Epidemi

Förra året insjuknade 835 människor i Sverige  TBC. Det är  en ökning med 22 procent från 2014 , en dubblering sedan 2003. Nivån är fortfarande sett låg men globaliseringen sätter oss på prov. Hur många smittade människor kommer hit. Många av dem kommer till Sverige från kontinenter där sjukdomen fortfarande är ett gissel men de testas inte. Vart år insjuknar i världen ca 10 miljoner i tbc – 1,4 miljon dör. Men i landet där vi är rädda för att kränka tas inga prover på nyanlända. De kan därmed sprida den smitta som en gång utrotades i det svenska samhället.

De yngre generationerna har ingen aning om hur allvarlig denna sjukdom är. De har ingen aning om sanatorier, massvaccination , skärmbildsundersökningar och lungröntgen. De vet inte att faran över blåstes 1975 och massvaccinationen upphörde. Då ansågs sjukdomen vara utrotad i Sverige. Men nu finns den här igen – på flyktingförläggningar och i fängelser. Personalen och alla andra som kommeri kontakt med dessa smittade individer utsätts för en stor risk. I vår lokaltidning kunde jag för en tid sedan läsa:

”I Emmaboda kommun finns det ett 20-tal ensamkommande som har TBC. Några av dem har varit isolerade på länssjukhuset i Kalmar. De flesta har latent TBC och medicinerar.”

”Flera chefer har känt till situationen med TBC bland ensamkommande, men när ny personal har rekryterats till bland annat HVB-hemmen har den nya personalen, enligt källan, inte informerats. ”

Är cheferna medvetna om vilka risker de utsätter personalen och deras omgivning för? I absolut värsta fall är dessa chefer och andra som inte informerar ansvariga för en ny epidemi här i Sverige.

Jag vet! Jag blev själv utsatt för en epidemi i början av 50-talet. Jag var 3 år och umgicks med icke-svenska barn som varit på semester i hemlandet någonstans i Europa. Jag smittades med dysenteri – en mycket smittosam tarmsjukdom. Jag fick tillbringa 3 veckor isolerad på epidemisjukhuset. Den upplevelsen finns fortfarande kvar i mitt huvud. De gånger, som jag senare i livet, har hamnat på sjukhus har jag tjatat mig därifrån, så fort det bara går.

Det finns andra svåra epidemier i vårt land. Gonorré som minskade kraftigt i Sverige till mitten av nittiotalet, då rapporterades endast ca 200 fall per år.  Sedan har en påtaglig ökning skett. Totalsiffran för 2014 var det 1336 fall.

Ännu en gång undrar jag varför fruktade sjukdomar får fäste i Sverige. beror det på myndigheters eftergivenhet, flathet eller i bästa fall aningslöshet? Beror det på att svensken inte vill genera en främling med krav på provtagning fastän det gäller smittspridning?

Det finns dock andra epidemier som vi inte kan vaccinera emot eller behandla med antibiotika. Dessa sjukdomar sprider sig som farsoter. En av dem heter feminism och en kallas ”tycka-synd-om” och en tredje kallas avundsjuka. Alla tre är lika farliga och dessvärre verkar det som om dessa sjukdomarna drabbar samma typ av människor! Det optimala är alltså att drabbas av alla tre sjukdomarna samtidigt. Ett tydligt symptom är när den drabbade upprepar ordet HATAR och tyvärr verkar det inte finnas något botemedel! Forskarna har inte kommit fram till om de orsakas av virus eller bakterier.

virus

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Maria Joelsson
  Jul 20, 2016 @ 16:10:39

  Epedemi kan det nog bli tal om från Emmaboda kommun.
  Jag och min man som träffat två av de anställda på HVBhemmet med flest TBCsmittade, därav en smittad personal, går nu på kontroll.
  Av en slump fick vi reda på att vår bekant blivit smittad och nu går under behandling.
  Vi fick också reda på att personalen tvingats att inte prata om detta!
  Ingen smittsökning av någon läkare från Infektionskliniken i Kalmar.
  Vi fick ta tag i detta själva och har nu just varit på lungröntgen.
  Skandal är bara förnamnet. Vi har ju informerat våra närmaste och hoppasj att vi inte är smittspridare. När vi får klart hur det är kommer vi att gå till pressen.
  Ska bli mycket intressant att se om de vill ta i detta!

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: