Mänskligt

Dagens fundering handlar om manligt och kvinnligt. Men jag inser att det är ett känsligt ämne. Alla människor vill inte erkänna att det finns skillnader och att vi är olika. Därför föredrar jag att skriva om mänskliga olikheter – oavsett kön.

Men jag vill ändå börja med en betraktelse över hur tidigare generationer har sett på manligt och kvinnligt.

”Fram till 1500-talet betraktade filosofer och läkare män och kvinnor som olika varianter av samma biologiska kön. Den grekiske läkaren Galenos uttryckte detta mycket tydligt:

Vänd de kvinnliga könsdelarna utåt, vänd mannens inåt och vik dem dubbla så ska du finna detsamma hos dem båda i varje avseende.” Pungen motsvarades av livmodern, äggstockarna av testiklarna, slidan av penis fast inåtvänd.

Enligt antikens läkare hade kvinnor och män samma organ fast på olika ställen: enligt enkönsmodellen var kvinnan en ofullständig varelse – passiv, tyst och sämre utvecklad och underlägsen mannen både fysiskt och intellektuellt – detta kan förklara kvinnans undangömda tillvaro i historien och plats i hemmet.”

De biologiska skillnaderna kan vi aldrig komma ifrån. Jag är född som kvinna och känner oftast mer samhörighet med män. Mest av allt uppfattar jag mig som människa. Mer komplicerat behöver det egentligen inte vara i ett modernt jämställt samhälle! Det finns ju så många andra saker som gör oss olika. Några människor är mer intellektuella än andra. Några är otroligt händiga medan andra ”har tummen mitt i handen”. Några är musikaliska och andra är tondöva. Vissa förstår komplicerade ekvationer och andra klarar inte att räkna ut hur mycket 10% av 100 kr är. Vissa har bra balanssinne medan andra är klumpiga. Några är födda av rika föräldrar och andra av fattiga. Några har umgåtts i ”de rätta” kretsarna och blivit politiker medan andra har fått nöja sig med att verkställa de beslut som politikerna har tagit. Vissa av oss blir arbetsgivare och andra arbetstagare. Några blir bidragsberoende och andra skattebetalare.

Ja, livet är orättvist! Varför måste vi då komplicera allting till att handla om kön? Vissa skillnader måste vi ju bara acceptera – eftersom vi aldrig kan ändra på detta.

Men feministerna stångar sig blodiga och vill ändra på allt – och inget! När Zara Larsson säger: ”Jag hatar, hatar, hatar män”, med en överlägsen och påstridig attityd, då skyller hon män för allting. Män ska ta ansvar för att hon klär sig sexigt, sminkar sig och retar upp män genom sina uttalande. Män ska skämmas över att kvinnor beter sig kvinnligt. Män ska skämmas över att kvinnor/flickor har problem med sin egen identitet. Män ska skämmas över kvinnors och flickors dåliga självförtroende som leder till att de inte kan förverkliga sina drömmar. Män ska skämmas över kvinnors och flickors missnöje och avundsjuka.

Tyvärr faller en del män i samma fälla. De inser inte att de inte är så värst jämställda. Ett exempel är Sven Melander. När han ”backar Zara” inser han inte att han förklenar henne till att tillhöra det svaga könet som behöver hjälp av män. Dagens intervju med honom i TV4 klargjorde detta. Han sa ungefär: ”När vi ser att kvinnor behandlas orättvist så måste vi män hjälpa dem!” Men … varför vill han inte hjälpa män som behandlas orättvist? Varför sa han inte att vi ska hjälpa MÄNNISKOR som behandlas orättvist? Är det så att de gamla könsrollsmönstren fortfarande lever kvar – trots feministiska härjningar?

För mig är det viktigare att leva i ett mänskligt samhälle än vad det är att bråka om manligt och kvinnligt. Vi är ju olika på så många andra sätt. Det är viktigare att tala om att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det är också viktigt att alla tar ansvar för sitt eget liv och sitt beteende! När ska vi sluta fokusera på könet och istället tänka mänskligt? Samarbete är aldrig fel! Varför är det så svårt att utforska världen tillsammans och i samma riktning?

tandemcykel-fr-ridning-fr-cykelfamilj-lycklig-13217176

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: