Att analysera men att analysera rätt

Ofta tar jag mig för pannan och tänker: ”Hur kan de göra en sådan analys?” Jag har lärt mig att göra grundliga analyser – vända på varje sten – innan jag tillkännager några slutsatser. Men idag tycks inte det vara nödvändigt! Nu räcker det med att delge sin egen uppfattning och kalla det för analys!

Vi har sett och hört det så ofta på sista tiden. Analyserna om Donald Trump är ensidiga. Han utmålas som djävulen själv. Men det beror inte på det som han säger eller gör eller någon brist på stöd hos befolkningen. Det beror enbart på att journalister och feminister tycker att det är dags för en kvinnlig president! De försöker inte ens analysera eller lyssna på vanliga människor. Nej, de hade en bestämd uppfattning innan de började analysera. Sen baserar de sina analyser på denna bestämda uppfattning och vägrar att öppna sina sinnen.

Samma sak såg vi i nyhetsrapporteringarna kring händelserna i  Orlando och i Nice. Då ville journalisterna till varje pris göra händelserna till en ensam galnings dåd utan kopplingar till religion. De tycker att det är problematiskt att en viss religion är våldsbejakande och att alltför många våldsbrott begås i religionens namn. Därför grundar de sina rapporteringar och analyser på den egna rädslan att se verkligheten som den är. De rapporterar utifrån sin egen cyklop. När nya fakta, som inte stämmer med deras verklighet, dyker upp så är det inte roligt att rapportera längre.

För några dagar sedan var det 5 år sedan händelserna i Utöya. Medierna frossade i varje detalj. När en ung man sköt ihjäl och skadade människor i München. Då yttrades det glatt att det glatt att denne unge förövare hade inspirerats av Anders Behring Breiviks dåd. Men … hur tänker de? Breivik begick sitt dåd på Utöya när lillen i München var 12-13 år. Medierna har gjort allt vad de har kunnat för att stämpla Beivik som högerextrem och att göra SD och andra organisationer ansvariga. Men killen i München stämplas som en ensam psykiskt sjuk människa. Var finns likheterna?

Vårt land har präglats av många våldsdåd senaste åren. Sexuella trakasserier och våldtäkter har blivit vardagsmat. Men … analysförmågan är inte den bästa. I ren ”tycka-synd-om”-anda vägrar man tala om vilka människor som begår dessa brott. Istället ska alla män stämplas och ett värdegrundsarbete ska påbörjas. Alla män ska bli jämställda – även den större delen av män som redan lever upp till jämställdhetsprincipen. För att inte kränka eller peka ut någon måste alla omfattas i detta värdegrundsarbete.

Nu föreslås att festivaler ska ha kvinnozoner, badhus ska ha speciella öppettider för kvinnor, speciella flickförskolor, speciella flickfritidsgårdar,  vi ska acceptera barnäktenskap, vi ska acceptera parallella samhällen i Sverige, mångkulturen ska vara mer värd en den svenska kulturen, … Allt för att inte kränka de nya medborgarna! Men var finns analysförmågan? Om någon använder en tändsticka till att starta en skogsbrand så kan vi väl inte förbjuda alla människor att använda tändstickor? Ska svenska folket ändra på sitt levnadssätt enbart för att det kommer hit människor som beter sig dåligt och inte accepterar den svenska jämställdheten och att kvinnor har exakt lika stort värde som män har?

Idag läste jag en förklaringsmodell att orsaken till alla sexuella övergreppen beror på det varma vädret! Det är tydligen lättare att ge vädret skulden för sexövergreppen än att ge förövarna skulden. Vi har haft varma somrar förr men har aldrig tidigare upplevt denna våg av övergrepp och massövergrepp. Men ändå … är det vädrets fel! Förresten påstås det att det har förekommit alltid. Men … även OM det skulle ha varit så – så har det inte förekommit i denna omfattning. Vi måste väl inrikta oss på nuläget? Vi kan inte nöja oss med olika förklaringsmodeller. Vi måste åtgärda. Om en pyroman startar nya eldar hela tiden så måste vi hitta pyromanen och hindra denne från att tända fler eldar. Om flickor/kvinnor utätts för sexövergrepp så måste vi hindra gärningsmännen från att utföra dessa dåd. I nuläget försöker alla att hindra flickor/kvinnor att röra sig fritt! Var finns analysförmågan?

Jag tror inte att beslutsfattare vill göra de  rätta analyserna. I så fall måste de ju erkänna att de har haft fell i sin ”tycka-synd-om”-anda. De har tyckt synd om fel människor och satsat på fel hästar! Men …under tiden har också övriga befolkningen varit tvungna att ta konsekvenserna av deras dåliga och känslobaserade analyser. Det är nog dags att lämna detta dåliga analysstadie och ägna sig åt en mer verklighetsbaserad rapportering!

analys

 

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Per
  Jul 24, 2016 @ 12:01:04

  Det finns miljoner ursäkter till att inte behöva ta ansvar för sina handlingar. Vid våldtäkter kan man skylla på att man var för full, det ligger i en tidigare traumatisk upplevelse, jag trodde hon ville (så som hon klädde sig) e.t.c. Vi måste komma tillbaka till ansvarstagande som enskilda individer. Om politiker och journalister skulle kunna ställas till svars och åtalas för bristande omdöme och falsk nyhetsrapportering skulle de säkert vara väldigt noga med att inte skriva eller ta beslut som inte var noggrant underbyggda.

  Sen tycker jag man måste reformera riksdagen, det går inte att ha ett system där Löfvén säger att 87% INTE vill ha SD och därför inte ta detta parti i beaktande och samtidigt sätta sig i regering med ett parti som 93% inte vill ha, Hans eget parti (S) var det ju 69% som inte ville ha. Tack så mycket.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 24, 2016 @ 12:20:10

   Kan bara hålla med dig! Det finns slltför många människor som saknar ansvar idag. Dessa människor tycks ha förmåga att ta sig in i maktens korridorer och vanliga människor får ta konsekvenserna av deras framfart.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: