Selektivt tänkande

Filosofen i mig funderar kring varför vi människor uppfattar vår omvärld så olika. Trots att vi bor i samma land, ser på samma TV-kanaler, läser samma tidningar och kanske samma böcker så upplever vi vår omvärld olika. Vad beror det på? Jag tänker på detta när jag läser en intressant artikel i Forskning & Framsteg. Den handlar om värderingsskillnader – olika värdegrunder beroende på vilken del av världen som man kommer ifrån.

”– Det är klart man inte förändrar sina värderingar bara för att man passerar en nationsgräns. Det måste vi nu förstå och börja prata om. Och vi måste inse att vi står inför problem – men att vi även har möjligheter”.

Den som säger dessa ord är Bi Puranen. Hon är ekonomhistoriker och forskare vid Institutet för framtidsstudier samt generalsekreterare vid World values survey, som regelbundet tar fram en global kulturkarta. Hon säger detta så självklart – samma sak som jag har yttrat så många gånger. Om hon och jag och många, många, många andra medsystrar och medbröder förstår detta – varför förstår då våra makthavare inte dessa enkla fakta? Det är ju så uppenbart att människor med andra kulturer och värderingar tar med sig dessa även när de flyttar till ett nytt land, en ny världsdel och en ny kontext. Kan det bero på att beslutsfattarna selekterar fakta och enbart lyssnar på de fakta som stämmer in i deras visioner och intentioner. Bryr de sig inte om att läsa de fakta som Bi Puranen lägger fram pga att dessa inte stämmer med den egna värdegrunden eller de redan tagna besluten? Väljer de medvetet bort fakta som inte stödjer de egna teserna?

”Bi Puranen efterfrågar större kunskaper om värderingskonflikter. Till exempel: I de flesta länder efterfrågas demokrati. Men i flera länder i Mellanöstern, exempelvis Jordanien och Irak, anser de som säger sig uppskatta demokrati samtidigt att religiösa ledare bör uttolka lagarna, att armén kan ta över om regeringen agerar på ett inkompetent sätt och att människor ska lyda sina ledare. En stor del av befolkningarna där stödjer alltså dessa tre påståenden.

– Vi har olika syn på vad demokrati innebär i olika delar av världen, säger Bi Puranen.

Det finns flera andra områden där vi kan räkna med värderingskrockar. De handlar enligt Bi Puranen bland annat om genusfrågor, tolerans mot avvikare, synen på religion, homosexualitet, barnuppfostran, abort, skilsmässor och våld i hemmet.”

Ja, så är det! Vi har ju diskuterat dessa frågor intill tjatighetens rand och fått brunstämplar på oss. Vi har stångat våra pannor blodiga. Men … makthavarna och medierna har hävdat att vi har fel! Vi ska ju vara en humanitär stormakt och hela världen vill ha den svenska modellen. Hur orkar de ljuga om uppenbara fakta? Vem försöker de övertyga om att de har rätt – sig själv?

Apropå den våg av sexuella trakasserier och våldtäkter som vi har upplevt säger Bi Puranen:

”– Här gäller det att vara tydlig och visa på de regelverk som gäller och som inte är förhandlingsbara. Men i vissa kretsar verkar detta vara känsligt att prata om, vilket jag har väldigt svårt att förstå. Det kan förstås vara känsligt att förklara detta för dem som kommer från länder där lagstiftningen ser helt annorlunda ut i dessa frågor, men vi har varit för svaga vad gäller att stå upp för dessa saker.”

Lite siffror som belyser värderingsskillnader i världen och som kan ställa till bekymmer då makthavare vill göra vårt land mångkulturellt:

”Sverige ligger på plats fyra i jämställdhet i världen, enligt Global gender gap report, medan Syrien ligger på plats 143. I Sverige tycker 3 procent att män är bättre lämpade som politiska ledare än kvinnor. I Irak är siffran 44 procent.

I Sverige håller 81 procent helt och hållet med om att en viktig del av demokrati är att kvinnor har samma rättigheter som män. I Irak är siffran 18 procent, enligt World values survey.

I Egypten, Jordanien och i de palestinska territorierna menar över 90 procent av befolkningen att homosexualitet är oacceptabelt. I västeuropeiska länder är siffran omkring 10 procent, enligt Pew research center.

I Irak menar 22 procent av dem som definierar sig som muslimer att söner och döttrar ska ha samma arvsrätt, och 92 procent av samma grupp menar att en fru alltid måste lyda sin man, enligt en annan Pew-studie.”

Jag inser att vi har och kommer att få mängder av kulturkonflikter i vårt land. Integration tar lång tid. För att uppnå integration krävs öppenhet, förståelse, ärlighet och tydlighet.Politiker upprepar ofta mantrat ”Vi ska vara tydliga!” Men de är väldigt selektiva i NÄR vi ska vara tydliga och VAD de ska vara tydliga med. Deras selektering av fakta känns oseriös! Man uppnår inte samförstånd och integration genom att selektera fakta! Deras beteende passar bäst i sandlådan!

Sila sand

 

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Emil
  Jul 25, 2016 @ 07:45:25

  En otäck sak i detta samanhang som få verkar förstå är att med denna massinvandring vi haft och som till viss del fortsätter och/eller riskerar att när som helst öka igen samt det faktum att de som kommer har en nativitet som många ggr springer om Svenskars är att det vi ser som våra värderingar hamnar mer och mer åt minoritetens värderingar. Detta kan inte ha analyserats korrekt av tex feminister och hbtq personer som nästan alltid förespråkar vidöppna gränser…jag menar, när värderingarna att feminism och homosexualitet är dödssynder blir majoritetsvärderingar då är det för sent att vara efterklok.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 25, 2016 @ 07:51:24

   Ja, vi lever i ett konstigt land – ett land där minoriteterna har större makt än majoriteten! Vi måste fortsätta att vara en blåslampa därbak på våra makthavare så att de vaknar och förstår vad de sysslar med!

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: