Piska eller morot

I den svenska modellen har de regerande stolt byggt in att alla som av någon anledning inte klarar att försörja sig själv garanteras försörjningsbidrag. Då och då har röster höjts om någon form av motprestation för att få bidrag. Men då har orden solidaritet, vi är så rika, vi måste hjälpa, vi måste förstå, mänskliga rättigheter, humanitet, dela med oss, de rika tar från de fattiga, … Allt för att alla som ställer krav och kräver motprestationer ska skämmas.

Röster har höjts om orättvisorna i den svenska modellen – orättvisorna som består av att de som arbetar och betalar skatt får försörja människor som aldrig har varit självförsörjande och inte vill vara självförsörjande. Befolkningen har blivit uppdelad i vi som betalar och ni som får bidrag. Vi som betalar har blivit beskyllda för att förtrycka bidragstagarna till utanförskap. Naturligtvis har vårt generösa bidragssystem skapat klyftor i samhället. Det har motverkat integrering i samhället och skapat motsättningar.

De som förespråkar den svenska modellen har ensidigt vägrat att se vilka problem de har skapat. De som har vågat påtala detta har kallats för rasister eller främlingsfientliga. Det har varit så mycket enklare än att erkänna de ekonomiska förutsättningar som skiljer bidragsgivare och bidragstagare åt skapar klyftor. Nu ser vi dock en liten öppning. Plötsligt har de som skapat detta sett att den svenska ekonomin och välfärden har krackelerat. Så i veckan sa arbetsmarknadsministern:

”Den svenska modellen ställer också krav. Den kräver att individen tar ansvar och tar vara på de utbildningsmöjligheter som ges och söker de jobb som erbjuds. Detta gäller lika för alla.

Alla män och kvinnor som kan jobba, ska jobba. Som arbetssökande ska man söka arbete och delta i aktiviteter för att få ut sin ersättning. Samma regler ska gälla oavsett om man får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller etableringsersättning som nyanländ.”

Det låter ju bra: ”Alla män och kvinnor som kan jobba, ska jobba.” Men … Har hon tänkt på skillnader i t ex utbildningsnivå, kulturskillnader, språkkunskaper och kunskaper om de svenska koderna? Hon säger vidare:

”Utrikes födda kvinnor är den grupp vars sysselsättning vi nu ser öka mest. Samtidigt är utrikes födda kvinnors sysselsättningsgrad fortsatt oacceptabelt låg.

Det finns inget godtagbart skäl till att kvinnors arbetskraftsdeltagande ska vara lägre än mäns. Flera åtgärder har därför vidtagits för att öka utrikes födda kvinnors sysselsättning.”

Vet hon att många utländska kvinnor kommer från länder där kvinnor ofta får låg eller ingen utbildning? Många kvinnor är analfabeter. Vet hon något om vår egen historia? I så fall borde hon veta att för sådär 100-150 år sedan fanns det en stor grupp med svenska kvinnor som inte hade utbildning och som bara jobbade i hushållet – hembiträde, hushållerska, tvätterska, städerska, osv. De hjälpte kanske till i jordbruksarbetet. De kvinnor som hon pratar om kommer just från sådana förhållande. De kommer inte från något högteknologiskt land. Vi har ju faktiskt inte några helt okvalificerade jobb att erbjuda. Jag kollade lediga jobb i hela Sverige idag och hittade bara några få  jobb som diskare.

Ett annat stort problem ligger ju i kulturskillnader. Den jämställda svenska kvinnan anser det vara naturligt att jobba utanför hemmet. Men för de som kommer från kulturer där kvinnans plats är i hemmet, där hon inte får lämna hemmet utan att mannen eller sönerna följer med, där kvinnan inte är värd lika mycket som mannen, där kvinnor inte får visa sitt hår eller titta på en annan man så blir de stora hinder för att platsa på den svenska arbetsmarknaden.

Språket, svenska arbetsmarknadslagar, säkerhetsföreskrifter är andra stora hinder. De svenska koderna – att vara lagom, leva svensson-liv, att hålla tider osv – är inte lätta att sätta sig in i om man kommer från en annan kultur.

Regeringen är naturligtvis desperat. ”Lägst arbetslöshet inom EU” var ett vallöfte. Nu  är det upp till bevis! Samtidigt har de en en ekonomi och en välfärd med stora sprickor. Något måste alltså arbetsmarknadsministern göra. Men kommer hon att lyckas? Kommer hon att lyckas genom att ta bort moroten och ta fram piskan?

piska

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen

Sveriges mest progressiva blogg - nu från regeringskansliet

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: