Ett politiskt projekt

De har en dröm – politikerna – om en enad värld. De vill att vi alla ska tillhöra en gemensam nation under en ledare och med en regering och med lydiga väluppfostrade undersåtar. Men de glömmer att det finns många som vill vara ledare och är beredda att slåss för att få makten. Vi har många religioner och många kulturer. Vi har olika uppfattning om hur den optimala världen ska styras. Det har gjorts många försök – under den tid som mänskligheten har funnit – att göra hela världen till en superstormakt. Det har inte lyckats!

Vi har några stormakter och Europa vill vara med. Europa vill vara en makt att räkna med. Om vi ska vara ärliga så vill ju de svenska politikerna vara med i kampen och vara en humanitär stormakt.

”Det är en tradition som vilar på Karl den Stores propagandamyt och medeltidens dröm om den europeiska enhetscivilisationen som ska blomstra under en allsmäktig , upphöjd och kristen kejsare.

Men verklighetens Europa – i historien och nutid – har istället karaktäriserats av en språklig och kulturell mångfald, nationalism och sekularisering samt en strävan efter jämlikhet och demokrati. Denna pluralism har varit Europas styrka. Dess svaghet har varit statsmännens dröm om att med alla maktmedel söka förverkliga myten om Europa.”

Så skrev Hans Furuhagen i boken”Utsikt mot Europa ” 1991. Vi ser nu resultatet av projektet EU. Statsmännen har försökt med alla maktmedel. Vår statsminister har försökt att använda alla maktmedel till att få resten av Europa att vara lika humanitära och dela på givmildheten som vår regering vill genomföra. Andra regeringar har haft andra uppfattningar. Många menar att EU har blivit en alltför stor byråkratisk koloss som vill ta ifrån medlemsländerna deras självbestämmande. Brexit är den första sprickan i kolossen.

Ett politiskt projekt hade kunnat lyckas om medborgarna hade varit överens med makthavarna. Så är det knappast. Statsministerns favorituttryck om de som har en annan uppfattning är ju att kalla dem för fascister. Hur tror han att han ska vinna något förtroende då? Många upplever att politiker i Sverige lever i en helt annan värld än medborgarna och att de politiker som finns i EU befinner sig ännu längre ifrån oss vanliga människor. Ordet demokrati tycks politikerna gömma undan i samma stund som de kommer fram till maktens grytor.

EU är ett politiskt maktprojekt som saknar förankring hos vanliga människor. Det har blivit ett misslyckat projekt som har kostat alldeles för mycket pengar. Våra skattepengar skulle kunna användas på mycket bättre sätt. Men vår statsminister säger fräckt: ”Vi har redan haft en folkomröstning” i riksdagen i februari månad i år. Den folkomröstningen om EU hade vi 1994! Det har hänt ganska mycket på 22 år. Då trodde nog befolkningen att EU skulle vara ett handelssamarbete och ingenting annat. Nu har vi facit och borde kanske skrinlägga det misslyckade projektet!

makt

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: