Behöver vi en ny nationell identitet?

Idag, den 4 oktober, är det kanelbullens dag . En som hyllar denna dag är  Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet i Metro: – Kanelbullen dyker upp som en traditionell symbol. ”Titta vi har något som vi tycker är traditionellt, det finns någonting som vi tycker är vi”.

”Den lilla bullens framgång tror han är kopplad till att Sverige nu är inne i en process där vi söker efter en ny nationell identitet. Och i det sökandet blickar vi gärna bakåt i tiden till en romantiserad bild av det förflutna och bondesamhället.”

Hur skulle en kanelbulle kunna bli en symbol för Sverige? Vi har ju så många andra traditioner. Främst har vi en flagga och en nationalsång som många krafter har försökt att solka ner och ändra på.

Att beskriva den svenska nationella identiteten är svårt. Den finns med i uppfostran och alla gemensamma upplevelser. Den finns i vår gemensamma historia och kultur.Vi bär den med oss hela livet!

”– De nationalromantiska idéerna är oerhört starka, även inom den politiska sfären. Det är inte bara partier det är kopplat till utan det är någonting som har att göra med att vi förhandlar om den nationella upplevelsen av att vi är svenskar. Det i sin tur är kopplat till globalisering och migration som utmanar mycket av 1800-talets och 1900-talets syn på nationell identitet, säger Jonas Engman.”

”I sökandet efter vad som är just svenska värderingar och nationell identitet greppar många tag i något som uppfattas som traditionellt, till exempel en kanelbulle, och klamrar sig fast i det.”

Visst kan jag till viss del hålla med honom. Vi har en tradition med hembakta bullar i Sverige. vi har växt upp med den. Men det var inte kanelbullar från början. Det handlade om släta bullar. Knelbullen är inte vi – vi är så mycket mer!

Kanelbullens dag är ett ungt begrepp (17 år) som startades av en kvinna som vid den tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare och syftet var att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige samt att öka konsumtionen av  jäst, mjöl, socker och margarin.

Kanel bullens dag var och är alltså ett kommersiellt jippo. Numera har hembakningen minskat och det är ”caffelatte-folket” som besöker caféer och äter kanelbullar. Allt handlar alltså om konsumtion.

Behöver vi en ”Kanelbullens dag” för att känna nationell samhörighet? Knappast? Det känns bara löjligt att föra in sådana argument för att kunna sälja Kanelbullar. Jag tror inte att vi lägger in våra värderingar i en Kanelbulle eller behöver den som en ny tradition. Den svenska samhörigheten har vi ju inom oss – trots att många krafter gör allt vad de kan för att splittra befolkningen.

Politisera inte Kanelbullar! Vi är ju svenskar om vi äter Kanelbullar eller ej!

kanelbulle

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. larslindblog
  Okt 04, 2016 @ 18:30:18

  Bra skrivet om ”kanelbulledagen” ! Ett annat påhitt som skall locka oss att konsumera är ”halloween” .
  Vi hade redan ”alla helgons dag” när vi brukade sätta någon utsmyckning på anhörigas grav.
  Sveriges folk har så svaga band till sina egna traditioner och sin historia att man gärna tar över amerikanska företeelser . Otroligt trist !

  Amerikaner är ju f.ö. lite roliga , majoriteten beskriver sig som kristna……men halloweenhäxor har ju inget med kristendom att göra , lika lite som figurerna hos amerikanska villaägare vid jul…det är Jesus , Musse Pigg , Tomtar , Kalle Anka , Renar ; Jungfru Maria om vartannat……amerikaner verkar inte speciellt bildade , ?? Har dom inte konsumerat skräpkultur ganska länge ? Historielösa !! Är det inte dit våra egna regeringar leder oss ??

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Okt 04, 2016 @ 18:40:51

   Jag tycker egentligen att det är trevligt med traditioner. Men det ska vara våra egna traditioner och inget hitta-på. Vi ska veta varför vi har just den traditionen.
   Jag har en tradition som jag har fått från mormor och morfar. Jag sätter alltid ut ett fat med risgrynsgröt på trappan julaftonskväll. Det är åt jultomten som han kan äta efter uträtat förvärv. Några fantasilösa personer säger att det är katter som äter upp gröten. Men jag vet ju att det är jultomten!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: