En handskakning

I ett samhälle spelar vi olika roller beroende på vem vi umgås med. Inom familjen uppför vi oss på ett sätt. Med ungdomar på ett annat och med äldre på ett tredje. På arbetsplatsen försöker vi passa in i arbetsplatskulturen och på fester i festkulturen. Vi ställer oss snällt i olika köer. Vi försöker hela tiden anpassa oss till de rådande normerna i omgivningen. Det är kanske just därför som svenska folket har blivit så upprörda för att en ung muslim, som är född och uppvuxen i Sverige, vägrar att skaka hand med en kvinna. Känner han inte till att denna hälsningsritual är viktig?

handkyss01

Historiker är överens om att handskakningen troligen har utvecklats för många hundra år sedan som en metod för att kommunicera att man var tomhänt och obeväpnad under ett möte. Vapen ofta dolda i vänster ärm så skakning gjordes med vänster hand. När fler människor började att resa utan vapen blev det vanligt att skaka med höger hand. Därmed är handskakningen ett sätt att visa fredliga avsikter och att visa att handen är tom – inga knivar eller knogjärn eller liknande. Den uttrycker vänskap och hövlighet!

”Utöver att vara ett tecken på vänskap och hövlighet fungerar handskakningen också som en besegling av ett avtal. Man tar till ­exempel varandra i hand som ett led i vigselritualen, efter att ha undertecknat ett affärsavtal eller mötts i en idrottstävling eller liknande. Att vägra skaka en framsträckt hand är en direkt demonstration av ogillande, såvida det inte rör sig om ett religiöst eller kulturellt förbud mot att till exempel röra vid en person av det andra könet.” läser jag i Illustrerad Vetenskap.

Vad säger då muslimerna om detta:

”För muslimer går gränsen vid fysisk beröring. Detta betyder inte att handskakningen uppfattas som en sexuell handling, men Islam har dragit gränsen där.”

”Det har sagts att handskakningen symboliserar att man är obeväpnad och att man har goda avsikter. Det är alltså en gest som är avsedd att väcka förtroende och tillit. Att inte vilja skaka hand kan därför uppfattas som brist på lojalitet, opålitlighet eller ovilja att vara vänlig och tillmötesgående. Dessa – icke avsedda signaler – är en muslim pinsamt medveten om.”

I Sverige råder de svenska normerna. Den som kommer till Sverige bör anpassa sig till dessa. Det är det som är integration! Det är det som underlättar brobyggandet mellan människor och ökar förståelsen. Varför vill då inte alla anpassa sig? I den svenska tillåtande godhetskulturen kräver vi inte detta. Många av de som kommer hit var radikala redan i sitt hemland och flydde för att de inte passade in. Andra radikaliseras här i Sverige för att vi tillåter och urskuldar – för att vi inte kräver. Vi är inte tydliga och ställer villkor. Vi talar inte om vad vi förväntar oss!

”Att hävda sin rätt att avvisa en annan människa och ange religion som skäl, är nog mycket sällan en religiös handling, oavsett religion. Snarare en manifestation av personlig rätt och, i viss mån, makt. Vad som plågar mig i den aktuella diskussionen är att mina muslimska vänner, som lärt mig så mycket om just respekt och hänsyn, sammankopplas med och ställs till svars för ett beteende som har ytterst lite att göra med islam som jag förstått det.

Kanske behöver vi alla svenskar, oavsett ursprung, se över balansen i individens rätt och det som främjar en fredfull samlevnad. Inse att ibland måste jaget offra något av sina preferenser för att relationer och samhälle ska kunna fungera.” skriver Maria Soukka.

Jag blir mer och mer övertygad att den som vägrar skaka hand med en kvinna vill visa sin makt! Han vill inte leva fredligt i vårt land, vill inte leva enligt de svenska normerna och vill inte visa respekt och ta hänsyn. Han vill förändra vårt levnadsmönster och inte anamma den svenska etiketten. Att inte förstå det är naivt. Ett språkrör som inte förstår detta är inte vuxen nog att sitta i vår regering!

ta i hand

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Ett svenskt missnöje

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: