Panikknapp

Från och med januari 2017 ska alla nya mobiler som säljs ha en larmknapp: ett nödsamtal ska automatiskt ringas när man tryckt på nummer fem eller nio på mobilerna. Året därpå ska mobiler utrustas med gps, vilket gör det möjligt att spåra var en person befinner sig.

Ja, nu handlade detta inte om Sverige.  Det är indiska ministeriet för kommunikation som vill att landets mobiler ska förses med en så kallad ”panikknapp”, som ska ge ökad trygghet.

Många kvinnor i Indien har utsatts för våldsamma brott de senaste åren, bland annat har flera gruppvåldtäkter inträffat. Under 2014 utsattes kvinnor för 337 922 brott, 30 000 av dem var våldtäkter.

Jag funderar kring om ett liknande förslag i Sverige. Det förutsätter förstås att det kommer någon hjälp när man trycker på panikknappen. Men … är det rimligt! Polisen har ju inte tid att åka på alla larm idag. Hur skulle det då fungera om alla hade en panikknapp?

Med den nya polisorganisationen tycks det ju fungera si och så. Om jag ringer larmnumret idag från min bostad i Kalmar län så går samtalet till larmcentralen i Malmö. I Malmö bestämmer de sen om de ska skicka en polisbil eller ej. Förhoppningsvis så ska det fungera och de problem som hittills har uppstått är kanske inkörningsproblem!

Men om alla har en panikknapp på mobiltelefonen så finns det väl en risk för okynnesringningar. Hur många falsklarm skulle det komma? Hinner den som blir utsatt för våld att få fram sin telefon och trycka på knappen? Finns inte risken att invagga kvinnor i säkerhet? Nej, jag anser nog att ett fysiskt självförsvar eller en burk peppar är bättre!

I vilket fall som helst så är varje försök att lösa våld – i vilken form som helst – välkommet. En panikknapp kan ju inte kosta så mycket!

panik

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Emil
  Apr 27, 2016 @ 07:32:13

  Med tanke på att BRÅ kalkylerar med ca 100 våldtäkter PER DYGN (de allra flesta anmäls inte) i Sverige så tror jag tyvärr inte att polisen har resurserna….en uppgift som om den stämmer borde få folk att gå man ur huse och kräva att polisen och rättsväsendet gör sitt jobb. Jag själv har näst intill tappat ALLT förtroende för staten/samhället/folk i allmänhet. Den är på absolut botten-nivå.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 27, 2016 @ 09:06:00

   Ja, polisen saknar resurser och de resurser används till alltför stor del inom asylverksamheten. Fet blir inte mycket kvar till vanliga människor. Det känns cyniskt att unga kvinnor/flickor mer eller mindre offras – att myndigheterna rycker på axlarna för våldtäkter och sexuella trakasserier. Något måste göras!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: