Vem betalar?

Pengar är sparat arbete! Det är ersättning för ett arbete eller en tjänst vi har utfört. Egentligen borde det vara så att den som inte utför något arbete eller någon tjänst inte skulle ha några pengar heller. Så var det förr. Men nu vill alltför många att pengar tillhör kollektivet och att det finns obegränsat med pengar.

Igår läste jag en insändare från en 11-åring som tyckte att det är för dyrt att åka buss. Han ansåg att det borde vara billigare. Har han tjänat ihop några pengar? Har han betalat någon skatt? Hans föräldrar har förhoppningsvis gjort det. De borde förklara för sonen att sänkta biljett priser leder till höjda skatter. Men de kanske inte heller förstår det sammanhanget?

Jag läste också att på Katedralskolan i Lund ska det i fortsättningen finnas gratis mensskydd på toaletterna. En seger för skolans feministgrupp. Ska våra skattepengar användas på detta sättet? Hur tror dessa feminister att flickor/kvinnor Har klarat sig tidigare. Mensskydd har varit en personlig sak och bekostats av personen ifråga eller hennes föräldrar. Förstår feminister ekonomiska sammanhang? Det går inte bara att kräva. Först måste man producera!

Jag läste också att 3 personer får studiemedel från CSN för att studera i Syrien, trots det pågående kriget och att utrikesdepartementet avråder från alla resor dit. I Irak studerar fem personer med svenska studiemedel och i Ukraina 19 personer. Men vad är detta? Svenska studiemedel ska väl inte användas på ett sådant sätt? Vad är det för studier som är så viktiga att våra skattemedel ska bekosta dem?

För några dagar sedan skrev en krönikör att barn ska inte behöva oroa sig för om familjen har råd med en semesterresa eller ej! Tänk det är just det som jag tror att barn behöver lära sig! De behöver lära sig att den som inte producerar har inte heller några medel att konsumera för. Att använda flosklerna ”… alla andra …”,  ”vi är ju så rika …”,  ”vi måste dela med oss …”  eller orden ”de rika tar från de fattiga” är bara dumhet. I det svenska samhället har transfereringssystemet/ bidragssystemet blivit så att alla pengar ska tillhöra alla. De som inte gör något ska ha exakt lika mycket som de som producerar. De som arbetar och utför tjänster har blivit slavar åt de som inte själv utför något.

Läste om en arbetsgivare som sökte med ljus och lykta efter okvalificerad arbetskraft till städjobb. Hon betalade avtalsenlig lön och hade kollektivavtal. Men ingen ville ens komma till arbetsintervju. De ville inte jobba som lokalvårdare! Nej, varför skulle de vilja det om de kan få bidrag utan att göra något?

Det kan bero på att alltför många inte inser pengars värde. Idag är det ju bara att betala med kort. Jag minns den tiden – för ca 50-60 år sedan då far kom hem på fredagen med sitt lönekuvert med pengar som han hade tjänat in under veckan. Det var då som jag fick min veckopeng också – för utfört arbete hemma (bäddat sängen, diskat, handlat, hjälpt till med städning och matlagning, passat min lillebror samt skött mina läxor). Far satt och räknade sina pengar och kollade att han hade fått rätt ackord på löneremsan. Jag satt och räknade mina pengar (inkl de sparade) och planerade hur mycket som skulle sparas och hur mycket jag kunde spendera. Jag drömde om den dagen då jag kunde köpa den snygga sjalen på EPA eller en LP-skiva med någon berömd artist. Ibland tiggde jag om högre veckopeng och fick en föreläsning om allt som pengarna måste räcka till som hyra, mat och kläder. Det var då som jag lärde mig pengars värde.

Lär de unga sig detta idag? När talar någon om för dem att man måste ha  tjänat ihop pengarna innan man kan konsumera? Lär någon dem att hushålla med sina pengar? Men … det är kanske för mycket begärt. Vår regering lever ju över landets tillgångar! De tycker att det bara är att låna!

joakim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: