Vilken framtid vill vi ha?

Ibland behövs det lite för att mina filosofiska tankar ska väckas. Igår läste jag den petade framtidsministerns version av varför hon fick avgå ur regeringen för två månader sedan. Jag är beredd att hålla med henne och skrev om detta dagen efter petningen.Nu vandrar dock mina tankar vidare. Hur skulle framtiden se ut om jag fick välja och hur tror jag att mänsklighetens framtid ser ut?

När jag läser dagens nyhetsrubriker så får jag inte något större hopp om någon bra framtid. Krig, bombningar, misshandel, nazistiskt klotter, gruppvåldtäkt, anlagda bränder, försök att köra över polis, skjutningar och rån, jakt på pokémon inne i kyrkor och sjukhus och på motorvägar och på järnvägar. Samtidigt vill våra politiker lägga sig i om vi röker, vad vi dricker, vad vi äter, hur vårt sexliv ser ut, hur vi bor, vad vi jobbar och naturligtvis vill de också förfoga över våra intjänade pengar. De vill också bestämma över vad vi ska tycka och tänka, Är det verkligen så som jag vill att vårt samhälle ska vara? Vilken form av framtida samhälle ger detta?

Om utvecklingen fortsätter på detta sätt ser jag en mängd parallellsamhällen. Ett samhälle som styrs av staten med järnhand och andra samhällen som bryter sig ut och blir självstyrande med andra lagar och umgängesregler. Det blir ett splittrat samhälle med en mängd oaser för den som vill leva ett gott liv.

Det finns och har nog alltid funnits en mängd parallella samhällen – sekter, grupper och kollektiv – som står utanför samhället. Detta kan vara på gott och ont! I varje sådan grupp kommer det att utkristallisera sig en ledare. Om denna ledare har bra idéer, är demokratisk, är lyhörd och känner omtanke om de andra så kanske parallellsamhället fungerar. Men styr denna person med järnhand så  kan det bli motsatsen. Det är ingen garanti för att parallellsamhällen medför något gott. Vi har exemplen med no-go-zoner, Christiania och en mängd religiösa sekter.

Men … vilken framtid skulle jag önska? Jag tror att var och en ska få möjlighet att utforma sitt liv så som den själv vill utifrån vissa lagar och regler. Att leva utifrån etiska värderingar är inte svårt. Gör ingenting mot någon annan som du inte vill att de ska göra mot dig! I mitt idealsamhälle skulle det inte finnas brottslighet, avundsjuka, egoism, elakheter, maktmissbruk – alla skulle ta hänsyn till varandra och ta ett personligt ansvar.

Ja, jag inser att jag är naiv och lever med en dröm om en utopi! Men varför har det blivit såhär? Förr var människor upptagna med att arbeta, samla mat, bygga tak över huvudet, klä sig mot väder och vind, ta hand om sina anhöriga, … De jobbade på dygnets ljusa timmar och sov på de mörka timmarna. De hade inte tid att tänka ut elakheter eller leka. De blev tvungna att förlita sig på varandra.

Är roten till det onda vårt välstånd? Är det brist på sysslor som föder dumhet, oförstånd och elakhet? Har förskolan och skolan misslyckats med att inpränta etik och moral hos de unga? Varför anser politiker att de har rätt att spendera större delen av våra inkomster? Varför bryr politikerna sig mer om sin egen makt än om vår vilja? Varför ska vissa leva på bidrag och inte bidra med något medan andra ska jobba och slita utan att få något extra.

Om mänskligheten fortsätter i den anda som den gör nu så tror jag att den kommer att förinta sig själv! Men jag behöver ju inte bry mig. Jag lever ju nu! Denna egoistiska tanke har alltför många idag. De lever sitt liv i sus och dus utan eftertanke. Jag anser dock att varje människa måste ta ansvar för och förvalta sitt liv på bästa sätt utan att utnyttja andra. Det gäller oss alla – privatpersoner, företagare, myndighetspersoner och politiker! Vi har ingen rätt att göra varandra illa eller att leva gott på andras bekostnad!

utopi

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. ingeragnar
    Aug 04, 2016 @ 07:27:18

    Jag håller helt med dig vi har alla ett stort ansvar inför oss själva samt våra barn och barnbarn, nu och tidigare har pengar styrt och tagit makten över allt, vi måste få slut på allt detta elände, kaos i hela världen nu allt blir bara värre, men det är väl meningen som jag ser det, vi får ha tillit till att allt kommer att ordna sig till det bästa. Jag mediterar och ber varje morgon för allt detta. Tack

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: