Kunskapsbrist i kunskapssamhället

Kunskap – vad är det? Det finns formella kunskaper som ger oss betyg och examen. Sen finns det informella kunskaper. Det är de kunskaper som vi har samlat på oss genom livet. En del av kunskaperna är viktiga och andra mindre viktiga. Vi har fått dem genom uppfostran, kamrater, skola, medier,  arbetskamrater, intresse, eget utforskande, misstag, …  I stort sätt hela livet lär vi oss nya saker.

Allt detta tänkte jag på igår när jag satt på kökstrappan och snoppade krusbär. Jag tänkte på att jag nästan varje år av mitt liv har snoppat krusbär. Det är just då, när jag gör detta ganska tråkiga jobb, som jag känner att det är sommar i Sverige! Mormor lärde mig att snoppa krusbär när jag var 4-5 år. Tack mormor! Av dig lärde jag mig många andra saker. Morfar odlade bruna bönor som han sen sålde på torget. Mormor lärde mig att sprita bönorna dvs ta dem ur skidan och att sortera dem efter utseende. Morfar var biodlare och jag lärde mig att ta vaxet från bikakorna och att slunga honungen. Jag lärde mig också att morfar stödutfodrade bina med sockervatten över vintern och lade ett täcke över dem på vintern för att de inte skulle frysa ihjäl.

Mor brukade gå på torget och köpa en slaktad tupp eller höna – med fjädrarna på. När vi kom hem skållade hon den och jag fick hjälpa till med att plocka bort fjädrarna. Ibland köpte vi 1/2 slaktad gris. Jag hjälpte till med styckning, mala kött, göra korv, paketera och frysa in. Vi gick ner till hamnen och köpte nyfångad fisk och ål. Jag fick hjälpa till att rensa. Vi odlade grönsaker, rotfrukter och potatis som vi sen förvarade i stukor för att kunna använda under de årstider då det inte fanns färska varor att få. Vi plockade bär och frukt som vi kokte in för att kunna ta fram i vintermörkret.

När jag snoppade mina krusbär igår så funderade jag över om dagens unga får dessa eller andra vardagskunskaper av sina föräldrar och/eller far- och morföräldrar. Får de unga livsmedelskunskaper och lär de sig att laga sin egen mat? Skulle de klara sig om det blev en transportstrejk – om livsmedelsbutikerna inte fick sina leveranser? Har de förnödenheter hemma i skafferiet, kylskåpet eller frysen så att de klarar sig? Vet de hur den egna maten tillagas från grunden eller är de vana att köpa en pizza?

Vi lever i ett kunskapssamhälle men hur är det med kunskaperna? Prioriteras vardagskunskaperna eller … Visst är det bra att de unga kan surfa på datorn eller mobilen, skicka SMS, twittra, använda Instagram, ta selfies och spela en mängd elektroniska spel. Men hur är det med överlevnadskunskaper?

På kvällen tittade jag på UG. Sommarreprisen handlade om sjuksköterskor och läkare med falska legitimationer och falska arbetsintyg och falska betyg. Socialstyrelsen som utfärdar legitimationerna sa: ”Ojdå! Är det så illa!” Sjukvårdsförvaltningar, som hade anställt dessa bluffmakare, ryckte på axlarna. Ingen brydde sig om patienter som har utsatts för dessa skrupulösa personer. Det är ju inte enbart bluffmakaren som saknar kunskap. Även sjukvårdsförvaltningar och Socialstyrelsen saknar kunskaper. Regeringen talar om snabbspår. De vill att människor, som kommer från andra länder och påstår sig ha vissa kunskaper, ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden snabbt och enkelt. Hoppas att de verkligen kollar intyg, betyg, legitimationer och kunskaper.

Jag hörde på nyheterna om en person som ringde till sin lärare och erbjöd 20 000:- för att få ett godkänt betyg. Jag har läst om fusk vid körkortsprov och att fusket vid tentor på högskolorna ökar.

Vilka kunskaper prioriteras idag? När okunniga människor försöker styra ett land och en befolkning så blir det fel! Att styra ett kunskapssamhälle kräver kunskap hos de styrande. Men … för varje dag som går ser jag mer och mer hur okunniga, naiva och oförstående våra makthavare är!

kunskapssamhälle

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: