Skogens röda guld

När jag promenerar i skogen så kopplar jag av och tänker så bra och ibland blir jag nostalgisk. Under dagens promenad såg jag att skogens röda guld lyste så vackert i solen och då började tankarna vandra iväg.

Det fanns en tid då människor var tvungna att ta vara på allting. Många plockade lingon och gjorde sylt och lingondricka. Det var ett sätt att dryga ut och förgylla maten.

På skånska slätten fanns inga skogar att plocka lingon i. Men min morfar brukade, när han stod på torget och sålde grönsaker och honung, byta till sig några lådor lingon. När han kom hem med dem så mormor lingonsylt som hon hällde i 15-liters bruna Höganäskrus. Sen plockade de päronen från trädet utanför köksfönstret och mormor skalade dem och kokte i sockerlag. Sen lade hon dem i krusen med lingonsylt. Lingonen hade en konserverande effekt. Det var så livsmedel kunde förvaras på den tiden då det inte fanns vare sig kylskåp eller frysar i helt vanliga hem. Jag minns när mormor kokte päronen på vedspisen – en liten krökt gammal gumma, fast hon var nog inte så gammal egentligen, utan bara märkt av livet. Det vattnas i munnen på mig när jag tänker på de goda lingonpäronen som vi fick smaka vid speciella tillfällen. Jag önskar att jag hade fått träffa mormor ännu en gång och fått äta dessa goda päron igen!

lingonp1

Bredvid lingonkrusen i källaren fanns andra Höganäskrus. Några av dem innehöll salt fläsk. Det var så salt så det fick blötläggas innan det kunde stekas. Samma sak gällde den salta sillen som låg i andra krus. På den tiden levde människor under vintern på salt stekt fläsk och potatis eller salt sill och potatis. Eftersom morfar odlade grönsaker så kunde de varva med kålsoppa och fläsk, bruna bönor och fläsk eller rotmos och en saltad grisaskank. Ja, det kan förefalla torftigt men jag växte upp i en tid då det inte fanns andra förvaringsmöjligheter. Jo, jag glömde all fisk som mormor och mor kokte in i ättika.

Jag undrar om de som växer upp idag skulle klara av ett liv utan kylskåp och frys och elspis. Eller ett liv utan tvättmaskin. Hur skulle de klara av ett liv utan mobiltelefoner och internetuppkopplingar? Skulle de kunna klara ett liv med utedass och utan rinnande kranvatten, utan bilar och utan allmänna kommunikationer? Skulle de klara av att koka in och salta in mat? Skulle de klara ett liv utan pizzerior och restauranger?

Det har hänt så mycket under de senaste 100 åren. Ibland är det svårt att hänga med i utvecklingen men det skadar inte att då och då göra en tillbakablick.Den tillbakablicken är nödvändig för att vi ska kunna vara tacksamma för all denna utveckling som vi har fått uppleva. Jag hoppas att de unga ska slippa en smärtsam tillbakagång från dagens överflöd till det samhället som jag eller min mamma  eller mormor växte upp i !

höganäskrus

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. tompas11
    Aug 08, 2016 @ 17:53:17

    Förra hösten så plockade jag 10 liter lingon så i år klarar jag mig utan att plocka något. Bärplockare är no, no. Handplockat ska det vara, det följer med mindre skräp då. Bären ligger i frysen och sylt kokas vartefter det behövs. Innan det fanns frys till var och en så var ju en vanlig metod att konservera i de där glasburkarna med glaslock och gummipackning samt en metallbygel över locket.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: