En allvarlig kris – vad är det?

De flesta av oss har någon eller några gånger upplevt en kris. Det kan vara större eller mindre kriser. En del kriser orsakar vi själv och andra har vi själv svårt att påverka.

Mina personliga kriser har uppstått i samband med skilsmässor, arbetslöshet, ekonomi eller liknande. De kriserna har jag själv löst efter bästa förmåga. Ibland har det krävts stora insatser av mig och ofta har jag fått söka nya vägar här i livet. Att våga förändra och söka nya vägar är en förutsättning för att gå vidare. När alla nya pusselbitar har fallit på plats efter krisen så har resultatet blivit bra och över förväntan.

Men … vad gör vi då när krisen inte orsakas av oss själv eller i vår närhet? Vad gör vi när krisen uppstår pga politiska beslut – och när vi ser att den kommer rusande emot oss? Jag menar nu inte kriser i form av Putin, krig, brist på integration eller liknande. Nej, jag tänker på något mer grundläggande! Jag tänker på ett helt livsavgörande behov – vår föda!

Det finns de som förutspår att vi inte kommer att ha någon svensk mjölkproduktion om tio-femton år om den här utvecklingen inte bryts. Dagens politik motarbetar de svenska bönderna. Det går helt enkelt inte att få någon lönsamhet i verksamheten.

Självförsörjningsgraden på livsmedel sägs ligga på mellan 50 och 55 procent i Sverige idag. Siffran är ifrågasatt, men klart är i alla fall att Sverige ligger på en betydligt lägre nivå än Finland, där självförsörjningsgraden är 80 procent. Sverige saknar också, till skillnad från alla våra EU-grannar, ett produktionsmål för det egna jordbruket, och ingen tar heller det övergripande ansvaret för matförsörjningen. Politikerna tycks inte inse allvaret i detta.

Vi har inga beredskapslager på livsmedel. Butikerna har bara små lager och likaså livsmedelsdistributörerna. De flesta lagren ligger på vägarna i lastbilar i transport från tillverkaren till butiken. Vad händer om vi får ett avbrott i dessa transporter? Orsakerna till dessa avbrott kan vara att andra länder inte har så stora lager att de vill eller kan dela med sig eller brist på drivmedel eller transportstrejker eller något annat. Vad avbrottet beror på spelar mindre roll. Det uppstår en kris när affärerna snabbt töms på färskvaror och restauranger måste stänga pga livsmedelsbrist!

Ett land som bara har 50 procents självförsörjandegrad är beroende av andra länders välvilja och möjlighet att hjälpa. När detta landet utökar invånarantalet minskar självförsörjandegraden och landet blir mer beroende av omvärlden.

Har politikerna insett vilken kris som kan uppstå om omvärlden inte levererar längre? När människor ,som är vana att gå till butiken eller en restaurang när de är hungriga  upptäcker att maten börjar ta slut då börjar de hamstra och roffa åt sig. Maten tar helt enkelt slut! När maten tar slut blir människor desperata. Risken är helt enkelt stor att anarki uppstår och kriminalitet uppstår.

Vilken beredskap har politikerna inför ett sådant skeende? Vilka förändringar skulle de kunna göra för att förhindra en sådan kris?  Vi har gott om vatten och gott om mark. Vi har också duktiga lantbrukare som idag går på knäna för att de har svårt att konkurrera med andra länder, som inte har samma djurskyddskrav eller miljökrav på sig. Om politikerna förbättrar villkoren för lantbrukarna så kan vi höja självförsörjandegraden och därmed också förebygga en livsmedelskris! Inser de allvaret eller måste vi få tomma affärshyllor först?

tomma affärshyllor

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: