Brädspel med mänskliga pjäser

Det fanns en tid då jag lärde mig spela schack. Men … jag tyckte att detta spel var tråkigt. Däremot har jag under vissa tider av mitt liv varit hängiven Othellospelare. Det är ett brädspel som kräver strategiskt tänkande. Hur noggrann man än är så kan man förbise någon detalj. Motståndaren kanske gör helt andra drag än vad jag trodde att denne skulle göra. Mitt strategiska tänkande kan leda till att jag förlorar! Så är det även i vardagslivet och inom politiken. Det går aldrig att förutsäga allt!

”Det är männens villkor som gäller för kvinnorna. Trots de stora förändringarna som skett mot ökad jämställdhet  på de flesta områden är könsrollerna fortfarande fast cementerade i det svenska arbetslivet.

Kvinnor fortsätter att arbeta i traditionella kvinnoyrken med sämre villkor än männen, samtidigt som de tar ett stort ansvar för hem och familj.”

De meningarna stöter vi på i debatten fortfarande – trots att jag hämtade texten ur en skrift utgiven av LO ”Klass och kön” som utgavs för 25 år. Det är alltså samma argument och samma strategier som har använts i över 25 år. Vad har de åstadkommit?

Kan strategier tävla med den naturliga könsmaktsordningen? Vad är egentligen könsmakt? I mitt minne finns några ord som jag en gång läste av Paul Geraldy:

”Mannen tror att han väljer kvinnan, men det är nästan alltid tvärtom. Det är kvinnan som väljer den man som skall välja henne.”

Om detta är riktigt så indoktrinerar kvinnor män att tro att det är män som förtrycker kvinnor – men i själva verket är det tvärtom. Så är det nog! Det är ett strategiskt könsmaktspel som förs. Den kvinna som kan framställa sig som ett offer för könsmaktstrukturerna drar det längsta strået . Feministerna utnyttjar detta till max och skyller allt på män.

De svenska politikerna är inte tillräckligt smarta för att inse att de själv är en bricka i detta strategiska könsmaktspel. De tror på att patriarkatet bestämmer och att vi lever i ett land med rasistiska strukturer. De har ingen aning om det listiga bakomliggande rävspelet – den som gnäller mest vinner också mest. De kanske borde ägna sig mer åt strategiska spel?

Moder natur faller dock inte för dessa strategiska rävspel! Kvinnor är födda att själv föda barn och att ta hand om sina avkommor. Män är födda att befrukta kvinnans ägg och att sen skydda kvinnan och avkommorna. Moder natur är vis! LO har, trots texten ovan, inte lyckats att få kvinnor att välja andra yrken. Det ligger i de kvinnliga generna att vårda! Politikerna har inte, trots lagstadgade pappamånader, lyckats att få männen att ta större ansvar för hemmet. Det kanske beror på att kvinnor inte vill överlåta ansvaret för hemarbetet åt männen? Då har ju kvinnor inget att klaga över! Då kan de inte köra med kortet ”patriarkalt förtryck”. Kvinnor vill att män ska känna sig usla – annars kan inte kvinnor få en mängd fördelar!

Kära politiker ni kommer aldrig att kunna bemästra moder natur. Försök förstå strategierna bakom könsmaktordningen. Spela Othello och lär er strategiskt maktspel!

othello

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: