En snuttifierad värld

Vi översköljs med information hela tiden och från alla håll. Medierna tävlar om att vara just de som står för informationen. De försöker att hitta nya former för att informera. Men ju mer de informerar – ju mer urvattnad blir informationen.

Just nu har vår TV visat Gomorron Sverige ca en timme. Jag vet fortfarande inte vad de har sagt! Små korta glättiga inslag som mest går ut på att proffstyckare försöker klargöra för oss vad vi ska tycka. Alla i studion pratar i mun på varandra och försöker tala om att ”här är jag, se mig, hör mig”. Men budskapet försvinner och allt känns bara rörigt. Hopp mellan idrott, nöjen, mat, alkohol, nyheter, träning, kultur, … i ett snabbt tempo. Jag blir stressad av allt detta flashande från ämne till ämne. och känner mig exkluderad.

På twitter flashar snuttifierade budskap upp. Korta meddelande som oftast är svårtolkade. Det går inte att sammanfatta sina tankar med 140 tecken.

På FB ser vi delningar av artiklar och delningar och delningar – och har vi tur så finns det en en-menings-kommentar som förklarar varför artikeln delats. Men inga uttömmande tankar.

Precis på samma sätt fungerar det i de flesta av dagens medier. Vi får bara små, ytliga och snuttifierade informationsbitar. Varje gång som mitt intresse vaknar så avbryts det av ett nytt ämne. Informationen fördjupas aldrig och det är svårt att få någon helhet.

Dagens politiker ägnar sig också åt snuttifiering. De diskuterar varje sak som om det är en enskild företeelse. De vägrar att diskutera hur varje enskild faktor ger konsekvenser på andra områden. De diskuterar sällan helheten! Det ger ett vimsigt intryck och inger inget förtroende! Speciellt som de hellre diskuterar vad motståndarna har sagt eller tyckt än att tala om vad de själv anser.

För mig är det viktigt att få en sammanfattande helhetssyn. Det är ju så att varje liten informationsbit påverkar andra informationsbitar som i sin tur påverkar ytterligare fler informationsbitar. Jag uppfattar det som om vi hela tiden serveras en mängd pusselbitar som vi själv måste försöka pussla ihop. Förhoppningsvis tillhör bitarna samma pussel! Det finns ingenting som är så frustrerande som att lägga ett pussel med 1000 bitar och man upptäcker att några bitar saknas eller har hamnat i fel pusselkartong. Pusslet blir inte helt!

pussel

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kristian Grönqvist
  Jun 17, 2016 @ 16:45:18

  Hej Ulsan. Jag förstår precis hur Du menar. Själv tycker jag, som är till åren kommen, att det påminner lite om arkeologi eller paleoantropologi, som är min specialitet. Man får fragment av verkligheten och blir tvungen att sammanfoga fragmenten till en potentiell verklighet. I värsta fall är fragmenten redan slipade runda av pressetiken och slutresultatet blir bara en teori som är ett konglomerat av gruskorn. Men jobba på. Utan fältanalys blir politiken bara tyckeri.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 17, 2016 @ 17:07:18

   Hej Kristian! Roligt att träffa på debattörer från SVT-tiden!
   Håller med dig öm att det blir ett evigt pusslande av fragment. Några hittar vi i en informationskanal och några i en annan. Sen lägger vi till alla fragment som vi har samlat på oss genom åren. Då kanske vi kan se förbi alla de avslipade hörnen och få en ganska nyanserad verklighetsbild ändå.
   Vi som har bestämt oss för att vara en fistel i baken på politiker och medier klarar oss bra. Men alla de som inte själv har en förmåga att pussla och analysera blir lurade och invaggade i en falsk trygghet! / Ulla

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

Oberoende nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik.

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolution

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: