Vem skräms bäst?

Det fanns en tid då människor hölls i herrans tukt och förmaning dvs det var sträng disciplin som rådde. Det var överheten – de som ansågs vara kunniga – som bestämde och straffade. Prästen hade stor makt. Denne predikade Guds ord och hotade med helvetet. Husbonden hade också stor makt med rätt att husaga.

Nu är det politiker som vill hålla en befolkning i herrans tukt och förmaning.  De är inte mer välutbildade än befolkningen, kan inte skrämmas med helvetet och har inte rätt att använda fysiskt våld på befolkningen. Istället använder de orden som makt. Ett av favoritorden är demokrati – du måste vara demokratisk. Men hur tolkar de det ordet? Det är väl knappast folkstyre som de avser?

Ett annat sätt att skrämmas är att måla upp bilder av framtiden som skillnaden mellan himmel och helvete. Gör ni som vi säger och tycker som vi vill så får ni en bra framtid. Annars ….

”Det ”katastrofala” utfallet i Storbritanniens brexit-omröstning gör ”EU:s sönderfall praktiskt taget oundvikligt”, anser miljardären och investeraren George Soros.

”EU går mot ett oordnat sammanbrott som kommer att lämna Europa i ett tillstånd som är värre än om EU aldrig blivit skapat”, skriver 85-åringen i en artikel på sajten Project Syndicate.

För britternas del kommer sviterna av omröstningen vara jämförbara med finanskrisen 2007-2008, spår Soros. Hans förklaring till utgången av omröstningen är bland annat att lämna-kampanjen exploaterat flyktingkrisen för att sprida rädsla för en okontrollerad invandring.

”Brexit kommer att öppna fördämningarna för andra anti-europeiska krafter inom unionen”, skriver Soros.”

Det är ju ganska givet att han vill tjäna mer pengar och ha mer makt. Då måste ju människor skrämmas för att uppföra sig så som han vill.

Medierna hakar på i skrämselkarusellen. De rapporterar om valutaförändringar, börser och kursras. Bankekonomer och näringsliv har fått goda chanser att beklaga sig över hur deras organisationer kommer att drabbas. Journalisterna visar upp skrämda ansikten och förfasar sig över Brexitresultatet.

Vår finansminister Magdalena Andersson förvarnar om en turbulent tid nu är att vänta för världens finansmarknader. Hon och regeringen sammankallar företrädare för allianspartierna för att diskutera följderna av resultatet av den brittiska folkomröstningen. Men … hon spelar bara ett spel! Hon lever inte upp till demokratibegreppet. Två partier är inte inbjudna – två partier som representerar 1/4-del eller mer av den röstberättigade befolkningen – V och SD. Deras åsikter är ingenting värda i Magdalena Anderssons och resten av regeringens ögon. De ska hållas i herrans tukt och förmaning! Kanske befolkningen äntligen kan förstå att dessa partier ska man inte lita på.

Befolkningen ska skrämmas med att vi befinner oss i ett allvarligt läge. Men … för vem är läget allvarligt? Jo, för politikerna kan det vara allvarligt. Tänk om … den svenska befolkningen får samma idéer om en folkomröstning. Tänk om … befolkningen röstar för ett utträde ur EU. Då kan det tolkas som ett misstroendevotum mot den sittande regeringen och mot en hel del andra politiker. De ser sin makt försvinna. Ja, det är helt klart att de har blivit skrämda och nu vill skrämma befolkningen till tystnad. Det är ju deras främsta vapen som de tar till när argumenten saknas.

Men behöver vi bli skrämda? Vårt land fungerade bra före inträdet i EU. Vi har haft både import och export tidigare.  Varför skulle det inte kunna fungera i fortsättningen också?

skrämmas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: