Skammen förtrycker oss

Vi lever i ett land där vi är mästare på att skämmas – för allt och inget. Vi tar ansvar för allt som händer i världen och utser oss själv som de enda som kan och bör lösa alla problem. Skammen ligger som en diktator över oss och hämmar vår vardag.

Det är denna skam som utnyttjas i alla sammanhang. Reklamen för olika organisationer bygger på detta. Skäms för att du dricker ett glas vin och äter något gott när det finns människor som svälter!  Skäms för att du är frisk när det finns människor som får hjärtinfarkt! Skäms för att det finns människor som flyr från sina hemländer!  Skäms! Skäms! Skäms!

Politiker och medier förstärker bilden. Svenska män måste skämmas för allt sexuellt våld och sexuella trakasserier! Vi måste skämmas för att invandrare inte lär sig svenska, inte får bra betyg i skolan, inte får jobb och inte integreras! Vi ska skämmas över förtrycket av kvinnor i förorterna! Vi ska skämmas över att vissa personer radikaliseras! Vi ska skämmas över att vi inte tror på att politiker och medier presenterar sanningen för oss!

Igår läste jag i en ledare i en kvällsblaska att vi ska skämmas över att vi köper kläder på H&M och att kläderna är tillverkade i Kambodja. Vi ska alltså skämmas över att fabriksägare i Kambodja utnyttjar sin egen befolkning till ”slavliknande villkor”. Vi ska skämmas över att arbetstiden och arbetsvillkoren i dessa mindre utvecklade länder inte är anpassade till ”den svenska modellen”. Vi ska skämmas över att vi genom att köpa kläder producerade i dessa regioner faktiskt bidrar till försörjning av befolkningen – och på sikt bättre arbetsvillkor! Skulle det vara bättre att sömmerskorna svalt eller prostituerade sig?

Idag läser jag i en annan kvällsblaska att vi ska skämmas över att vi turistar på Mallorca. Turismen beräknas stå för va 16% av alla jobb på ön. Men enligt artikeln kräver nu en liten del av befolkningen att ”Svenska turister ska bort!” En liten anarkistisk grupp ägnar sig åt att klottra på husväggar: Turister, ni är terroristerna”, ”Lämna turister, flyktingar välkomna.”, ”Stoppa utlänningar” och ”Avbryt gentrifieringen.” Naturligtvis är klottret på engelska. I intervjuerna framkommer det att invånarna är missnöjda med att borgmästaren tar mer hänsyn till turisterna än till befolkningen. De är alltså missnöjda med makthavarna. Ändå väljer artikelförfattaren att skriva: ”Missnöjet jäser på Mallorca mot de svenska turisterna”.Men är det bara svenskar som turistar där? Varför är det vi som ska skämmas?

skam01

Det är så många andra saker som vi måste skämmas över t ex övergödningen i Östersjön. Men det finns väl fler länder som bidrar till detta? Rockström berättade att i TV för några dagar sedan att Världsmedeltemperaturen har höjts en grad sedan 1860. Jag undrar hur han kan veta det. Fanns det lika bra mätinstrument 1860 och mättes temperaturen på exakt samma mätstationer? Han kom med en krystad hypotes om att: när vi har gjort för mycket utsläpp och växtligheten inte kan ta hand om dessa, så kommer naturen själv att ta över och mänskligheten att försvinna. Men vi i Sverige är miljömedvetna och gör vårt bästa! Varför ska vi behöva skämmas för den miljöpåverkan som åstadkommes av andra länder?

Vi ska skämmas över vad vi äter och dricker, om vi röker, om vi inte använder cykelhjälm och om vi har för lite sex. Allt enl vår hälsominister.

En annan sak som vi ska skämmas över är att alla stackars flyktingar tvingas att bo i Migrationsverkets lokaler och försörjas av oss, medan de väntar på att byråkratins kvarnar ska mala fram ett beslut om de får stanna eller ej. Sedan ska vi skämmas om de inte får uppehållstillstånd och om de inte får ta hit halva släkten och om de inte får jobb och …

Dessutom ska vi skämmas över att vissa människor livnär sig som tiggare.

Varför ska jag skämmas – över att jag är frisk och har utbildat mig och jobbat och har skött min ekonomi så att jag inte behöver leva på bidrag?  Varför ska jag skämmas över andra människors dåliga beslut, över vad som händer i andra länder och på andra sidan av jordklotet, över att vissa människor begår brottsliga handlingar och över att vissa människor inte vill anpassa sig till den svenska kontexten med gemensamma lagar!

Nej! Jag vägrar att skämmas! Det får de göra som står för dåligheterna!

Skams_du_inte

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: