Var nöjd …

Det finns vissa saker som biter sig fast i mitt minne. En sådan sak är när min lillebror sa till mig: ”Du är den av oss syskon som har lyckats i livet!” När jag undrade vad han menade så svarade han: ”Du går inte i någons ledband. Du gör det som du själv vill med ditt liv!” Det stämmer nog. Jag lever det liv som jag vill leva och är nöjd med det. Det behövs inte så mycket för att jag ska bli glad och nöjd – ett leende, solsken, fågelsång, blomdoft, en skogspromenad, ett skratt, någon visar sin uppskattning, lugn och ro, …, ….

Men det innebär ju inte att jag inte har ambitioner. Det finns naturligtvis vissa önskemål och drivkrafter. En sådan drivkraft har alltid varit att jag vill lära mig nya saker och kunna förstå sådant som jag inte förstår idag. Men jag har inga maktambitioner. Jag har ju redan makt – över mitt eget liv!

Därmed kommer jag in på vilka drivkrafter andra människor har. Vad är det som driver människor att göra dumhet efter dumhet – att aldrig lära sig av sina misstag? Det är för mig en stor gåta. Jag hittade en definition på riskbeteende:

”Sådant man gör och ägnar sig åt trots att det finns risker med det och ofta även om man är medveten om riskerna. Hit hör till exempel beteenden som har med beroenden, övertygelser och vanor att göra. En del människor tar risker utifrån den spänningslystnad (riskaptit) som de har.”

Varför har vissa människor detta riskbeteende? Är de inte nöjda med sitt liv? Drivs de av en inre ideologi som gör allt annat oväsentligt? Jag är beredd att tro att ideologiska fanatiker är beredda att satsa sitt eget liv för att få rätt. Naturligtvis tänker jag på fenomenet Mona Sahlin. En kvinna som nått mogen ålder, har man, barn och hus. Hon har också haft makt i många olika omgångar. Men gång på gång tar hon risker och klampar i klaveret! Varför? Jag hittar bara en förklaring. Hon drivs av sin ideologi! Hon har rätt och står för den enda sanna läran likt en väckelsepredikant. Detta har vi sett många exempel på när hon ensidigt har vräkt ur sig otidigheter om t ex SD eller Folkets demonstration. Hon tycks tro att hon med dessa ädla syften kan begå ena misstaget efter det andra men ändå komma tillbaka. Just nu upplever hon sig kanske som en martyr som har offrats för den goda sakens skull? Hon tycks inte vara medveten om att det är hon själv som har satt sig i knipan. Hon tycks inte heller förstå att hon har skadat landet och trovärdigheten på övriga politiker. Istället höjer hon huvudet, går stolt och berusad av makten. Hon kommer antagligen att fortsätta att begå misstag resten av sitt liv – till följd av sin ideologi. Hon är berusad av sitt riskbeteende!

För min del gäller förnöjsamhet! Jag vet vad jag har och glädjer mig åt det. Jag gör riskanalyser innan jag gör nya saker. Kalla mig gärna fegis – för det är jag! Jag skulle aldrig skriva några falska intyg. Upptäckten skulle ju drabba både mig själv och min omgivning men framförallt hur andra människor bedömer mig. Jag föredrar nog att vara tråkig och att inte ta några större risker. Det är så jag lyckas med mitt liv!

”Var nöjd med allt som livet ger
och allting som du kring dig ser
glöm bort bekymmer, sorger och besvär.

Var glad och nöjd för vet du vad
en björntjänst gör ju ingen glad.
Var nöjd med livet som vi lever här.”

djungelboken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: