Storbråk

Nya rubriker om storbråk! 30-40-50 i storbråk med tillhyggen! Vad är det egentligen som händer? Uppstår det fler storbråk nu än tidigare? Varför? Är vårt samhälle så mycket hetsigare nu än tidigare?

De flesta storbråken uppstår i flyktingförläggningar, bland EU-migranter eller bland invandrarungdomar, efter vad jag har hittat när jag googlade runt. Jag fann också en del försök till förklaringsmodeller. Det handlade om frustration pga trångboddhet, sysslolöshet och oviss framtid. Men …

Trångbodda var väl alla de som bodde i ”barnrikehusen”. Det var inte ovanligt att en familj med 2 vuxna och 2 barn bodde i 1 rum och kök. Vi ”bytte upp oss” till 2 rok 1959 när vi flyttade in i ett nybyggt hus med 72 lägenheter och grannhuset hade 96 lägenheter. Det kryllade av människor men … inga storbråk … bara några grannkärringar som trätte. Många av de som bodde i husen var sysslolösa/arbetslösa/sjukskrivna men … inga storbråk! För de som var arbetslösa var säkert framtiden oviss och likaså för oss unga som inte visste någonting om vår framtid. Men … inga storbråk … bara lite smågruff!

Under min ungdom åkte jag ofta på läger. Vi bodde trångt och primitivt i tält och sov i sovsäck på luftmadrass. Vi var många med långa matköer och toalettköer och inga duschar. Det kunde variera från 50 till 5-600 personer, som ibland kom från hela Europa med olika kulturer. Men … aldrig några storbråk!

Sysslolösa … men var finns den egna initiativförmågan? Den som har flytt genom hela Europa (Ett Europa utan några krigshärdar) hade väl initiativförmåga att göra som ibland kom från hela Europa något själv! Varför tappar man initiativförmågan enbart för att man kommer till Sverige? Varför inte syssla med samma saker som vi gör – helt vardagliga ting som städa, tvätta, laga mat, promenera, utforska omgivningen osv.

Oviss framtid har många ungdomar, vuxna och pensionärer. Jag tänker då på unga som inte får jobb, vuxna som är sjuka eller hamnar i FAS3, ensamstående mammor som inte får ekonomin att gå ihop och pensionärer som lever på fattig pension.Men … vi ställer inte till med storbråk för det!

Det närmaste jag kan komma på då det gäller storbråk är fotbollshuliganer och demonstrationer/ockupationer från vänstern/miljöorganisationer/djurrättsaktivister.

Så varför uppstår dessa storbråk? Jag kan bara hitta en orsak: KULTURSKILLNADER! Vi har växt upp i ett land där det absoluta flertalet av konflikter löses verbalt. Våra barn har fått lära sig att inte slåss! Vi har lärt oss att köa och vänta på vår tur. Vi har också lärt oss att lita på myndigheter. Men inom många kulturer får små barn lära sig att slåss och de uppfostras med aga. De lär sig att inte lita på myndigheter  och att ta lagen i egna händer. Den som har växt upp i en kontext där alla problem löses med våld fortsätter med det även här i Sverige.

Våra makthavare är dock naiva och tror att alla människor tänker som vi gör. De tror att det går att säga till vuxna människor från en annan kontext ”Ni får inte slåss!” och att de kommer att lyda. De skyller på krigstrauma när det snarare handlar om kulturskillnader. De ”tycker-synd-om” istället för att ställa krav. De ställer inga villkor ”Uppför dig annars får du inte vara här”. De tillåter våld, storbråk och dumheter istället för att ställa krav!

slagsmål

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kristian J
  Apr 15, 2016 @ 12:10:10

  Många kommer uppenbarligen från en ekonomiskt (i det landet) bra miljö. Vana att få maten serverad, att någon städar och bäddar ens säng, vana att bestämma över andra. Här i Sverige skulle det bli pengar, bostad, bil och brudar. Så visade sig att ryktet var fel och stora pengar var spenderade på smugglare.
  Myndigheterna har skickat ut signaler och får nu resultatet
  Men det är faktiskt inte mitt fel.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. ulsansblogg
  Apr 15, 2016 @ 12:49:04

  Den signalpolitik som den ”politiska klassen” sänt ut de senaste åren har medfört att ett stort antal lycksökare har fått blickarna mot det förlovade landet Sverige, där olika sociala förmåner verkar kunna delas ut till hela världens befolkning.
  Att vi ska ta hand om upp till 10 000 kvotflyktingar per år finner jag rimligt.
  Men alla ekonomiska lycksökare som vill få ett liv i sus och dus ställer jag mig mer tveksam till.
  Det sociala nätverk som socialdemokratin åstadkommit med demokratin som grund håller nu de själva att montera ner. Den kollektiva förmögenhet som vi alla har åstadkommit används nu av politiker med sin egna egoistiska agenda. Då för att upphöja sig själva på bekostnad av det svenska folket.
  Den makten som de nu har är förhoppningsvis inte långlivad när det går upp för svensk befolkning att de blivit snuvade på sina förmåner.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2016/04/13/loftena-skolas-ej-svikas/

  Olof Lundqvist sambo med Ulla Sandberg.

  Gilla

  Svara

 3. NilsGösta Enquist
  Apr 15, 2016 @ 12:49:17

  Ohyggligt bra och beskrivande av verkligheten. Känner igen uppväxten och för egen del var vi fyra barn i ett litet hus. Det största rummet eldades/värmdes upp då det kom främmat på besök. Kakelugn som byttes mot kökspanna och elda med kocks på vintern. En försörjare min far som levde på provision och försörjde hemmafru som storrökare och fyra barn. Inte en krona i fast lön. Han kunde inte tänka sig att byta arbete. Utbildad möbelsnickare som bytte arbete och började sälja Husqvarna Symaskiner. Han fick inblick i människor hem och hur de levde. Vi hade det bra trots allt. Kvarterets ungar fick följa med och åka bil. Något som min far var tvingad att ha. Mina kompisars föräldrar hade inte råd med bil.
  Vi var bilen full av ungar när det drog iväg ut på vischan för att leverera symaskiener. Under kriget åkte farsan på 98kubikare med trampmaskiner på ryggen. Slutleverans till kund. Maskienrena kom med tåg och sista biten med håst och vagn. Minnen för livet och skönt att komma ihåg. Gäller bara att blunde så ser man hela uppväxten!

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. annaernius
  Maj 06, 2016 @ 00:19:48

  Det var kloka ord, håller precis med. Konstigt att inte fler ser detta.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Bilder, heavymetal , ljudböcker, filmer och resten av mitt liv.

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: