Utanförskap

Då och då under mitt liv har jag upplevt utanförskap. Jag har känt mig som en udda fågel som inte passar in i flocken, accepterad men annorlunda. Jag har velat vara som ”alla andra” men har inte klarat av det. Det unika i mig har tagit överhand och känt mig trygg i det!

Igår kände jag ett starkt utanförskap när jag satt på Göteborgs C i väntan på tåget som skulle föra oss hem efter vår utlandsvistelse. Under vår drygt 3 veckor långa resa har vi träffat och sett många människor. Ibland har det varit svårt att förstå språket. Men vi har förstått varandra! Inga konflikter och inga dåliga minnen. Mötena var spännande – olikheter och likheter. Alla var vi européer och vi förstod varandra. När jag igår väntade på mitt tåg kände jag mig inte hemma i Sverige och kände ingen gemenskap. Det kändes mer som att ha hamnat i en bazar i något exotiskt land. Få svenskar och/eller européer! Okända språk, olika ljud, olika kläder, olika färger och dofter osv. Jag kände att jag hörde inte hemma i detta vimmel och bland alla dessa människor. Med glädje satte jag mig på tåget och åkte hem till tryggheten och det välkända.

Utanförskap finns överallt i möten mellan människor. Det är inget som en stat, en regering, en befolkning eller enstaka personer kan göra så mycket åt. Det är mer en känsla av att inte passa in. Jag upplevde en sak när vi besökte ett vattenfallsystem i Spanien. Av integritetsskäl ville jag inte fotografera de udda personerna men kan försöka beskriva.

Fuentes del Algar som är ett naturligt vattenfallsystem i flera nivåer. Dit åker människor för att bada & dyka i strömmande iskallt vatten, i naturliga pooler och under vattenfall och naturligtvis för att titta på vattenfallen. Vi klev ombord på bussen som skulle föra oss dit för en dagsutflykt. Människor klädda i shorts och linnen och kassar med badkläder. Några hållplatser senare steg de på – 4 udda personer. En tonårskille som inte verkade vilja åka med och 3 unga kvinnor iförda färgglada fotsida kläder och slöjor. Min första reaktion var att de hade hamnat på fel buss. Men nej, de skulle besöka vattenfallet! Killen bevakade kvinnorna. De fick bara gå så att han kunde hålla koll på dem hela tiden. Mest satt han på en sten och lekte med sin mobil. En av kvinnorna tog av sig skorna och vadade över till andra sidan och gick runt en liten bergsknalle. Killen blev orolig, reste sig och spejade. Två minuter senare återvände hon och visade honom foton som hon hade tagit med mobilen.  men mest satt de på stenen och tog bilder med sina mobiler. Jag tyckte synd om dem alla 4 – killen som tydligen var tvungen att passa kvinnorna, kvinnorna som var tvingade att gå omkring i sina slöjor och fotsida kläder bland alla badare. De upplevde med all säkerhet utanförskap!

Alla människor passar inte in i alla miljöer. Alla människor upplever sin omvärld olika och alla känner då och då utanförskap!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: