Vem bestämmer vad som är verklighet?

Finns det enbart en verklighet eller finns det många sådana? Vilken verklighet ska då gälla? Kan någon få monopol på vad som är verklighet? Det är dessa tankegångar som jag har haft under en längre tid då jag läser om att vissa krafter vill styra informationsflödet och andra krafter vill strypa det.

”Iranska myndigheter har förstört 100.000 parabolantenner och andra typer av tv-mottagare. Anledningen till insatsen är satellitsändningarna anses moraliskt skadliga.”

”– Sanningen är att parabolantennerna undergräver samhällets moral och kultur”

”en miljon iranier redan har överlämnat sina mottagare frivilligt. Enligt lag kan innehav, distribution eller reparation av en parabolantenn bötfällas med upp emot 24.000 kronor.”

Ovanstående citat kommer från en artikel som jag läste för några dagar sedan. I Iran vill man alltså förändra verkligheten och påverka medborgarnas tankar genom förbud och sanktioner. Någon eller några vill göra sin verklighet som riktigare än andras verklighet. De vill strypa informationsflödet för att få människor att tänka på ett annat sätt.

Det är framförallt från Ryssland och Islamiska staten som Mikael Tofvesson ser den stora ökningen av så kallad desinformation, avsiktligt förvrängda uppgifter som ska förvilla eller påverka allmänhet och beslutsfattare.

Ofta är det felaktiga detaljer som göms i annan information. Men det är i så känsliga ämnen som invandring, terrorism eller varför inte Nato-medlemskap, att detaljen kan bidra till att ytterligare polarisera debatten, säger Mikael Tofvesson.”

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som igår fick utrymme i SR för att göra ovanstående uttalande. Han framhåller alltså att hans verklighetsuppfattning är den riktiga och att han vet att det finns felaktig information sk desinformation gömd i informationsflödet från främst Ryssland men även Islamiska staten. Men om vi vänder på steken så är det kanske han som framför desinformation för att påverka svenska folket i en viss riktning? Är hans sanning riktigare än någon annans?

Public service (i allmänhetens tjänst, allmännyttig, allmänradio eller allmän-TV är en radio- eller TV-verksamhet som syftar till att ge allmänheten en särskild sorts berikande programutbud genom att företaget i fråga har ett avtal med staten rörande bolagets innehåll.”

Så beskriver Wikipedia begreppet Public service. Jag undrar vad ”en särskild sorts berikande programutbud” är? Kan det var program som ska påverka oss att tro att verkligheten ser ut på ett visst sätt – att få oss att ändra verklighetsuppfattning? Det är nog inte så konstigt att många talat om propagandakanaler.

Vad är egentligen verkligheten? Inte ens filosoferna är ense om det. Några hävdar att fysisk materia är det enda som finns och att allt kan förklaras av materia i rörelse, materialismen. Andra påstår att allt som existerar är själsligt eller andligt, idealismen. Medan några tror på dualismen, att det finns två verkligheter – den andliga som kännetecknas av tänkande medan den materiella kännetecknas av ting som vi kan iaktta.

Det är alltså inte så konstigt att vi uppfattar verkligheten olika. Det måste ju bero på om vi är tänkande människor som själv bearbetar den information som vi serveras eller materiella människor som bara lyssnar på och tar till sig statens och public service information.

Jag som får mycket information från sociala medier märker också av denna desinformation – från alla olika politiska uppfattningar. Det är ren krigföring mellan olika uppfattningar och vissa använder bryskare metoder än andra. Några anser att de sitter inne med den enda rätta verkligheten – de goda – och dessa anser att de får tillgripa vilka medel som helst för att få rätt. Men jag tänker och sovrar i informationsflödet och bildar mig en egen uppfattning.Jag hävdar denna uppfattning så ofta som jag kan – utan att göra andra människor illa – eftersom min verklighet är precis lika riktig som någon annans verklighet!

Jag råder alla att själv tänka och utforma sin verklighet utan att låta sig påverkas av andra. Det är ju långt ifrån alltid som politikers, myndigheters och mediers bild av verklighet är den rätta!

verkligt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: