Att bli tagen på allvar

Det finns människor som är bra på att prata. De har egentligen ingenting att säga men … de lyckas prata i timmar utan att säga något men ändå få lyssnarna med sig. Sen finns det andra som har ett viktigt budskap men de får inga lyssnare. Allt beror egentligen på den retorik som vi använder när vi talar eller skriver.

Idag läste jag att Veronica Palm anser:

”Det Åsa Romson utsätts för nu är ett skolboksexempel på hur kvinnor med makt mäts utifrån andra måttstockar än män.”

”Systerskap är inte nått gullegull. Tvärtom. Det är en ren och skär maktstrategi. Om vi inte hjälper varandra att stötta den syster som slår i glastaket så kommer varje bula i huvudet göra oss mer försiktiga nästa gång.

En form av självcensur som blir en nedåtgående spiral: En kvinna som krymper får mindre möjligheter. Och det drabbar inte bara henne – det drabbar alla kvinnor som vill ta möjligheten, nu och i framtiden. För kvinnor bedöms inte bara på egna, utan även på andra kvinnors, gamla meriter.”

Hennes retorik är alltså: ”Tyck synd om mig för att jag är kvinna som är utsatt för det patriarkala förtrycket!” Hon har ingen tanke på att det är maktlystnad, brist på kompetens och ”mundiarré” som gör att hon lyckas mindre bra. Hon inser inte att det är HON som vill ha dubbla måttstockar! Hon vill att kvinnor ska flyta med i en gräddfil – de ska få framhålla sin kvinnlighet men ha alla manliga privilegier.

Detta med dubbla måttstockar upplever jag gång på gång. Vi har lagar och regler … men måste vara smidiga och kringgå dessa ibland. Vi måste vara demokratiska … men vissa vill bestämma vad demokrati är. Vi ska vara tydliga … men använder ofta ett maktspråk som bara de initierade förstår. Vi ska integrera … men tillåter ändå parallella samhällen.

I ett samtal med en annan människa är det 10 procent av det vi säger, 20 procent av tonfallet och betoningar och 70 procent kroppsspråk som får en betydelse av vad vi uppfattar, enl forskare. Vi kan alltså säga ett mycket viktigt budskap men motverka effekten av det genom tonfall, mimik och kroppsspråk. Mottagaren uppfattar kanske budskapet som ett osakligt pladder. Vi kan uppfatta budskapet som otydligt fastän talaren uttryckt sig mycket tydligt! Eller tvärtom … Den som inte har någonting att säga kan genom tonfall, mimik och kroppsspråk manipulera oss att tro att vederbörandes budskap är viktigt och trovärdigt. Vi upplever ofta denna manipulation hos politiker. Den politiker som behärskar denna konst upplevs som trovärdig.

samtal

Samma sak gäller naturligtvis det intryck som olika informatörer ger oss på TV eller film. Den som däremot framför sitt budskap skriftligt är i ett helt annat läge. Då är det ordet, stavningen, meningsbyggnaden, satsbyggnaden och tydligheten som får en avgörande betydelse. Detta avspeglar sig i Twitterflödet. Det gäller att uttrycka sig smart med så få ord som möjligt. Alla behärskar inte konsten och de går över gränsen då det gäller dumhet. Alla uppfattar inte ironin utan känner sig kränkta. Alla förstår inte att kritik inte är detsamma som hat och hot!

Vad händer då med vårt språk när vi använder mer tid för att samtala på sociala medier än vad vi använder till personliga samtal öga-mot-öga? Den unga generationen lär sig att samtala via mobiltelefonen men inte med människor. De kan uttrycka sig illa, hata och hota utan att behöva se eller förstå hur mottagaren uppfattar det. Samtidigt ser jag på TV:n i ena programmet efter det andra människor som pratar i mun på varandra utan att lyssna eller ta hänsyn. De mer eller mindre skriker: ”Här är jag! Se mig! Hör mig!” De har inte lärt sig att samtalets svåra konst!

talk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: