Den svenska miljöpiskan

När vi kom hem från Spanien väntade en räkning på renhållning. Det väckte mina tankar på skillnader mellan miljötänkande i Sverige och Spanien.

I Spanien var 4 containrar utplacerade på gatorna – ca vart 3:dje kvarter. Den ena var till för glas – färgat och vitt blandades -, en för vattenflaskorna av plast och petflaskor, en för plast- och plåtburkar och flaskor inkl öl- och läskburkar samt den sista för vanliga hushållssopor. Pappkartonger eller andra skrymmande föremål ställdes bredvid. Behållarna tömdes flera gånger per dygn. Det var rent och snyggt trots behållarnas placering på vanliga gator. Papperskorgar fanns uppsatta med jämna mellanrum .

I Sverige får vi leta efter papperskorgar. Vi har restriktiva regler om sopsortering och långt till återvinningsgårdarna och grovsoporna lämnas på speciella återvinningsgårdar med begränsade öppettider. Vår soptunna töms varannan vecka – om vi själv har ställt ut den på gatan och vänt den rätt. Vi har ett återvinningssystem för öl- och läskburkar samt för petflaskor. Vi har alltså en komplicerad sophantering och ser skräp överallt på våra gator.

I Spanien är inte grönsaker, frukt eller konditorivaror inplastade. Kunden tar på sig en engångsplasthandske, plockar själv ner i plast- eller papperspåse och väger och prismärker. Det går åt mängder av plasthandskar men är hygieniskt. På detta sätt får kunden valfrihet. Den som vill ha 2 eller 3 småkakor behöver inte köpa en hel förpackning. Ingen behöver hitta en rutten persika i förpackningen. Bra system tycker jag!

Miljötalibanerna har sedan 1970-talet piskat svenska folket med olika pålagor. Vi har tvingats in i vårt komplicerade sopsorteringssystem och har själv fått betala det med olika miljöavgifter. Trots det fortsätter de att kräva mer och mer av oss. Vi ska sortera mer och mer, bli beskyllda för att kasta för mycket mat, energispara, använda fairtrade, köpa ekologiskt, äta mindre mängder kött, dricka mindre mängder mjölk samt till på köpet ta ansvar för och betala för hela världens sophantering.

Vi utnyttjas till max av dessa miljötalibaner. Vi utför jobbet men vad får vi tillbaka? Jag vill inte vara med längre! Med 40 år av miljömedvetenhet slår jag bakut! Nu bryr jag mig inte längre – är inte så noggrann med sopsorteringen längre och gör som jag vill. Jag har ingen lust att släpa sopor över halva stan till återvinningsgården. Jag får ju ändå betala och det är andra som tjänar pengar på min miljömedvetenhet.

soptunna

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Mm
  Sep 18, 2016 @ 12:37:01

  Det bästa du skrivit på länge. Varför skall jag sortera hårdplast o mjukplast när bilar brinner med plaster, oljor, giftiga gaser varje natt utan att de gör nåt. MP POLITIKER som använder skitfärger att måla båtfan med, använder fuloljor till bränsle. Nej tack det är bra nu. Politiker skiter i naturen, eller så ser de till att zigenarna gör det!! och det är vi som får betala ändå för allt som politikerna skitar ner/hittar på.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. Emil
  Sep 18, 2016 @ 17:20:43

  Tja, jag älskar och värnar miljön….eller jag vill göra det…men man känner mindre och mindre för att engagera sig i någon enda del av samhället idag. Dessutom, i hyreshus där det bor mycket ”minoriteter”, där ser det ut som själva f-n. De ger blanka f-n i allt vad sortering heter, slänger bara ut skiten genom fönstret…och kommunen skickar ut städpatruller ett par ggr i veckan. Skulle en Svensk bete sig så blev han vräkt. USCH!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: