Vilken framtid vill vi ha?

Ibland behövs det lite för att mina filosofiska tankar ska väckas. Igår läste jag den petade framtidsministerns version av varför hon fick avgå ur regeringen för två månader sedan. Jag är beredd att hålla med henne och skrev om detta dagen efter petningen.Nu vandrar dock mina tankar vidare. Hur skulle framtiden se ut om jag fick välja och hur tror jag att mänsklighetens framtid ser ut?

När jag läser dagens nyhetsrubriker så får jag inte något större hopp om någon bra framtid. Krig, bombningar, misshandel, nazistiskt klotter, gruppvåldtäkt, anlagda bränder, försök att köra över polis, skjutningar och rån, jakt på pokémon inne i kyrkor och sjukhus och på motorvägar och på järnvägar. Samtidigt vill våra politiker lägga sig i om vi röker, vad vi dricker, vad vi äter, hur vårt sexliv ser ut, hur vi bor, vad vi jobbar och naturligtvis vill de också förfoga över våra intjänade pengar. De vill också bestämma över vad vi ska tycka och tänka, Är det verkligen så som jag vill att vårt samhälle ska vara? Vilken form av framtida samhälle ger detta?

Om utvecklingen fortsätter på detta sätt ser jag en mängd parallellsamhällen. Ett samhälle som styrs av staten med järnhand och andra samhällen som bryter sig ut och blir självstyrande med andra lagar och umgängesregler. Det blir ett splittrat samhälle med en mängd oaser för den som vill leva ett gott liv.

Det finns och har nog alltid funnits en mängd parallella samhällen – sekter, grupper och kollektiv – som står utanför samhället. Detta kan vara på gott och ont! I varje sådan grupp kommer det att utkristallisera sig en ledare. Om denna ledare har bra idéer, är demokratisk, är lyhörd och känner omtanke om de andra så kanske parallellsamhället fungerar. Men styr denna person med järnhand så  kan det bli motsatsen. Det är ingen garanti för att parallellsamhällen medför något gott. Vi har exemplen med no-go-zoner, Christiania och en mängd religiösa sekter.

Men … vilken framtid skulle jag önska? Jag tror att var och en ska få möjlighet att utforma sitt liv så som den själv vill utifrån vissa lagar och regler. Att leva utifrån etiska värderingar är inte svårt. Gör ingenting mot någon annan som du inte vill att de ska göra mot dig! I mitt idealsamhälle skulle det inte finnas brottslighet, avundsjuka, egoism, elakheter, maktmissbruk – alla skulle ta hänsyn till varandra och ta ett personligt ansvar.

Ja, jag inser att jag är naiv och lever med en dröm om en utopi! Men varför har det blivit såhär? Förr var människor upptagna med att arbeta, samla mat, bygga tak över huvudet, klä sig mot väder och vind, ta hand om sina anhöriga, … De jobbade på dygnets ljusa timmar och sov på de mörka timmarna. De hade inte tid att tänka ut elakheter eller leka. De blev tvungna att förlita sig på varandra.

Är roten till det onda vårt välstånd? Är det brist på sysslor som föder dumhet, oförstånd och elakhet? Har förskolan och skolan misslyckats med att inpränta etik och moral hos de unga? Varför anser politiker att de har rätt att spendera större delen av våra inkomster? Varför bryr politikerna sig mer om sin egen makt än om vår vilja? Varför ska vissa leva på bidrag och inte bidra med något medan andra ska jobba och slita utan att få något extra.

Om mänskligheten fortsätter i den anda som den gör nu så tror jag att den kommer att förinta sig själv! Men jag behöver ju inte bry mig. Jag lever ju nu! Denna egoistiska tanke har alltför många idag. De lever sitt liv i sus och dus utan eftertanke. Jag anser dock att varje människa måste ta ansvar för och förvalta sitt liv på bästa sätt utan att utnyttja andra. Det gäller oss alla – privatpersoner, företagare, myndighetspersoner och politiker! Vi har ingen rätt att göra varandra illa eller att leva gott på andras bekostnad!

utopi

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. ingeragnar
    Aug 04, 2016 @ 07:27:18

    Jag håller helt med dig vi har alla ett stort ansvar inför oss själva samt våra barn och barnbarn, nu och tidigare har pengar styrt och tagit makten över allt, vi måste få slut på allt detta elände, kaos i hela världen nu allt blir bara värre, men det är väl meningen som jag ser det, vi får ha tillit till att allt kommer att ordna sig till det bästa. Jag mediterar och ber varje morgon för allt detta. Tack

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: