När jag igår hörde Magdalena Andersson presentera budgeten var min första tanke att det är lätt att slösa med andras pengar! Jag tänkte på Spara och Slösa i Lyckoslanten som jag läste som barn. Magdalena hamnade i Slösas roll – ett virrigt och slösaktigt fruntimmer. Jag saknade framtidssatsningar och satsningar som gynnar vårt land och vår befolkning. All verkade handla om akutåtgärder.
Att satsa på framtiden ger inga omedelbara resultat. Men de kan vara lönsamma på längre sikt! Vid besök på en vingård fick jag höra följande berättelse:
Allt började med en pappa som planterade en vinranka varje gång som han fick en son. När sönerna växte upp planterade de en vinranka till varje son. När dessa söner växte upp så planterade de vinrankor till sina söner och när de … Så fortsatte det! Till slut blev det så många vinrankor att de kunde starta en kommersiell produktion av vin.
Det var så det började i Alfaz del Pí, femton minuters bilfärd norr om Benidorm. Där finns Bodega Enrique Mendoza. Vingården grundades 1989 och drivs idag av José, mer känd som Pepe, och Julián Mendoza (sönerna till Enrique). Nu har de också anställt en vinmästare med goda meriter. Efter att vingården etablerat sig i området ville man utvecklas ytterligare och bestämde sig därför för att utöka sina planteringar och köpte upp land i Villena, som ligger i den nordvästra delen av Alicante, men all vinframställning och lagring sker i Alfaz del Pì.
Idag odlas de vita druvsorterna Chardonnay och Moscatel i Alfaz del Pí och i Villena odlar man de röda Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Shiraz och den inhemska druvan Monastrell. Vinerna odlas helt enligt ekologiska principer de fokuserar på internationella druvsorter och kvalitet där frukten får stå främst. Vår guide Marta berättade kunnigt om odlingarna. Hon talade om problemen med fjärilar som lägger sina larver i druvorna. Nu hänger man upp små plastbrickor som avger en doft som inte fjärilarna gillar. Därmed stör man fjärilarnas fortplantning. Hon pratade också om att man mäter näringshalten i jorden, luftfuktighet och väder dagligen samt experimenterar för att få fram nya och tåliga druvsorter. Klimatet kring Benidorm gör att druvor kan skördas i december vilket ger söta druvor.
Druvsaften lagras först i stora tankar och lagras sen i stora ekfat i 1-2-3 år. Vid buteljeringen används enbart naturkork.
Vårt besök avslutades med vinprovning i deras Riu-Rau (Så kallas denna byggnad.
Vi besökte ett välskött familjeföretag som producerar kvalitetsviner. Dessa exportera till i stort sätt hela välden. Allt började med en förfader som planterade en vinranka till varje nyfödd son. Magdalena Andersson och resten av regeringen har mycket att lära av detta! De borde inrikta sig på att satsa på framtiden och att satsa på kvalitet istället för kvantitet!
tompas11
Sep 21, 2016 @ 22:24:57
Det är alltid lätt att slösa med pengar som inte är de egna. Vilket bevisas av Maggan.
GillaGillad av 1 person