribban och lärt oss att det är tillåtet! Enda sättet att få bort hat och hot är ju att själv föregå med ett gott exempel – att lära ut ”rätt” uppförande.

Det behövs nog en idédiskussion om vad som är viktigt att lära ut och hur man uppnår detta. Nu upplever jag att den som är mest högljudd, den som ställer krav och den som är otrevligast mot andra premieras. Bildning, bokliga kunskaper, erfarenhet och anpassningsförmåga saknar betydelse. Sverige håller på att fördummas! Det visar iallafall skolresultaten. Ett annat exempel på fördumning är ju alla infantila TV-program – morgonsoffor där journalister intervjuar varandra, ”experter” diskuterar veckans händelser, man visar veckans twitter. gulliga tittarbilder, lagar mat, pysslar, tränar osv.  Nyhetssändningarna har blivit opinionssändningar – där vi ska upplysas om vad vi ska tycka!

Om befolkningen fördummas – vem ska då leda vårt land på rätt köl? De med som saknar grundkunskaperna men har lärt sig att vara högljudda eller de som har tillägnat sig grundkunskaperna men kallas för fascister, rasister, nazister och bruna råttor?  När ska befolkningen vakna?

ilska

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. larslindblog
  Okt 06, 2016 @ 08:16:55

  Ja precis !! Så är det.
  Jag har funderat på att inte fler än 7,7 % valde Ny Demokrati när det dök upp.. Varför ville inte fler få en rejäl uppstädning i maktens korridorer.? Det rör sig ju bara om 4 år. Nog vågade man prova ? Men icke !
  Väljarna är så dumma . Dom tror att partier som under 30 år skapat problemen också skall lösa problemen.
  Det värsta är att vi andra vettiga & förnuftiga drabbas av alla missgrepp och felbeslut. Om det bara drabbat stollarna själva så hade det väl varit OK , men nu har vi inget annat val än att kämpa på för att vända skutan Sverige rätt.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Okt 06, 2016 @ 09:03:29

   Många människor har svårt att tänka om. Det är mycket lättare att fortsätta med de gamla tankarna som är väl inlärda – även om dessa inte gynnar någon. De finns där som ett fettpropp och hindrar nytt friskt tänkande.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: