Vem snodde deras ego?

”Hur hamnade vi i ett samhälle där allmänt tyckande, hitte-på och känslor upphöjs till fakta? Där experter och myndigheter inte ses som just experter och mer kunniga än oss andra utan en del i en konspiration?” Den frågan läser jag i en ledare.

Den frågan får mig att tänka på en bok som jag läste för många år sedan. Den handlar om hur vi tacklar förändringar och är skriven av Spencer Johnsson: Vem snodde osten? Bokens historia är enkel men speglar hur vi reagerar på förändringar. En kort introduktion:

Långt borta levde för länge sedan fyra varelser som sprang runt i en labyrint och letade efter Ost för att bli mätta och lyckliga. Två var mössen Sniff och Snabb. De andra var två pysslingar som var små som möss men som såg ut och uppförde sig som människor – Suck och Stön. Sniff och Snabb levde efter en enkel filosofi. De använde sina instinkter och sökte efter den goda Osten att gnaga på. Suck och Stön tänkte och reflekterade och letade efter en alldeles speciell Ost som skulle göra dem lyckligare. Vid Oststation C fanns massor av Ost och hade så funnits under lång tid. Detta gjorde att Suck och Stön blev slöa eftersom de tog för givet att Osten alltid skulle finnas där för dem. Suck och Stön betraktade också Osten vid Oststation C som ”sin” ost. Till sist blev Suck och Stön självgoda och arroganta, vilket gjorde att de inte lade märke till vad som höll på att ske. En dag visade det sig att Osten var slut! För Sniff och Snabb var detta ingen katastrof. De tyngdes inte av några komplicerade idéer utan problemet och svaret för dem var mycket enkelt; nämligen situationen vid Oststation hade förändrats därför insåg de att de också måste ändra på sig. De var redan på jakt efter ny Ost. Suck och Stön vältrade sig emellertid i sitt missnöje och pep ”vem snodde Osten” och ”det är inte rättvist”! Hur kunde detta hända? Ingen hade ju förvarnat dem.

Jag jämför våra journalister med Suck och Stön. De förstår ingenting! Hur kan helt vanliga människor lägga beslag på deras yttrandefrihet och strunta i deras tolkning av ordet demokrati? Hur kan helt vanliga människor få lov att skriva på sociala medier? Hur kan helt vanliga människor tro att de kan och vet bättre än journalister? Jag läser vidare i ledaren:

”Det innebär att journalistiken aldrig varit viktigare. Att vår uppgift att spegla, granska och redogöra för hur det faktiskt förhåller sig aldrig varit mer nödvändig. Vi ska fortsätta vara en motpol mot fördumningen, mot polariseringen och mot indoktrineringen.

Journalistikens uppdrag har aldrig känts mer relevant och nödvändigt.”

Journalisterna Suck och Stön vältrade sig nu i sitt missnöje och undrar ”Vem snodde vårt ego?” Deras ego har ju öppnat vägen för fördumningen, polariseringen och indoktrinering. Men de ser inte sina egna dumheter! De märker ju inte själv hur de ljuger och försöker manipulera.

Naturligtvis har de vanliga människorna tröttnat och blivit Sniff och Snabb då det gäller de nya medierna. Kanske har de ibland varit för snabba utan att vara eftertänksamma. Men det gäller ju att följa utvecklingen. Nu tror jag dock att de flesta förstår att använda det fria ordet på ett etiskt sätt. En oc annan gör övertramp … det finns även journalister, experter och myndighetspersoner gör sig skyldiga till grova övertramp. Vi har sett många exempel på detta den senaste tiden!

Det gäller att hänga med. Annars står man som Suck och Stön och undrar: ”Vem snodde vårt ego?”

mossen

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. larslindblog
  Okt 05, 2016 @ 07:51:30

  Jag tror att personer med extrema åsikter under ganska lång tid sökt sig till journalistyrket. Man använder sig av sitt arbete för att påverka. Att all invandring är jättetrevligt har ”propagandaministeriet” pumpat ut i 40 år nu……..samtidigt som alla klarsynta/skeptiska får rätt.
  Ett annat fenomen som tydligen är ”stort” nu är ” transkvinnor” som har problem med att välja WC på offentliga platser . Metro ,div, lokala tidningar och kvällspressen har ägnat ”problemet” stort intresse.
  Det förvånar mig att Metro har några annonsörer…..varenda gång jag tar tidningen tänker jag ; ” Nej..Vad är detta för TRAMS ??”

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen

Sveriges mest progressiva blogg - nu från regeringskansliet

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: