Feminism – till vilken nytta?

 

feminism

 

 

Jag har ofta under det senaste årtiondet funderat kring vilken nytta feminismen gör! Tidigare har jag räknat mig själv som feminist. Men något hände i början av 2000-talet. Det var då feministerna blev själviska och glömde bort de svaga förtryckta kvinnorna… Eller … var det så?

Den första vågen av feminism uppstod i slutet av 1800-talet. Det var överklasskvinnor som kämpade för rätten till utbildning på universiteten, för rätten att själv få bestämma över sitt liv och sina förmögenheter. De brydde sig inte om de ”vanliga” kvinnorna – de som jobbade som hembiträde, mjölkerska, tvätterska eller liknande. Nej, de ville bara förbättra villkoren för sin egen klass.

Men … den kvinnliga rösträtten? Detta brukar vara ett av feministernas argument. Tja, de kunde driva igenom både högre studier och rösträtt för att män ansåg att detta var ett helt riktigt krav. I Sverige fick kvinnorna rösta för första gången i riksdagsvalet 19 september 1921.

Under 1920-talet genomfördes betydande förändringar för kvinnorna. Nu uppnådde de laglig jämlikhet i många länder. Båda världskrigen förde kvinnor in i de traditionellt mansdominerade yrkena. Kvinnorna höll igång industrin och lantbruken medan männen var inkallade till att försvara landet. Detta inspirerade kvinnor till att eftersträva jämlikhet. Efter kriget förlorade dock många kvinnor de arbeten som de fått under kriget. De blev tvungna att lämna sina arbeten till förmån för återvändande soldater. Men kvinnliga grovarbetare fortsatte att arbeta inom lantbruket och traditionella kvinnoyrken.

Män hade dock insett att kvinnor kunde utföra de flesta jobben lika bra som de själva. Därför blev det en självklarhet att män och kvinnor skulle ha samma villkor. Män och kvinnor jobbade tillsammans och byggde upp vår välfärd.

Den andra vågens feminism som kom på 1960-talet, kämpade för total social och ekonomisk jämlikhet, eftersom likhet inför lagen redan uppnåtts i de flesta länder. Ett av de främsta målen för denna rörelse var kvinnors tillgång till preventivmedel, något som var otillåtet i stort sett överallt fram till 60-talet. I och med lanseringen av p-piller försökte feminister göra dem så tillgängliga som möjligt. Många hoppades på att detta helt skulle befria kvinnor från bördan av oönskade graviditeter, de ansåg att kontroll över fortplantningen var nödvändig för fullständigt ekonomiskt oberoende från män. Aborträtten var alltså ett av de viktigaste kraven, detta var dock en svårare målsättning på grund av de djupa meningsskiljaktigheter som fanns i den frågan världen över. Än i dag är rätten till fri abort kontroversiell i många delar av världen. Denna våg har också kallats för den sexuella revolutionen -kvinnligt bestämmande över den egna sexualiteten.

Tidens radikala rörelse var den som senare kom att kallas hippies. Dessa kvinnor kom ofta från överklassvänstern. Men många upptäckte snart att könsrollerna förblev de samma även inom alternativrörelsen; männen stod för talandet, skrivandet och tänkandet medan kvinnor fick ta sin traditionella roll med att lyssna, städa, laga mat och vara sexpartners. Under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet började en ny kvinnorörelse växa fram. Begreppet feminism användes inte så mycket; många talade istället om kvinnlig frigörelse. Man kämpade för att påverka lagar och folks attityder. Det var då som nu en liten grupp egoistiska kvinnor som utgav sig för att företräda alla kvinnor!

Under 1990-talet upplevde feminismen en renässans. Det var då som tredje vågens feminism uppstod. Många politiker och partier kallade sig feministiska men feministerna blev om hur en feministisk politik skulle drivas och i Sverige bildades 2005 Feministiskt initiativ som en motreaktion.

Det var då som jag vägrade att kalla mig för feminist längre! Det var då som jag tyckte att nu får det vara nog med att överklassen ska diktera alla kvinnors villkor! Vi lever ju i ett av de mest jämställda länderna. Då kan jag inte hålla med en feminism som egoistiskt formulerar krav enbart för att tillfredsställa egna intressen!

För mig är frågan så mycket större! De finns ju mängder av kvinnor i världen som är förtryckta. De finns även här i Sverige – i våra förorter och bland invandrarkvinnor. Men dessa kvinnor är inte feministerna intresserade av. Istället så tänker de som Bilan Osman:

”Alternativ till kvinnors trygghet är feminism. Det är genuspedagogik i skolan, det är mer resurser till kvinnojourer. Det är förändringar av strukturer, omkullkastande av system som i generationer gynnat män. Det är att fördela makt och resurser. Det är att sluta göra våld mot kvinnor till en kvinnofråga.”

Dagens feminister vill ha makt och omkullkastar allt som har byggts upp gemensamt under de senaste 100 åren. De vill ta bort könsroller och ha genuspedagogik i skolorna. Eleverna ska fostras i jämställdhet. Men den jämställdheten har vi – utom i utanförskapsområdena. Men Bilan och de andra feministerna anser att alla problem som finns i samhället löses genom genuspedagogik!

Även om vi har feminismen att tacka för att den har gått i framkanten för den jämställdhet som vi har uppnått så utbrister jag:

Tack och lov så har de andra feministvågorna trappat av! Hoppas att även den tredje vågen kommer att göra detsamma. Då kan vi övergå till vårt normalt jämställda samhälle där vi samarbetar med varandra – män och kvinnor!

jämställd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: