Den svenska miljöpiskan

När vi kom hem från Spanien väntade en räkning på renhållning. Det väckte mina tankar på skillnader mellan miljötänkande i Sverige och Spanien.

I Spanien var 4 containrar utplacerade på gatorna – ca vart 3:dje kvarter. Den ena var till för glas – färgat och vitt blandades -, en för vattenflaskorna av plast och petflaskor, en för plast- och plåtburkar och flaskor inkl öl- och läskburkar samt den sista för vanliga hushållssopor. Pappkartonger eller andra skrymmande föremål ställdes bredvid. Behållarna tömdes flera gånger per dygn. Det var rent och snyggt trots behållarnas placering på vanliga gator. Papperskorgar fanns uppsatta med jämna mellanrum .

I Sverige får vi leta efter papperskorgar. Vi har restriktiva regler om sopsortering och långt till återvinningsgårdarna och grovsoporna lämnas på speciella återvinningsgårdar med begränsade öppettider. Vår soptunna töms varannan vecka – om vi själv har ställt ut den på gatan och vänt den rätt. Vi har ett återvinningssystem för öl- och läskburkar samt för petflaskor. Vi har alltså en komplicerad sophantering och ser skräp överallt på våra gator.

I Spanien är inte grönsaker, frukt eller konditorivaror inplastade. Kunden tar på sig en engångsplasthandske, plockar själv ner i plast- eller papperspåse och väger och prismärker. Det går åt mängder av plasthandskar men är hygieniskt. På detta sätt får kunden valfrihet. Den som vill ha 2 eller 3 småkakor behöver inte köpa en hel förpackning. Ingen behöver hitta en rutten persika i förpackningen. Bra system tycker jag!

Miljötalibanerna har sedan 1970-talet piskat svenska folket med olika pålagor. Vi har tvingats in i vårt komplicerade sopsorteringssystem och har själv fått betala det med olika miljöavgifter. Trots det fortsätter de att kräva mer och mer av oss. Vi ska sortera mer och mer, bli beskyllda för att kasta för mycket mat, energispara, använda fairtrade, köpa ekologiskt, äta mindre mängder kött, dricka mindre mängder mjölk samt till på köpet ta ansvar för och betala för hela världens sophantering.

Vi utnyttjas till max av dessa miljötalibaner. Vi utför jobbet men vad får vi tillbaka? Jag vill inte vara med längre! Med 40 år av miljömedvetenhet slår jag bakut! Nu bryr jag mig inte längre – är inte så noggrann med sopsorteringen längre och gör som jag vill. Jag har ingen lust att släpa sopor över halva stan till återvinningsgården. Jag får ju ändå betala och det är andra som tjänar pengar på min miljömedvetenhet.

soptunna

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mm
  Sep 18, 2016 @ 12:37:01

  Det bästa du skrivit på länge. Varför skall jag sortera hårdplast o mjukplast när bilar brinner med plaster, oljor, giftiga gaser varje natt utan att de gör nåt. MP POLITIKER som använder skitfärger att måla båtfan med, använder fuloljor till bränsle. Nej tack det är bra nu. Politiker skiter i naturen, eller så ser de till att zigenarna gör det!! och det är vi som får betala ändå för allt som politikerna skitar ner/hittar på.

  Liked by 2 people

  Svara

 2. Emil
  Sep 18, 2016 @ 17:20:43

  Tja, jag älskar och värnar miljön….eller jag vill göra det…men man känner mindre och mindre för att engagera sig i någon enda del av samhället idag. Dessutom, i hyreshus där det bor mycket ”minoriteter”, där ser det ut som själva f-n. De ger blanka f-n i allt vad sortering heter, slänger bara ut skiten genom fönstret…och kommunen skickar ut städpatruller ett par ggr i veckan. Skulle en Svensk bete sig så blev han vräkt. USCH!

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: